Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μια ΔΕΗ δεν φέρνει την… άνοιξη

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 788 μονάδες. Πωλητές στον τραπεζικό κλάδο και δεικτοβαρή blue chips. Ανοδικά κινήθηκε η αξία των συναλλαγών. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Μια ΔΕΗ δεν φέρνει την… άνοιξη

Με αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς η προσοχή των ενεργών Επενδυτών έχει στραφεί στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων (η απόδοση στο Αμερικανικό 10ετες κινείται σε υψηλά 12 μηνών, δοκιμάζοντας τιμές και πάνω από το 1,3%) και με τους Αναλυτές να εκτιμούν ότι “οι υψηλότερες αποδόσεις θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέρος των Κεφαλαίων στα ομόλογα, πιέζοντας τις μετοχές”.

Στο επίκεντρο της προσοχής και οι νέες μεταλλάξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, που συνεχίζουν να ανησυχούν Λοιμωξιολόγους και Επενδυτική Κοινότητα (εντοπίστηκε στις ΗΠΑ ανασυνδυασμένος ιός, που διαθέτει μετάλλαξη από τη ‘Βρετανική παραλλαγή’, αλλά και μια ακόμη από την ‘Αμερικανική παραλλαγή’, που την καθιστά πιο ανθεκτική στα αντισώματα).

Καθαρά πτωτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός του Δείκτης κινήθηκε, σχεδόν, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, απομακρυνόμενος από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ενώ η καθαρή αξία συναλλαγών παρέμεινε στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Την διεθνή αυξητική τάση, δείχνουν να ακολουθούν και οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, με την απόδοση του 10ετους να αναρριχάται στο 0,808%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “όλο και περισσότεροι από τους Εμπλεκόμενους με τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., συνειδητοποιούν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι ένα ακόμα χαμένο τρίμηνο, βαθιάς ύφεσης, για την Ελληνική Οικονομία, ενώ η ανάκαμψη για το σύνολο του έτους, αν και όποτε έλθει, θα είναι αρκετά χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τις τελευταίες εκθέσεις των Ξένων Οίκων, όσο και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ και στους πληττόμενους κλάδους”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “η απουσία αυξημένου τζίρου και η παρατεταμένη απουσία Ξένων Χαρτοφυλακίων, περιορίζει τις πιθανότητες υπέρβασης των 800 - 805 μονάδων, ενώ η προσοχή των ενεργών Traders παραμένει επικεντρωμένη στις μετοχές που, λόγω αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, είναι εύκολη η ‘επιβίβαση’ και η ‘αποβίβαση”.

Μένοντας στα Ξένα Χαρτοφυλάκια και με βάση τα στοιχεία του AXIA Numbers Ιανουαρίου 2021, οι Ξένοι Επενδυτές εμφάνισαν εκροές ύψους €5,74 εκατ., ενώ οι Έλληνες Επενδυτές εισροές €5,77 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο οι Ξένοι Επενδυτές εμφάνισαν εκροές ύψους €11,82 εκατ. Είχε προηγηθεί η έκπληξη του Νοεμβρίου, με τους Ξένους να εμφανίζουν εισροές της τάξεως των €14,67 εκατ., ενώ πριν τον Νοέμβριο οι Ξένοι είχαν προχωρήσει σε εκροές 11 συνεχόμενων μηνών.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Χ.Α. η περυσινή χρονιά ολοκληρώθηκε, με τους Ξένους Επενδυτές πωλητές κατά 625 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, οι λίγοι ενεργοί “κωδικοί λιανικής”, συνεχίζουν να αναζητούν τα “χαρτιά που έχουν μείνει πίσω”.

Για τους τελευταίους και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.) η ιστορία έχει δείξει ότι αργά, ή γρήγορα σε μια ανοδική συγκυρία, ακόμα και οι “έσχατοι” ακολουθούν. Και εδώ πιθανώς να βρίσκεται κάποιου είδους “ευκαιρία”, για όσους αναζητούν τους “υστερήσαντες” μιας ανόδου.

Το “contrarian play” σε μια ανοδική Αγορά, έχει πιθανότητες επιτυχίας, με βασικό άγνωστο τον παράγοντα χρόνο. Πέρα από τον καθαρά τεχνικό χαρακτήρα του όμως, θα πρέπει κανείς να έχει εικόνα των ειδικών συνθηκών που έχουν οδηγήσει τις μετοχές που υστερούν, σε αυτή την κατάσταση. Αν οι συνθήκες αυτές δεν συνδέονται με κάποιο άμεσο ειδικό γεγονός, που λειτουργεί ανασταλτικά στην εν γένει επενδυτική στάση, όπως για παράδειγμα μία Α.Μ.Κ., η έννοια της επενδυτικής ευκαιρίας αποκτά περισσότερο νόημα.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημερινά χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, εικόνα που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος. Και τα δύο αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα, που είχαν αρκετές συνεδριάσεις να “δηλώσουν παρουσία” στο ταμπλώ του Χ.Α.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των Εθνικής (-0,95%) και Eurobank (-1,05%) και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-2,94%) και Πειραιώς (-4,52%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επιστροφή των “sellers”. Μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο, ότι οι παραπάνω τίτλοι απέφυγαν το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 450,07 μονάδες (-3,23%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 454,83 (-2,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 456,74 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,80%.

Αν ο εν λόγω δείκτης χάσει την πρώτη στήριξη στις 461 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 455 μονάδες, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 436 (ημερήσιο “stop long”) και 418 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε... δόσεις θα διενεργηθεί η αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, λόγω της πίεσης που δημιουργεί το ασφυκτικό, πλέον, χρονοδιάγραμμα για την Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς και των επιπλοκών της παραίτησης Martin Czurda. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να τροποποιήσει άμεσα μόνο το άρθρο 8 του Νόμου 3864/2010, ώστε να διευκολυνθεί η διενέργεια της Α.Μ.Κ. στην Πειραιώς. Οι υπόλοιπες αλλαγές θα προωθηθούν σε εύθετο χρόνο και θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό του Ταμείου από ειδικού σκοπού, σε Sovereign Fund”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με θετική ημερήσια μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,11%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,12%), ΔΕΗ (+3,25%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,30%), ΕΛΠΕ (+0,19%), ΒΙΟ (+0,43%) και αμετάβλητη η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΧΑΕ (-1,38%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, καθώς δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που επισημαίνουν ότι ο πήχης των προσδοκιών είναι σαφώς χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με Παράγοντα της Αγοράς, “οι μειωμένοι τζίροι, αλλά και το ‘πάγωμα’ σχεδίων εισαγωγής νέων Εταιρειών στο Χ.Α. δεν αφήνουν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας, έστω και αν όλα τα παραπάνω μπορούν να αλλάξουν, προς το καλύτερο, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και υπό την προϋπόθεση ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα επαναφέρει την προσοχή των Ξένων Χαρτοφυλακίων”.

Τεχνικά, ο τίτλος συνεχίζει να ταλαιπωρείται μεταξύ 3,47 – 3,42 και 3,65 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 3,65 ευρώ και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 3,67 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 3,74 – 3,77 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 3,42 ευρώ, ανοίγει περιθώρια διόρθωσης προς τα 3,34 – 3,29 και 3,02 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και σήμερα κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και για τον τίτλο του ΟΠΑΠ (-1,30%). Η μετοχή θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 10,85 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς τα 10,94 – 11,10 και 11,58 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στα 10,52, 10,20 και 9,86 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τα Πλ. Κρήτης (+3,13%), προς νέα χαμηλά η Interlife (-2,40%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές με αυξημένες συναλλαγές για την Ιντρακόμ (+6,21%), επιστροφή αγοραστών στον Άβακα (+1,76%), μόνο για όσους κινούνται με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα ο ΟΛΘ (+0,74% και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Foodlink (-2,37%), Παϊρη (0%) και Δρομέα (0%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ίλυδα (+7,19%), ενώ από τις 9/2 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η ΣΙΔΜΑ (+0,71%).

Παρουσία πωλητή σε Ναύπακτο (-8%), Πετρόπουλο (-3,54%), Lavipharm (-5,46%), Byte (-2,02%), Mediterra (-2,96%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Βιοτέρ (-2,45%) και Intralot (-0,54%), κατέβασε συναλλαγές η Space (-3,57%), ενώ συνεχίζεται η αυξημένη μεταβλητότητα στην Newsphone (+10%).

Επιμένουν πλαγιοκαθοδικά AS Company (-0,94%) και Δομική Κρήτης (-0,87%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Πλ. Θράκης (-0,95%), MIG (-3,30%) και Quest (-1,35%), ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών στο Ιασώ (+8,53%), ενώ βγήκε “bid” στους Ευρωσυμβούλους (0%) αλλά βρήκε αξιοπρόσεκτη προσφορά.

Αν ενταθεί το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό, η πρώτη στήριξη στις 771 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 761 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 753 (ημερήσιο “stop long”) – 750 μονάδες (όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες στηρίξεις στις 1838 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1811 και 1794 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική και άλλες Περιοχές της Χώρας μεταθέτει, προσωρινά τουλάχιστον, τα πρωτοσέλιδα της επικαιρότητας από τις εξελίξεις της πανδημίας. Με την αδυναμία αναρρίχησης πάνω από τις 800 μονάδες, να επαναφέρει το ενδεχόμενο πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με τις 784 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο όριο στήριξης του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μας προβληματίζει η μεγάλη άνοδος της απόδοσης του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου στο 1,30%, η οποία έχει αρνητική επίδραση στις αποτιμήσεις των μετοχών. Η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. είναι ανοδική, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές για να συνεχιστεί. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 775 (ΚΜΟ 20) και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες”, επισημαίνει η Merit Sec.

Τέτοιες ημέρες, πριν από έναν χρόνο περίπου, η πανδημία άρχισε να “αρρωσταίνει” τις Παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές, οδηγώντας στα καθ’ ημάς τον ΓΔ του Χ.Α. από την περιοχή των 900+ μονάδων και τα υψηλά 5 ετών, σε μία διολίσθηση που μείωσε την τιμή του περίπου κατά το ήμισυ, εντός ελάχιστων εβδομάδων, υπενθυμίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Σε μία ευνοϊκότατη συγκυρία, κατά την οποία πολλά από τα Χρηματιστήρια της “πρώτης ταχύτητας” διέγραψαν τις απώλειές τους και κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον για το σύνολο των εγχώριων τίτλων, δημιουργεί προβληματισμό.

Πόσο ακόμη θα πρέπει να “τρέξουν” οι, κατά πολλούς ήδη υπεραγορασμένες, Ξένες Αγορές, για να δώσουν σε μία Περιφερειακή Αγορά όπως το Χ.Α., την απαιτούμενη ώθηση που θα της επιτρέψει να ξανακινηθεί πειστικά προς την περιοχή των 1.000 μονάδων;

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πολλαπλών επενδυτικών επιλογών, το “φθηνό” και το “έξυπνο χρήμα” ελέγχουν, εκτός των θεμελιωδών και το “βάθος” μίας Αγοράς, προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτήν.

“Η παγιωμένη απουσία σοβαρού όγκου συναλλαγών, η υποαπόδοση στις ανόδους και η υπεραντίδραση στις καθόδους, αυξάνουν τις επιφυλάξεις σε όσους θα ήθελαν, ίσως, να τοποθετηθούν στην παρούσα φάση στο Χ.Α.”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Η διάσπαση των 781 μονάδων έδωσε το έναυσμα ώστε η Αγορά της Αθήνας να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Μπορεί η ρευστότητα στο Σύστημα να είναι περιορισμένη, παρόλα αυτά ακόμη και μικρές εισροές κεφαλαίων, μπορούν να “τρέξουν” την Αγορά, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η “Αχίλλειος πτέρνα” είναι ο Τραπεζικός κλάδος, με την ελπίδα ότι το 2021 θα έχουμε μία ουσιαστική λύση, που θα ξεκαθαρίσει διά παντός το πρόβλημα.

Αν δεν ήταν ο Τραπεζικός, με την τεράστια απαξίωση που έχει υποστεί, ο Γενικός Δείκτης θα ήταν, τουλάχιστον, στις παρυφές των 1400 μονάδων, που ήταν το 2014.

Άρα μπορούμε να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβεί, αν ο Τραπεζικός κλάδος λύσει τα προβλήματά του και μπει σε τροχιά χρηματιστηριακής ανάκαμψης.

Αν λοιπόν οι Αρχές είχαν αποφασίσει ο Τραπεζικός κλάδος να έχει πολύ μικρότερη στάθμιση, τότε σήμερα θα βλέπαμε μία πολύ διαφορετική τιμή στον ΓΔ.

“Ένας νέος ανοδικός κύκλος έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα, με την Αγορά να αντεπεξέρχεται των πληγμάτων της πανδημίας τον περσινό Μάρτιο, ψάχνοντας πλέον το ‘trigger’ εκείνο που θα κάνει την μεγάλη αλλαγή, με σκοπό την επιστροφή πάνω από τις 1000 μονάδες. Συνήθως η Μάζα το αντιλαμβάνεται με καθυστέρηση, αλλά αυτή είναι και η λειτουργία των Αγορών”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Η Αγορά στην Ηπειρωτική Κίνα παρέμεινε κλειστή.

Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη, με διαθέσεις διόρθωσης και η Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, πιέσεις στο Ευρώ.

“Non stop” η πτωτική κίνηση στον Χρυσό, σχετικά καλύτερη εικόνα από το Ασήμι.

Με τα $51000 “μάχεται” το Bitcoin, πάνω από τα $1800 το Ethereum.

Κατά 0,7% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή.

Την εκτίμηση ότι η Οικονομία της Χώρας δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας, πριν από το τέλος του 2022 έκανε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν άλμα 5,3% τον πρώτο μήνα του έτους. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1,1%.

Από την άλλη και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άλμα 1,3% τον Ιανουάριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,4%.

Κατά 0,9% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Σε ετήσια βάση κινήθηκε 1,8% χαμηλότερα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, “η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο Ηγέτης σε επενδύσεις στις Υποδομές στην Ελλάδα, κατέχοντας ένα κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο Περιουσιακών Στοιχείων, που εξασφαλίζουν σταθερές ταμειακές ροές και υγιή δομή ισολογισμού, κάτι που επιτρέπει στη Διοίκηση να αναζητά συνεχώς νέες επενδυτικές ευκαιρίες”, σημειώνει η Axia Ventures σε ανάλυσή της για τον Όμιλο, στην οποία αυξάνει την τιμή - στόχο στα 10,90 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 796,58 (+0,08%) και 785,31 μονάδων (-1,33%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 788,16 (-0,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 788,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,90%.

Ο τζίρος στα 67,3 εκατ., όμως από αυτά τα 12,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΑΡ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Viohalco και Ελλάκτωρ και στο χαμηλό οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη (λόγω μετακύλισης θέσεων) και σχετικά μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.837 συμβόλαια).

Στα 3.641 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.000 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.792, 2.351 για τον Φεβρουάριο 2.441 για τον Μάρτιο και 0 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.874) κινήθηκε μεταξύ 1.863,75 και 1.896 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.235), Alpha Bank (12.517), Πειραιώς (10.651), ΔΕΗ (1.481), Εθνική (5.003), ΟΤΕ (609), ΑΔΜΗΕ (188), Μυτιληναίο (326) Motor Oil (409), Ελλάκτωρα (134), Ιντρακόμ (367), ΟΠΑΠ (139), Lamda Development (110), Viohalco (197).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.112, MIG 53.486, Alpha Bank 91.292, Πειραιώς 57.297, Εθνική 25.669, ΔΕΗ 12.618.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                          Name of Issuer                   NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 37.076.979 τεμ., (από 38.776.979 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.954.587 τεμ. (22.662.572), ΔΕΗ 2.730.149 τεμ. (2.730.149), Eurobank 39.616.142 τεμ. (39.616.142), ΟΠΑΠ 1.350.377 τεμ. (1.350.377), Εθνική 10.969.150 (10.969.150).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v