Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διευρύνονται οι απώλειες για τράπεζες και blue chips

Με αυξημένες συναλλαγές η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από την αντίσταση των 620 μονάδων, στον πτωτικό ρυθμό που υπαγορεύουν οι διεθνείς αγορές. Καθολική η πτώση για τις μετοχές του FT 25.

Χρηματιστήριο: Διευρύνονται οι απώλειες για τράπεζες και blue chips

Σε βαθύ κόκκινο τα ευρωπαϊκά, σε τρίτη σερί διορθωτική συνεδρίαση παραπέμπουν τα futures στη Wall Street και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πωλητές έχουν αταλάντευτα το πάνω χέρι.

Με την προσοχή σε ΗΠΑ και κορωνοϊό, από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, με ενδεικτική τη σημαντική διόρθωση για τον DAX χαμηλότερα και των 12.700 μονάδων.

Στο χρηματιστήριό μας, που ούτως ή άλλως προηγείται στις διορθώσεις και ασθμαίνει στις ανοδικές αντιδράσεις, οι αφορμές των τελευταίων ημερών απλά διευκολύνουν τους short να πιέσουν ακόμη χαμηλότερα τις τραπεζικές και σε ορθολογικότερα επίπεδα τις τιμές των blue chips.

Χαμηλότερα των 620 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με συναλλαγές -συγκριτικά πάντα- αυξημένες μετά τις 11:30, με συνέπεια τη διεύρυνση της διόρθωσης για τον τραπεζικό κλάδο και την πιεστικότερη τάση για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών.

Με βάση τη μέχρι τώρα ροή συναλλαγών, υπολογίζεται πως η συνολική αξία θα ξεπεράσει σε «κλείσιμο» τον ημερήσιο μέσο όρο (40 εκατ.), κάτι που -εν μέρει- εξηγείται καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της εβδομάδας. Και μετά την αυριανή, ακολουθεί ένα ΣΚ. μεστό διεργασιών, εξελίξεων με παραμέτρους μεταβλητότητας υψηλές.

Στην περιοχή των 280 μονάδων ο ΔΤΡ, στις 1.460 ο FTSE25, έχοντας χάσει από νωρίς σημαντικές στηρίξεις, απόρροια των πωλήσεων/πιέσεων σε δεικτοβαρή blue chips.

Για τον ΓΔ το διάγραμμα (του Ηλία Ζαχαράκη) είναι ξεκάθαρο, όσον αφορά στα τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής για τους traders. Πρακτικά, μέχρι και το αυριανό «κλείσιμο».

Σε ΟΠΑΠ, Mytilineos οι περισσότερες συναλλαγές, με τους πωλητές να πιέζουν μέχρι τα 8,03 και 9,46 ευρώ αντίστοιχα. Χαμηλότερα των (ημερήσιων) στηρίξεων πιθανόν να δοκιμασθούν, αύριο, ακόμη χαμηλότερα, εκτός εάν εμφανιστεί... από μηχανής θεός.

Με πωλητές σε ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola/HBC, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development.

Για... πρωθύστερη μερική κατοχύρωση (εβδομαδιαίων) θέσεων κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες, για να εξηγήσουν τις πωλήσεις από την πλευρά θεσμικών «μετοχικών εσωτερικού». Προφανώς, το να «κλειδώνεις» μέρος θέσεών σου, όταν προεξοφλείς πως αύριο Παρασκευή θα είναι χαμηλότερα/φθηνότερα και πρέπει να εμφανίσεις ένα overall αποτέλεσμα στο «κλείσιμο» εβδομάδας, θα πουλήσεις ό,τι σου έχει αποφέρει υπεραξία το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Συνεπώς...

Αλλωστε, η πωλητική διάθεση είναι συνολική σήμερα, με ενδεικτική τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στο 1/10, δηλαδή στη χειρότερη από τη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v