Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα σημεία αναφοράς για τους δείκτες

Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων μηνών και οι ειδήσεις που θα βαρύνουν στην πορεία της εγχώριας αγοράς μετοχών. Προσδοκίες για συνέχιση της αφύπνισης του τραπεζικού κλάδου.

Χρηματιστήριο: Τα σημεία αναφοράς για τους δείκτες

Προσβλέποντας στην επίτευξη συμφωνίας δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι long κινήθηκαν λίγο υψηλότερα στη Wall Street. Από την άλλη πλευρά, τo lockdown της Ιρλανδίας και οι εντεινόμενες ανησυχίες λόγω Covid-19 πιέζουν τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στα καθ' ημάς, είναι βεβαίως τα ελληνοτουρκικά και το πρόβλημα λόγω κορωνοϊού, που εξακολουθούν να κρατούν εκτός παιδιάς την πλειονότητα των ξένων funds. Με συνέπεια τον συνεχιζόμενο «εγκλωβισμό» των βασικών δεικτών σε στενά εύρη -σχεδόν- 7μήνου, με το stock picking να αποτελεί σταθερά μονόδρομο.

Στις 623,27 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.470,51 ο FTSE25, με τον ΔΤΡ στις 285,68 μονάδες. Με την αξία συναλλαγών σταθερά σε μέτρια επίπεδα, μην ξεπερνώντας τα 40 εκατ. εδώ και εβδομάδες (σε μέσο όρο). Ωστόσο, είναι αυτή η συγκυρία που κάτι πηγαίνει καλά και αυτό αφορά στη ζήτηση των αγορών για «ελληνικό χρέος». Περιβάλλον ευνοϊκό, που οδηγεί την Αθήνα σε μία νέα -πέμπτη- έξοδο στις αγορές, με το σήμα να έχει δοθεί από χθες για την επανέκδοση του 15ετούς κατά πάσα βεβαιότητα, σήμερα, στη διάρκεια της ημέρας.

Τι σημαίνει το σημερινό reopening αναλύει από νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης και ας κρατήσουμε τα σχεδόν 40 δισ. που θα έχει το «μαξιλάρι», σε μία περίοδο που Βερολίνο και Βρυξέλλες -ακόμη- το συζητούν για το περίφημο πια Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημαντικά τα ορόσημα (και) για την αγορά, το χρηματιστήριο, με το 15ετές, σήμερα, την αξιολόγηση των Standard & Poor's και DBRS την Παρασκευή, τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη. Φτάνοντας μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, οπότε η αξιολόγηση από τον οίκο Moody's ενώ θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές στις ΗΠΑ, της 3ης Νοεμβρίου. Αν μη τι άλλο, δεν θα πλήξουμε εν γένει καθώς η καθημερινότητα στο χρηματιστήριο δεν προσφέρει παρά ελάχιστες συγκινήσεις.

Ενθαρρυντική η... αφύπνιση στον τραπεζικό κλάδο, το 4,25% της Alpha Bank στο 0,515 σχετίζεται, κατά μείζονα λόγο, με το Galaxy. Στο 1,048 η Εθνική, ενόψει εξελίξεων για την Ασφαλιστική, όπως -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Στα 8,18 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που προχωρά στην έκδοση ομολογιακού, με τον Στέφανο να κάνει λόγο για αλλαγή σκηνικού στον χώρο των εταιρικών εκδόσεων.

Κινητικότητα σε κλαδικό επίπεδο, κατασκευές, ενέργεια, πληροφορική/τεχνολογία αλλά και επιμέρους επιχειρηματικές εξελίξεις διαμορφώνουν το σκηνικό στην αγορά μας. Σε αυτό θα είναι οι κινήσεις μας σήμερα- Παρασκευή. Με σημείο αναφοράς τις 615-611 μονάδες για τους short και τις 630-634 μονάδες για τους long.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v