Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα δεδομένα μετά τη νέα βουτιά

Κάτω από τις 620 μονάδες προσγειώθηκε ο Γενικός Δείκτης. Ισχυρές απώλειες στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Aegean. Στα 52 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Τα δεδομένα μετά τη νέα βουτιά

Με τουλάχιστον αξιοσημείωτη υποχώρηση κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές, στον απόηχο της ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η ψυχολογία των ενεργών Επενδυτών, επιβαρύνθηκε σημαντικά από την απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες Πόλεις της Γαλλίας, την οποία ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια ώρα, “η Γερμανία δεν αντέχει, οικονομικά, δεύτερο lockdown”, προειδοποίησε, σε δραματικό τόνο, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ανέφερε χθες το βράδυ ότι “θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο περαιτέρω ενίσχυσης της Αμερικανικής Οικονομίας μέχρι τις Προεδρικές εκλογές, ενώ Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να διαφωνούν σε συγκεκριμένα ζητήματα”.

Από την άλλη, “βουτιά” εσόδων κατέγραψε το Υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Ελληνικού Κράτους έδειξαν υστέρηση εσόδων 1,904 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και συγκεκριμένα 1,6 δισ. ευρώ, οφείλεται σε αναβολές πληρωμής φόρων λόγω πανδημίας, αλλά και στις αλλαγές στο πρόγραμμα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ. Με πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ, κινείται ο προϋπολογισμός στο 10μηνο.

Με το παραπάνω αρνητικό μίγμα ειδήσεων, κλήθηκε να κινηθεί σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, δείχνοντας την γνωστή του ευαισθησία στις αρνητικές ειδήσεις, αλλά και την γνωστή του διάθεση να κινηθεί προς ακόμη “νοτιότερες” περιοχές τιμών και αποτιμήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο.

Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, όπου οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ώθησαν τις αποδόσεις σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα (στο 0,824% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Παραμένει ερωτηματικό, αν οι αγορές των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, που έστειλαν τις αποδόσεις σε συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, ήταν αποτέλεσμα τοποθετήσεων από Ιδιωτικά Κεφάλαια, ή αφορούσαν κινήσεις της ΕΚΤ, λόγω “QE”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων), ήταν καθαρά πτωτική, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Να σημειωθεί ότι στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπεροκταπλάσιες των ανοδικών.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 4,94%, ενώ στο ίδιο διάστημα η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ.

Δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Πειραιώς (-1,08%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-2,76%), Εθνική (-2,53%) και Eurobank (-4,78%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 279,78 μονάδες (-3,49%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 281,96 (-2,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 280,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,18%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε τέσσερα κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 300 μονάδων και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 10,66%, ενώ το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο του τελευταίου 5μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/5 (272,07 μονάδες).

Υπενθυμίζεται ότι το χθεσινό κλείσιμο χαμηλότερα των 292 μονάδων, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 316 μονάδων, ενώ ανοίγει ο δρόμος προς τις επόμενες στηρίξεις στις 273 (gap) και 266 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, μόνος διασωθείς τίτλος αυτός της ΤΕΝΕΡΓ (0%) που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας, ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι ΜΟΗ (-3,58%), ΑΡΑΙΓ (-3,31%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,12%), ΔΕΗ (-3,54%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-5,50%) και ΜΥΤΙΛ (-4,44%).

Να σημειωθεί ότι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις καταγράφουν οι Motor Oil (-3,58%, το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 10,54 ευρώ) και Jumbo (-1,74%, το ημερήσιο “stop short” στα 15,20 ευρώ). Η στήλη είχε εντοπίσει την παρουσία πωλητή, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-5,50%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η μετοχή έχασε την πρώτη στήριξη στα 1,526 ευρώ και την αμέσως επόμενη στα 1,40 – 1,388 ευρώ, δημιουργώντας τεχνικές προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 1,25 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,25 ευρώ, θα ανοίξει την “καταπακτή” για τα 1,193 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-2,66%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 4,55 ευρώ, θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 4,40 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 5,28 ευρώ.

Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 8/10 για την μετοχή του Fourli (-2,83%), που και αυτή σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ. Επόμενη, σημαντική, στήριξη στα 3,78 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

“Κατεβαίνοντας τα σκαλιά” των κεφαλαιοποιήσεων, με την πρώτη πράξη και με όγκο μόλις 1 τεμ., βρέθηκε στα 0,199 ευρώ (+22,84%) ο Σπύρου (+3,09%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για την Έλτον (+0,80%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Ελγέκα (-11,44%), Λύκο (-3,83%) και Cenergy (-2,70%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Q&R (-6,33%) και Πετρόπουλο (-2,39%), διατηρούν την επαφή τους με τα υψηλά 10μηνου τα Πλ. Κρήτης (-0,67%), ενώ επίδειξη ισχύος σε ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον έκαναν τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην Cairo Mezz (-0,08%).

Κρατάνε τα πρόσφατα υψηλά Παϊρης (+0,40%) και Πλ. Θράκης (-0,71%), στις 9/10 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για Μουζάκη (-2,23%), Ιντρακάτ (-4,65%) και Ικτίνο (-0,57%), στις 8/10 η τελευταία θετική, ημερήσια, μεταβολή για την Κορδέλλου (-7,10%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Αλουμύλ (-3,63%) και Intralot (-4,92%).

Ερχόμενοι στην μετοχή της ημέρας, τρία “πακέτα” συνολικού όγκου 916056 τεμαχίων (το 9,44% του μετοχικού κεφαλαίου της Εισηγμένης) πέρασαν από το ταμπλώ του Χ.Α. για την Καραμολέγκος (+8,11%), με σημαντικό για εκείνη την στιγμή premium, στην τιμή των 2,40 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται πως η αξία των πακέτων ανήλθε στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2019, Μέτοχοι που κατείχαν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας ήταν οι: Εμμανουήλ Καραμολέγκος, ποσοστό 53,22%, Μαρία Καραμολέγκου, ποσοστό 16,78%, Σταύρος Νένδος Α.Ε. Αρτοποιίας ποσοστό 7,70% (πιθανόν να υπάρχει και ατομικό ποσοστό γύρω στο 2%) και Holdway Limited ποσοστό 7,10%.

Σημειώνεται ότι από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη είχε επισημάνει την ξαφνική, αυξημένη, συναλλακτική δραστηριότητα στην μετοχή και την επιθετικότητα των αγοραστών στον τίτλο, που ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 25%.

Για τον Γενικό Δείκτη, αρνητική ένδειξη η απώλεια της στήριξης στις 636 μονάδες και των αμέσως επόμενων στις 630 – 628. Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 617 – 615 και σε δεύτερη φάση, προς τις 600, 593 και 582 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 652 μονάδες.

Έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τόσο την στήριξη στις 1542 μονάδες, όσο και την αμέσως επόμενη και θεωρητικά ισχυρότερη, στις 1491 - 1481 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η παραμονή χαμηλότερα των 1465 μονάδων, θα “ανοίξει την όρεξη” των εν δυνάμει πωλητών, να πιέσουν προς τις 1426 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 1552 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε η επενδυτική ψυχολογία να παραμείνει ή και να γίνει πιο επιφυλακτική, λόγω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων με την Τουρκία” αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Δεν υπάρχουν νέα που θα υποστήριζαν μία αλλαγή, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες συντηρούν την επιφυλακτικότητα. Το Συνέδριο των Εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή 10 Εταιρειών. Οι εταιρείες που παρουσιάστηκαν είναι: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Cenergy, ΕΛΧΑ, Ευρ. Πίστη, Κρι - Κρι, ΟΛΠ, Quest Συμ., ΟΛΘ και Πλ. Θράκης”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Το γεωπολιτικό μέτωπο εκτιμούμε ότι θα μας ταλαιπωρεί για αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι να δρομολογηθούν ορισμένες θετικές εξελίξεις. Στις ΗΠΑ η χθεσινές πιέσεις οφείλονται σε μη ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα και στην διαφαινόμενη καθυστέρηση (μετά τις εκλογές) για συμφωνία στο πακέτο στήριξης της Oικονομίας. Επιμένουμε στην στρατηγική επιλογή τίτλων μέχρι να βελτιωθεί η ορατότητα, ενώ θα αναζητήσουμε σημείο εισόδου σε περίπτωση σημαντικής αδυναμίας της Αγοράς”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

Τελικά τα διάφορα προβλήματα του τελευταίου εξαμήνου είναι όλα εδώ, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η πιθανότητα νέων lockdown σε Παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών & Ρεπουμπλικάνων για το Stimulus Program, η ανησυχία για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την Υφήλιο, πλήττοντας κυρίως τις Αναπτυσσόμενες Αγορές, δημιουργούν ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία.

Φυσικά η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν τροφοδοτούσαν με απεριόριστη ρευστότητα το Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, μοχλεύοντας τις Αγορές ομολόγων & μετοχών.

Παρά τις χθεσινές βελτιωμένες εκτιμήσεις του IMF για καλύτερες επιδόσεις το 2020 - 2021, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και η ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα παραμένει.

Η Ελληνική Οικονομία εμφανίζει σημαντικά προβλήματα και αδυναμία ανάκαμψης, σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Όμως και σε μικροοικονομικό επίπεδο τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια, αφού η Βαριά Βιομηχανία μας, ο Τουριστικός τομέας, επλήγει σημαντικά και όλοι σκέφτονται το 2021.

Επιπλέον τα γνωστά Ελληνοτουρκικά προβλήματα, επανήλθαν στο προσκήνιο δριμύτερα, όπως είχαμε προβλέψει, επιβαρύνοντας ξανά την επενδυτική ψυχολογία. Παρά τα σοβαρότατα προβλήματα της Τουρκικής Οικονομίας και την πτώση της Τούρκικής Λίρας έναντι όλων των Βασικών Νομισμάτων και ιδίως του Ευρώ, η αύξηση της ανεργίας, η έλλειψη συναλλαγματικών διαθεσίμων, αλλά και η δυσαρέσκεια των Τούρκων, μπορεί να επιταχύνει την Τουρκική επιθετικότητα παρά να την αμβλύνει στο άμεσο μέλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Έτσι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ δεν ακολούθησε το πρόσφατο ράλι αντίδρασης των Ξένων Αγορών, πλην ελαχίστων μετοχών, ενσωμάτωσε αμέσως τις σημερινές αρνητικές ειδήσεις, παρουσιάζοντας συστηματική “κώφωση”, εν μέρει δικαιολογημένη με την ρηχότητα που το διακρίνει, αν και σήμερα οι όγκοι ήταν ελαφρώς αυξημένοι.

Σε αντίθεση η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά. Με τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του 2020, σε σχέση με τους υπόλοιπους Κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης. Συνεχίζουν δε οι αποδόσεις να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το 10ετες Κρατικό ομόλογο να παραμένει πέριξ του 0,80% και χαμηλότερα από την σημαντική τεχνική περιοχή αποδόσεων του 1,00%.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά έχασε σε 4 ημέρες κέρδη 11 ημερών και συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες, όσο και στις τραπεζικές μετοχές, προσεγγίζοντας επικίνδυνες σημαντικές τεχνικές στηρίξεις.

Ο ΓΔ παλεύει να διακρατήσει την ζώνη των 620 - 618 μονάδων και έγκυρη διάσπαση της μας προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης.

Ο FTSE25 διέσπασε καθοδικά τις 1467 μονάδες και πιθανό χαμηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο δυσκολεύει την γενικότερη εικόνα του.

Συμπερασματικά, γίνεται φανερό ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει και θα αυξηθεί, όσο βαδίζουμε προς τις Αμερικάνικες εκλογές, με τον Covid-19 να επανακάμπτει και την Τουρκική προκλητικότητα στα ύψη.

“Αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε τοπικό γεωπολιτικό επίπεδο, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις, αλλά και εξωστρέφεια. Κυρίως όμως πρέπει να έχουμε στο αγοραστικό στόχαστρό μας μετοχές που μπορούν να απορροφήσουν πόρους, από το πολυπόθητο πακέτο στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας των 32 δισ. που αργά ή γρήγορα θα έρθει, ελπίζοντας μόνο να μην είναι πολύ αργά”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτο πλεονέκτημα στους πωλητές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στο NYSE.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Προσπαθεί να επιστρέψει υψηλότερα των $1900 ο Χρυσός, μικρές απώλειες για το Ασήμι, πάνω από τα $11400 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

“Οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξουσιοδοτήσουν τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για μια εμπορική συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες”, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

“Η Ισπανική Κυβέρνηση θα εκδώσει χρέος, για να καλύψει την όποια πιθανή καθυστέρηση στην έγκριση και εκταμίευση των πόρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού, που αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη”, δήλωσε η Υπουργός Οικονομίας της Χώρας Νάντια Καλβίνιο.

Η Ισπανία αναμένει να λάβει περίπου 140 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, από το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 10 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 898000, από 845000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Οκτωβρίου. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση των αιτήσεων στις 825000.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει άλλα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, ενώ υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μείωση του φόρου εισοδήματος για τα μεσαία στρώματα. Ο ίδιος διαμήνυσε ότι θα συμφωνούσε σε ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης υψηλότερο από τα $1,8 τρισ., που έχει προτείνει η Κυβέρνησή του για να καταλήξει σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι θέλουν τόνωση $2,2 τρισ. Σε συνέντευξή του στο “Fox Business News”, ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι υπάρχει πιθανότητα να περάσει ένα νέο πακέτο τόνωσης από το Κογκρέσο, πριν από τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 617,13 μονάδες (-2,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 619,93 (-2,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 619,26 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,14%.

Ο τζίρος ανηφόρισε στα 51,8 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΚΜΟΛ, ΚΑΙΡΟΜΕΖ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ απέσπασαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι μόνες που δεν κινήθηκαν μόνιμα στο “κόκκινο” ήταν οι ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC και στο χαμηλό η Motor Oil.

Κακή η τελική εικόνα με 19 ανοδικές μετοχές, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με υποχώρηση του όγκου συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.893 συμβόλαια).

Στα 1.808 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.415 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.281, 975 για τον Οκτώβριο, 1.240 για τον Νοέμβριο και 66 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.462,5) κινήθηκε μεταξύ 1.457,25 και 1.500 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 Τέρνα Ενεργειακή, 15.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.056), Alpha Bank (4.117), Πειραιώς (756), ΔΕΗ (812), Εθνική (1.909), Μυτιληναίο (496), ΑΔΜΗΕ (135), ΓΕΚ (214), Cenergy (247), Ελλάκτωρα (897), Viohalco (177), ΟΠΑΠ (470), Motor Oil (197), Jumbo (148), MIG (520), ΟΤΕ (275).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.771, MIG 46.507, Alpha Bank 93.836, Εθνική 38.433, Πειραιώς 13.041.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                              Name of Issuer                  NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 14.814.135 τεμ. (14.814.486), ΔΕΗ 5.109.232 τεμ. (5.109.232), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.489.119 τεμ. (1.489.119), Εθνική 11.924.261 (11.924.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v