Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι θέσεις και τα όπλα των μονομάχων στην Ελλάκτωρ

Οι σκληρές διαρροές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών για τον έλεγχο της εταιρείας. Το ενέχυρο των μετοχών που έχει η Farallon και ποιες είναι οι δεσμεύσεις. Η αναζήτηση συμμαχιών και η σύγκρουση για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι θέσεις και τα όπλα των μονομάχων στην Ελλάκτωρ

Σκληρή αναμένεται να είναι και αυτή η διαμάχη για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, όπως προκύπτει από τις χθεσινές διαρροές κύκλων του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh αλλά και της πλευράς Καλλιτσάντση.

Δυόμισι χρόνια μετά την πολύμηνη κόντρα που οδήγησε στην επικράτηση της πρωτοβουλίας «Change4Ellaktor», υπό τους κ.κ. Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση, ο όμιλος γίνεται για δεύτερη φορά αντικείμενο μετοχικής διαμάχης.

Χθες το απόγευμα έφτασε στο γραφείο της Eλλάκτωρ το αίτημα για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με την υπογραφή του δικηγόρου Θεοδ. Καψιμάλη από το γραφείο του Ν. Δένδια, που εκπροσωπεί νομικά τη Reggeborgh στη χώρα μας.

Κύκλοι της ολλανδικής πλευράς υποστηρίζουν πως «το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Eλλάκτωρ συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία, σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή συγκληθεί». Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, το ποσοστό που έχουν συγκεντρώσει, προσεγγίζει το 35%. Υπενθυμίζεται πως κατέχουν άμεσα περί το 5%, έχουν δικαίωμα προαίρεσης ώστε να αγοράσουν το 12,1% του Λεωνίδα Μπόμπολα ενώ η φημολογία των τελευταίων εβδομάδων τούς φέρνει να ελέγχουν επιπλέον ποσοστό τουλάχιστον 10%-12% μέσω άλλων οντοτήτων. Φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει για κοινό μέτωπο και με άλλους μετόχους που διαθέτουν μικρά ποσοστά στην εισηγμένη.

Η αντίπαλη πλευρά, η οικογένεια Καλλιτσάντση, ελέγχει το 25,6% της Eλλάκτωρ ενώ φαίνεται και εκείνη να έχει φίλιες δυνάμεις μεταξύ των μετόχων. Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει εδώ και ημέρες για τη στάση της αμερικανικής Farallon, από την οποία οι αδελφοί Καλλιτσάντση είχαν δανειστεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ για να πάρουν τον έλεγχο της Eλλάκτωρ το 2018, θέτοντας ενέχυρο το σύνολο του ποσοστού που ελέγχουν.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, μπορεί η Farallon να έχει λάβει ως ενέχυρο τις μετοχές, αλλά για να πουληθούν αυτές στους Ολλανδούς ή σε οποιονδήποτε άλλον, πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των αδερφών Καλλιτσάντση. Η εταιρεία Pemanoaro, το κοινό σχήμα που ελέγχει τις μετοχές τους, είναι εκείνη που τελικά θα βάλει το πωλητήριο κι όχι η Farallon.

Το παζλ έχει γίνει πιο πολύπλοκο καθώς εδώ και ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία περί επικείμενης συμφωνίας της πλευράς Καλλιτσάντση (και της Farallon) με τρίτους επενδυτές για το 25%, για την οποία αναμένεται να υπάρξει επίσημη απάντηση σήμερα. Μεταξύ άλλων ακούγεται έντονα το όνομα του εφοπλιστή Γιάννη Καϋμενάκη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η διοίκηση της Eλλάκτωρ καλείται να ορίσει, εντός του επόμενου 45ημέρου, την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που ζήτησε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh «από κοινού με άλλους μετόχους». Όμως φαίνεται πως υπάρχει μια διαφωνία για τα θέματα που θα έχει η συνέλευση: οι Ολλανδοί ζητούν να μπουν στην ημερήσια διάταξη τόσο το θέμα της αλλαγής διοικητικού συμβουλίου όσο και το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου για τις δύο τελευταίες χρήσεις.

Η πλευρά Καλλιτσάντση υποστηρίζει πως για τον διαχειριστικό έλεγχο αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Πρωτοδικείο, «εάν πιθανολογούνται πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις των νόμων ή του καταστατικού της εταιρείας ή αποφάσεις της γενικής συνέλευσης». Προσθέτει πως «κάτι τέτοιο δεν ισχύει», αφού στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην τακτική γενική συνέλευση, όλοι οι μέτοχοι ενέκριναν τις λογιστικές καταστάσεις και τα πεπραγμένα της τελευταίας χρήσης. Υπενθυμίζει, επίσης, και την υψηλή βαθμολογία που συγκεντρώνει η εταιρική διακυβέρνηση του ομίλου από διεθνή εξειδικευμένο οίκο.

Οι Ολλανδοί κράτησαν εδώ και πολλές εβδομάδες στάση αναμονής ενώ φούντωνε η σεναριολογία για την Eλλάκτωρ. Με τη χθεσινή κίνηση δείχνουν, πάντως, αποφασισμένοι να συγκρουστούν για να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου. Υπενθυμίζεται πως ήδη η Reggeborgh ελέγχει άνω του 30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σημειώνεται, όπως αναφέρθηκε, πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, η γενική συνέλευση πρέπει να συγκληθεί εντός 45 ημερών από την ημέρα που κατατεθεί το αίτημα. Αν το διοικητικό συμβούλιο δεν λάβει απόφαση για την ημερομηνία και τα θέματα που θα συζητηθούν εντός 20 ημερών, τότε την απόφαση καλείται να λάβει το τοπικό Πρωτοδικείο.

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ

Επιστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την οποία επιβεβαιώνει το αίτημα για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης έστειλε η διοίκηση της Ελλάκτωρ. Σε αυτή αναφέρει: 

Σε απάντηση ερωτημάτων (αρ. πρωτ. 2579/03.12.2020 και 1445/03.12.2020 σχετικών επιστολών) της Ε.Κ., σχετικά με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου της 03.12.2020, παραθέτουμε τα εξής:

α) Ως προς το πρώτο ερώτημά σας (αρ. πρωτ. 2579/03.12.2020 σχετικής επιστολής) αναφορικά με δημοσίευμα σχετικά με το deal μεταβίβασης των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ελέγχει το Fund Farallon Capital Management σε ομάδα επιχειρηματιών,  δεν σχετίζεται με προνομιακή πληροφορία η οποία κατά τον Κανονισμό 596/2014 αφορά την Εταιρεία ως νομικό πρόσωπο και ως εκ τούτου δεν δυνάμεθα ούτε μας επιτρέπεται να σχολιάσουμε το σχετικό δημοσίευμα. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Εταιρείας τέτοιου είδους πληροφορία.

β) Σε απάντηση του ερωτήματός σας (αρ. πρωτ. 1445/03.12.2020 σχετικής επιστολής) αναφέρουμε ότι:

Στις 3 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 18:25, επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή, απευθυνόμενο στην Εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ και στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου,  Αίτημα των Reggeborgh Invest B.V., Άγγελου Χ. Γιόκαρη και Χρήστου Π. Παναγιωτόπουλου, μετόχων της Εταιρείας, κατόχων ποσοστού συνολικά 10,31%, για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  • Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας
  • Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων / μη εκτελεστικών μελών)
  • Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν.4449/2017)
  • Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν.4449/2017)
  • Διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της Εταιρείας (δύο τελευταίων χρήσεων)

Η Εταιρεία θα κινηθεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, συγκαλώντας Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να συγκαλέσει Έκτακτή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 141 ν. 4548/2018,  και θα ενημερώσει σχετικά και σε κάθε περίπτωση αρμοδίως το επενδυτικό κοινό.

 

* Δείτε το αίτημα για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v