Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντίδραση με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

Στις 623 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πρωταγωνιστές τις Alpha Bank, Εθνική, Viohalco, και Ελλάκτωρ. Ρευστοποιήσεις σε Πειραιώς, Lamda και Motor Oil. Παραμένει ο πονοκέφαλος της χαμηλής αξίας συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Αντίδραση με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

Ο Τραπεζικός δείκτης ερχόταν από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, χαμηλά 5μηνου και με αθροιστικές απώλειες 11,04% και σήμερα αφού ξεπέρασε το επιφυλακτικό ξεκίνημα, ο κλάδος τον οποίο εκπροσωπεί προσπάθησε να ηγηθεί προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Όμως η επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους Επενδυτές να ανησυχούν για την εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη και για τις εξελίξεις γύρω από τις συζητήσεις για το νέο οικονομικό πακέτο στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την έλλειψη διάθεσης να δώσουν σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τα μη Τραπεζικά blue chips και πολύ περισσότερο ο τζίρος απελπισίας, δεν άφησαν περιθώρια επιστροφής, έστω και συγκρατημένης αισιοδοξίας, για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για νέα τοπικά lockdowns, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ασφαλώς και δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την επενδυτική ψυχολογία.

Μένοντας στον τζίρο και σήμερα αυτός έδωσε τα διαπιστευτήριά του από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς το πρώτο ημίωρο συναλλαγών ολοκληρώθηκε με τζίρο 2,3 εκατ. και η πρώτη ώρα με 4,2 εκατ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών και Ξένων Διαχειριστών, “μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, ο μόνος τρόπος ελέγχου της πανδημίας είναι τα αυξανόμενα – εναλλασσόμενα τοπικά lockdowns. Επομένως και πλην εξαιρετικού απροόπτου, η οικονομική δραστηριότητα τους προσεχείς μήνες θα παρουσιάσει, εκ νέου, σημαντική κάμψη, παρά το γεγονός ότι Κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες, θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης, γιγαντώνοντας έτι περαιτέρω τον υφιστάμενο δανεισμό”.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 0,848%. Μένοντας στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, σε επανέκδοση 15ετους ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, ΗSBC και JP Morgan, που ενεργούν ως Ανάδοχοι, για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 4 Φεβρουαρίου 2035 και κουπόνι 1,875%. Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στην Αγορά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, για πολλοστή φορά, από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό προβάδισμα στους “πράσινους” τίτλους (ΑΛΦΑ +4,25%, ΕΤΕ +2,75%, ΕΥΡΩΒ +1,40%, ΠΕΙΡ -1,17%).

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά, υποχωρώντας μέχρι τις 277,87 μονάδες (-0,57%), όμως σχετικά γρήγορα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο ΔΤΡ γύρισε σε θετικό πρόσημο, σημείωσε υψηλό ημέρας στις 286,09 (+2,37%), πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 285,96 (+2,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 285,68 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,22%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, η μέχρι πρότινος στήριξη των 294 μονάδων, έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 317 (ημερήσιο “stop short”) και 328 μονάδες. Επόμενη στήριξη στη ζώνη 267 – 263, που θα δοκιμαστεί σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κλεισίματος χαμηλότερα των 279 μονάδων.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, το οποίο “πρασίνισε” αισθητά προς το τέλος από τις καθυστερημένες πρωτοβουλίες των “buyers” κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,22%), ΑΡΑΙΓ (-0,34%), ΕΥΔΑΠ (-0,77%), ΛΑΜΔΑ (-0,18%), ΜΟΗ (-0,88%), ΣΑΡ (-0,45%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τον ΟΠΑΠ, η δημόσια προσφορά στους Επενδυτές, για το κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 200 εκατ. ευρώ, ξεκινά αύριο 21 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Στο 2,1% - 2,5% το εύρος απόδοσης του ομολόγου.

Να σημειωθεί ότι μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών (+0,37%) επιχείρησε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 8,26 ευρώ (+1,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με οριακά κέρδη. Να σημειωθεί ότι τόσο χθες όσο και σήμερα η μετοχή δοκίμασε την κρίσιμη ζώνη στήριξης 8,16 – 8,03 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και έδωσε σχετική αντίδραση. Πρώτη σημαντική αντίσταση ο ΚΜΟ 200 ημερών (8,61 ευρώ).

Αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,548 ευρώ (κλείσιμο 8/10) για τον Ελλάκτωρα (+2,12%), ο τίτλος του οποίου σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 1,385 ευρώ (-2,33%), στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων που αφορούσαν την ανακήρυξη Αναδόχου για την πρώτη φάση κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό. Ο τίτλος συνεχίζει να έχει σαν πρώτες αντιστάσεις τα 1,529 (gap) και 1,60 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,40, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 1,351 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 5,65 ευρώ (κλείσιμο 8/10) για την μετοχή της Lamda Development (-0,18%), έστω και αν σήμερα ο τίτλος αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 5,34 ευρώ (-2,20%). Κλείσιμο χαμηλότερα των 5,39 ευρώ, θα δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 5,15 και 5,02 ευρώ. Πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 5,76 – 5,85 και επόμενη στην ζώνη 6,00 – 6,07 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Ευρ. Πίστη προχώρησε σε ανακοίνωση διαψεύδοντας δημοσιεύματα για “αναζήτηση κεφαλαίων με εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος”. Ο τίτλος, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, έφθασε να υποχωρεί έως και 7,07% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με ημερήσιες απώλειες 1,52%.

Συνεχίζει την αναρρίχηση η Mermeren (+9,09%), με “ανοιχτές” εντολές και ελάχιστες συναλλαγές, στον απόηχο για διανομή μικτού μερίσματος, από κέρδη εις νέον, συσσωρευθέντα μέχρι την 31/12/2019, ύψους 1,71 ευρώ, επιστροφή αγοραστών σε Έλαστρον (+2,20%), Ιατρικό (+5,98%), MIG (+4,60%), AS Company (+0,54%) και Autohellas (+1,72%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Άβαξ (+3,48%) και Ιντρακόμ (+2,14%).

Οι επικείμενες ανακοινώσεις επανέφεραν τους αγοραστές στον Καραμολέγκο (+5,53%), συναλλαγές χωρίς “bid” στην Κρέκα (+3,28%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+2,30%), αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,195 ευρώ (κλείσιμο 8/10) η Reds (+2,35%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Fieratex (-2,65%), Intralot (-2,13%), Ίλυδα (-4,07%), Αλουμύλ (-1,09%) και Ιντερτέκ (-2,14%), οριακή αντίδραση μετά από “εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την ΕΚΤΕΡ (+0,87%), ενώ συνεχίστηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Cairo Mezz (-4,33%). Στην περίπτωση του τελευταίου τίτλου, μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση στα 0,1214 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει πρώτο ζητούμενο την υπέρβαση με κλείσιμο υψηλότερα των 653 (ημερήσιο “stop short”) - 658 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), ενώ όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 653, 637 και 628 μονάδων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αργής διολίσθησης προς τις 600, 593, 582 και 539 μονάδες.

Αν, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χαθεί η στήριξη στις 1456 μονάδες, είναι μονόδρομος η κίνηση προς τις 1426, 1414, 1402, 1349 και 1315 μονάδες. Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 1547 – 1552 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1571, 1590 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 1607 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων απειλεί την Παγκόσμια Οικονομία και προκαλεί αναταράξεις στις Αγορές. Για την Ελλάδα, ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος συνιστά μια πρόσθετη απειλή. Ωστόσο, η συναλλακτική καθίζηση, επιτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας συσσώρευσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, προσώρας τουλάχιστον”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παραμένει κάτω από τον ΚΜΟ 20 ημερών (632). Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 μονάδες και αντίστασης οι 630. Η Κοινοπραξία με επικεφαλής την Άβαξ, προσφέροντας έκπτωση ύψους 12,19% ανακηρύχθηκε προσωρινή ανάδοχος του έργου. Η προσφορά αφορά την κατασκευή της πρώτης φάσης της Γραμμής 4 του Μετρό και συγκεκριμένα το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή. Το έργο προϋπολογισμού €1,8δισ. είναι το μεγαλύτερο έργο Υποδομής, που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Πηγή: Εταιρεία). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΤΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 22/10. για να αξιολογήσει τα δεδομένα ως προς το σχέδιο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Τα τελευταία στοιχεία, σε Παγκόσμια κλίμακα, δεν δείχνουν κάποια επιβράδυνση της πανδημίας, ενώ από την άλλη υπάρχουν προσδοκίες για έγκριση εμβολίου προς τα τέλη του έτους. Επιπλέον, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το πακέτο στήριξης της Οικονομίας και αυτό φέρνει νευρικότητα στις Αγορές Στο εσωτερικό η κατάσταση με τα κρούσματα φαίνεται να είναι σταθερή, αλλά και εύθραυστη, σύμφωνα με τους Ειδικούς. Η καθίζηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου και η απουσία θετικών καταλυτών δείχνει ότι η ταλαιπωρία για την Αγορά θα συνεχιστεί”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Το Φθινόπωρο ήρθε και μαζί του και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού στη Χώρα, αλλά και σε όλο τον Πλανήτη, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με τα περιοριστικά μέτρα να επεκτείνονται στοχευμένα και με το σενάριο εφαρμογής ενός γενικευμένου lockdown να συνιστά ακραίο μεν, αλλά όχι εντελώς απίθανο ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας, σε μια μάλλον μη προγραμματισμένη συνέντευξή του, σπεύδει να αποδεχθεί ότι η φετινή ύφεση θα εναρμονιστεί με το δυσμενές σενάριο, λόγω κυρίως της κατάρρευσης του Τουρισμού, με την υποχώρηση του ΑΕΠ να φτάνει το -9,4%. Παράλληλα, η δημοσιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα, προβληματίζει τις Τράπεζες, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις δικαίωσης όσων δεν είχαν επιδιώξει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι τώρα και ιδιαίτερα εκείνων που μπορούσαν να το πράξουν, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, τα γεωπολιτικά δεδομένα της Α. Μεσογείου διαμορφώνουν καθημερινά αυξημένη αβεβαιότητα, λόγω των Τουρκικών προκλήσεων (πορεία του Oruc Reis κοκ). Με την Ε.Ε. να αρνείται, στην παρούσα φάση, να προβεί σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας και με την Ελλάδα να συνεχίζει την πολυμέτωπη διπλωματική μάχη, επιδιώκοντας να αποφύγει το “θερμό επεισόδιο”.

Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν από το μέτωπο της πανδημίας, τον υφιστάμενο γεωπολιτικό κίνδυνο και τον Τραπεζικό κλάδο με χαμηλό πάντα βαθμό ορατότητας, οι συνθήκες δεν ευνοούν την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων μετοχικού χαρακτήρα.

Η συναλλακτική απαξίωση συντηρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να επικρατούν κατά κανόνα στις συνεδριάσεις, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη ολοένα και χαμηλότερα, με βραχύβια ανοδικά διαλείμματα. Στο πλαίσιο ωστόσο της πολύμηνης διαδικασίας συσσώρευσης, καθώς η εναλλαγή των Δεικτοβαρών τίτλων από τους αγοραστές δεν έχει ακόμη επιτρέψει την πορεία προς τις 600 μονάδες, διατηρώντας τη στήριξη της περιοχής των 620 μονάδων. Προσώρας τουλάχιστον και ενόσω η συντελούμενη επιχειρηματική κινητικότητα (εξελίξεις για τη Γραμμή 4, διαγωνιστικές διαδικασίες για ενεργειακά κοιτάσματα στην Καβάλα και για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης) δεν είναι επαρκείς καταλύτες για να αλλάξουν το σημερινό μίζερο σκηνικό, με τη δημόσια εγγραφή στο ομόλογο του ΟΠΑΠ να συνιστά τη σημαντικότερη εξέλιξη.

Ταυτόχρονο, το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει 15ετες ομόλογο, επιδιώκοντας την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους του Δημοσίου χρέους.

Στο διεθνές περιβάλλον, η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ είναι στο τελικό της στάδιο, με το σενάριο επανεκλογής του Τραμπ να αποτελεί το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα, εξέλιξη που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναταράξεις τις Διεθνείς Αγορές. Ιδιαίτερα δε αν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, η ψήφιση ενός πακέτου στήριξης από το Κογκρέσο παραμένει πιθανή, έστω και στο “παρά πέντε” των εκλογών.

Κατά τα λοιπά, η Παγκόσμια Οικονομία παραμένει σε υφεσιακή κατάσταση, ελέω της επιδεινούμενης επιδημικής καμπύλης και μόνο στην Κίνα το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου τρέχει με +4,9%, με αρκετούς ωστόσο να θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Χώρας. Και με το ΔΝΤ να συστήνει στις Κυβερνήσεις τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, για να αμβλυνθούν οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες.

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η ευφορία των Αγορών, λόγω των πακέτων στήριξης, έχει δώσει τη θέση της στο σκεπτικισμό, με την αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο να οδηγεί πλαγιοκαθοδικά τους δείκτες των Χρηματιστηρίων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Προσπαθεί να παγιωθεί υψηλότερα των $1900 ο Χρυσός, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, προς τα $12000 κινείται το Bitcoin.

Τα προνομιακά επιτόκια δανεισμού ενός έτους και πενταετίας της Κίνας παρέμειναν αμετάβλητα, σύμφωνα με τις προσδοκίες της πλειονότητας των Αναλυτών. Το ετήσιο προνομιακό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται στο 3,85%, ενώ το πενταετές στο 4,65%.

Ο Οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το αξιόχρεο της Αυστραλίας, στο επίπεδο “AAA/A-1+”, όμως υποβάθμισε την προοπτική του σε “αρνητική”, επικαλούμενος “οικονομικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους”.

Κατά 1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή, σε σχέση με έναν μήνα πριν ήταν υψηλότερα κατά 0,4%.

Την πώληση των πρώτων ομολόγων της, που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα SURE κατά της ανεργίας, ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με υπόμνημα του lead manager που έχει δει το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, “η ΕΕ πουλά κοινωνικά» ομόλογα 10ετους και 20ετους διάρκειας. Το αρχικό guidance τιμών είναι 6 μονάδες βάσεις πάνω από το mid swap για τα 10ετη ομόλογα και 17 μ.β. για τα 20ετη. Η τιμολόγηση αναμένεται αργότερα σήμερα”.

Ανάδοχοι της πώλησης είναι οι Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura και UniCredit.

Ρεκόρ καταγράφει η πρωτογενής Aγορά ομολόγων της Ευρώπης. Η αξία της ξεπερνά το 1,5 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά, σε έναν άνευ προηγουμένου κύμα εκδόσεων χρέους. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφτασε σε νέα υψηλά και στα 6,74 τρισ. ευρώ, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει την “εκτύπωση χρήματος”. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ισούται τώρα με το 66% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, έναντι του 37% της Fed στις ΗΠΑ και 136% της BoJ στην Ιαπωνία.

Άνοδο 1,9% σημείωσαν οι ενάρξεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, φτάνοντας στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,42 εκατ., σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.

Οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκαν πάνω από 5% μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,55 εκατ.

Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών θα αυξηθούν στο επίπεδο του 1,45 εκατ. και οι άδειες στο 1,52 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 615,08 (-0,49%) και 624,48 μονάδων (+1,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 624,02 (+0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 623,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,83%.

Ο τζίρος στα 31,6 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΑΙΡΟΜΕΖ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΟΤΕ και με το θετικό η ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η TITC και στο υψηλό οι Alpha Bank και Viohalco.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική αναλογία από 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερά χαμηλά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.942 συμβόλαια).

Στα 3.387 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.287 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 436, 430 για τον Νοέμβριο και 6 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.470,75) κινήθηκε μεταξύ 1.444 και 1.470,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΤΕΝΕΡΓ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.780), Alpha Bank (4.017), Πειραιώς (2.303), ΔΕΗ (1.148), Εθνική (2.176), Μυτιληναίο (188), Ελλάκτωρα (241), ΟΤΕ (107), ΑΔΜΗΕ (315), Τρ. Αττικής (101), Cenergy (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.165, MIG 46.380, Alpha Bank 89.545, Εθνική 38.754, Πειραιώς 12.908.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                         Name of Issuer              NSP                 Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.157.844 τεμ. (14.766.844), ΔΕΗ 5.109.478 τεμ. (5.109.479), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.380.319 τεμ. (1.380.319), Εθνική 11.924.261 (11.924.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v