Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δοκιμασία οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Η υποχώρηση ως τις 785 μονάδες και γιατί είναι δύσκολη η αναστροφή. Το βασικό σενάριο για το ΧΑ, η θετική αυτονόμηση της ΔΕΗ και το κλίμα στις αγορές. Ποια blue chips μπορούν να βάλουν «πλάτη».

Σε δοκιμασία οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά, ένα Χρηματιστήριο Αθηνών μόνη της η ΔΕΗ.

Σε διόρθωση από το τοπικό υψηλό των 804 μονάδων (της Τρίτης) traders και επενδυτές, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως τις 785 μονάδες.

Με τη μέχρι τώρα -βραχυπρόθεσμη- εικόνα των αγορών σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, η κίνηση παραμένει σε εξέλιξη, που πρακτικά σημαίνει ότι για τον DAX θα μπορούσε να δοκιμασθούν τιμές χαμηλότερες και των 13.880 μονάδων.

Ενεργή η κλίση και στο χρηματιστήριό μας, που σημαίνει ότι δύσκολα θα αναστραφεί η τάση σήμερα. Το πιθανότερο και στο ΧΑΑ να δοκιμασθούν οι κοντινότερες στηρίξεις.

Εξαρχής είχε αναφερθεί ως πιθανό το ενδεχόμενο της διόρθωσης (από την περιοχή των 805) έως τη ζώνη τιμών πέριξ των 770 μονάδων (*), σενάριο που παραμένει σε ισχύ.

Στις 788,75 (-0,90%) ο Γενικός Δείκτης, στις 1.873,84 (-1,14%) ο FTSE25, στις 456,74 (-1,80%) ο Δείκτης Τραπεζών, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά κατά τι τον μέσο όρο των προηγούμενων 2-3 εβδομάδων.

Συναλλαγές αυξημένες σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank και Εθνική, με τους πωλητές να πιέζουν χαμηλότερα τις 4 από τις 5 μετοχές, με τη ΔΕΗ να αποτελεί την εξαίρεση.

Στα 8,725 ευρώ, με νέο υψηλό η μετοχή της Επιχείρησης, σε μία ευαίσθητη συγκυρία καθώς «τρέχει» η διαδικασία για τον ΔΕΔΔΗΕ. Σε αναμονή των εισηγήσεων της Goldman Sachs σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή, την ώρα που στην κυβέρνηση επικρατεί αμηχανία για το χτύπημα της «Μήδειας».

Στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική χροιά της υπόθεσης, που σύμφωνα με χρηματιστές μένει να φανεί εάν θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιας μορφής επιχειρηματικό/επενδυτικό «βραχυκύκλωμα».

Συνεπώς, σε αναμονή από το μέτωπο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει ανοίξει, με την προσοχή τόσο στην Goldman Sachs όσο στο πολιτικό πεδίο.

Σε αυτή την καμπή της αγοράς (βραχυπρόθεσμα, προσώρας), οι long θα χρειάζονται (υπο)στήριξη από άλλες δυνάμεις όπως για παράδειγμα τον ΟΤΕ ή κάποιο/α από τα «βαριά χαρτιά».

Στα 12,59 ευρώ με σημαντική πίεση (2,02%) η μετοχή του Οργανισμού, με τους traders να αναζητούν σημείο ισορροπίας-αναστροφής, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα.

Με πωλητές όμως και οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos κ.α.

Ειδικότερα για την τελευταία, η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται ορόσημο για την προοπτική και τα σχέδια της εισηγμένης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο σε «κλείσιμο» εβδομάδας.

(*) στην ανάρτησή μας της Τρίτης, στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v