Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Την αντίδραση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών προσπαθεί να ακολουθήσει η Αθήνα. Υπέρβαση των 620 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Ελλάκτωρ, Eurobank ηγούνται της προσπάθειας. Πιέσεις σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Προσπάθειες αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά, ανάλογη κίνηση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ηπιας μορφής οι μέχρι τώρα ενέργειες traders και επενδυτών, από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, με τις ΗΠΑ και την επιβάρυνση του υγειονομικού κλίματος στην Ευρώπη στο επίκεντρο.

Σε οριακά χαμηλότερο «άνοιγμα» από τις 3.475 μονάδες παραπέμπουν τα futures του S&P 500, στη Wall Street, με τον δείκτη VIX σταθερά χαμηλότερα του ορίου των 30 μονάδων.

Στο χρηματιστήριό μας, με μικρό ανοδικό χάσμα το «άνοιγμα» από τις 616,68 μονάδες, με μέτριες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο, με τις εντολές να κατανέμονται σε blue chips και τραπεζικές. Φυσιολογική έδειχνε μία προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης, μετά και τη χθεσινή «βουτιά» δεικτών και μετοχών, πλην όμως όσο παραμένει στο... κόκκινο το ελληνο-τουρκικό μέτωπο, ο βαθμός επικινδυνότητας θα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Περιορίζοντας έτσι (κυρίως) τους βραχυπρόθεσμους σε -κατά κύριο λόγο- intraday/trading εντολές/συναλλαγές. Τάση που ενισχύεται από το γεγονός της λήξης της απλής σειράς στα Παράγωγα αλλά και της πάγιας τακτικής των traders να μην κρατούν μεγάλες ανοιχτές θέσεις το Σ.Κ., για τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο μεγαλύτερος τζίρος (*), με Εθνική, Alpha Bank να ακολουθούν και Motor Oil, Jumbo, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Avax να έπονται. Στις 285 ο Δείκτης Τραπεζών, με την Εθνική στο 1,061 ευρώ, την Αlpha Βank στο 0,502, τη Eurobank στο 0,331 και στο 1,069 ευρώ για την Πειραιώς.

Σε ανοδική διόρθωση ο FTSE 25 αλλά σε απόσταση (27 μονάδων) από το όριο των 1.500 μονάδων, με την πλειονότητα των blue chips και μετοχών-σηματωρών με αγοραστές. Μετά τις πωλήσεις των προηγούμενων ημερών, οι αγορές (κυρίως στο πλαίσιο του ενδοσυνεδριακού και Τ+2) δικαιολογούνται, διευκολύνονται μάλιστα από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων, με την Ελενα Λάσκαρη -από νωρίς- να αναφέρεται στα ενδεχόμενα νέας εξόδου στις αγορές, εάν κι εφόσον, με την Αθήνα να έχει την απόλυτη ευχέρεια και ευελιξία κινήσεων.

Στα 12,44 ο ΟΤΕ, στα 9,435 η Mytilineos, με μικρή υπερίσχυση των πωλητών, επάνοδος αγοραστών στη ΔΕΗ, στα 5,23, κινητικότητα με αγορές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Avax -με την Αττικό Μετρό να έχει ανακοινώσει πως τη Δευτέρα θα ανοίξουν οι προσφορές για τον διαγωνισμό της Γραμμής 4-, αλλά και σε τίτλους των ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, Viohalco.

Cairo Mezz, Κυριακούλης, Παΐρης, Παπουτσάνης, Ιατρικό, Byte κ.α. από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία και από τις 56 μετοχές με θετικό πρόσημο.

Με αρνητικό για 25 και 112 χωρίς μεταβολή.

(*) στα 4,45 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 11:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v