Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι για το χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές

Στις 782 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 3% της αξίας του. Η ανοδική κίνηση της ΔΕΗ και αντιστάσεις από Viohalco και Lamda. Ελαφρά καλύτερη η εικόνα σε ότι αφορά την αξία των συναλλαγών.

Βαρίδι για το χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές

Σε αρνητικό βηματισμό έχουν γυρίσει οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς τις τελευταίες ώρες παρατηρείται νέα άνοδος των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,32% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους), ενώ οι ενεργοί Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, αλλά και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed (οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσαν τη δέσμευση σε μια χαλαρή νομισματική πολιτική, για μεγάλο χρονικό διάστημα).

Τα πρακτικά αποκάλυψαν ότι οι Αξιωματούχοι της Federal εκτιμούν πως “θα χρειαστεί σημαντικό χρονικό διάστημα, μέχρι να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στην οικονομική δραστηριότητα και την Αγορά Εργασίας”.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου έλαβε χώρα ακόμα μία συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, με τις τελευταίες εντυπώσεις να τις κερδίζουν οι πωλητές και με κύρια χαρακτηριστικά την έλλειψη διάθεσης για αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, το συνεχιζόμενο “stock picking” στα μη Τραπεζικά blue chips, τις ελάχιστες πρωτοβουλίες των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και την, παρατεταμένα, αδύναμη εικόνα στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο.

Στην περίπτωση του τελευταίου και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι τα οποία ανοδικά “τινάγματα” του τελευταίου διμήνου, είναι εξαιρετικά βραχύβια, δημιουργώντας και νεότερους εγκλωβισμούς, στους “αμετανόητους” Traders που σπεύδουν να “επιβιβαστούν”, μην χάσουν το “τρένο” της ανοδικής αντίδρασης (!)

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας τον συνεχιζόμενο προβληματισμό από την εικόνα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και εκτιμώντας διατήρηση της αδυναμίας, αλλά και συνέχιση των επιλεκτικών τοποθετήσεων, ανάλογα με την ειδησεογραφία και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “η απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό και ο χαμηλός τζίρος, κρατούν περιορισμένες τις προσδοκίες για ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 800 - 805 μονάδων, μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια στις προηγούμενες συνεδριάσεις”.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, έδειξαν να επηρεάζονται από την ανοδική διάθεση των διεθνών τιμών, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 0,831%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μπορεί αυτές να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως και σήμερα η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -2,06%, Εθνική -3,78%, Eurobank -2,48%, Πειραιώς -5,71%).

Καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή διακρίθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,80%), ΒΙΟ (+1,85%), ΔΕΗ (+3,72%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,54%), ΛΑΜΔΑ (+0,77%), ΟΛΠ (+0,10%), ενώ αμετάβλητος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τίτλος τη ΕΕΕ.

Από εκεί και πέρα και χωρίς αμφιβολία και σήμερα τις εντυπώσεις τις “έκλεψε” ο τίτλος της ΔΕΗ (+3,72%), όχι μόνο γιατί κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ή γιατί συμπλήρωσε “καρέ” συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, αλλά και διότι ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 77 μηνών.

Η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 9,54 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ (!)

Περιστροφική κίνηση πέριξ των 3,50 ευρώ, με εναλλαγές προσήμων για την μετοχή της Viohalco (+1,85%). Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το χθεσινό κλείσιμο, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 3,40 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στα 3,78 – 3,84 ευρώ.

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στον τίτλο του ΑΔΜΗΕ (-1,82%). Δεν πρέπει να παραβιαστεί η ζώνη στήριξης 2,37 – 2,315 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στα 2,17 και 2,03 ευρώ. Η μετοχή θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2,495 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς 2,64 και 2,73 – 2,77 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Pasal (+6,03%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/2 για την Cenergy (+6,48%, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η τελευταία κακοκαιρία θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση για υπόγεια καλώδια), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών για το Ιατρικό (+3,58%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Moda Bagno (+7,47%), Ναύπακτο (+5,07%) και Κέκροπα (-3,43%), συνεχίζει ανοδικά με λίγες συναλλαγές η ΣΙΔΜΑ (+4,23%), ενώ ξαφνική καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στον ΟΛΘ (-3,69%).

Με αυξομειώσεις στη συναλλακτική δραστηριότητα ο Μουζάκης (+2,58%), παρουσία πωλητή σε Sato (-4,11%), Fieratex (-8,03%) και Προοδευτική (-16%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Δομική Κρήτης (-4,80%), πέντε οι πτωτικές για την Intralot (-4,92%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τα Πλ. Κρήτης (+3,03%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελινόιλ (+1,08%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα Πλ. Θράκης (-1,92%), αύξησαν συναλλαγές οι Ιασώ (+1,43%), Κρι Κρι (-0,84%), CPI (+2,97%), Autohellas (+4,45%), ΕΛΧΑ (+3,35%) και Καρέλιας (-0,65%), ενώ η σημερινή ανοδική διαφυγή για τους Ευρωσυμβούλους (+6,40%), τεχνικά, αφήνει περιθώρια για αξιοσημείωτη αύξηση της αποτίμησης.

Αν ενταθεί το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό, η πρώτη στήριξη, για τον Γενικό Δείκτη, στις 771 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 761 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 753 (ημερήσιο “stop long”) – 750 μονάδες (όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις στις 805, 809, 824 – 828, 850 και 900 μονάδες, στην περιοχή των οποίων δείχνει να εξαντλείται και το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με βάση τα τρέχοντα ειδησεογραφικά δεδομένα.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες στηρίξεις στις 1838 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1811 και 1794 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) και οι αντιστάσεις στις 1899, 1903 (gap), 1911 και 1950 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έχασε την πρώτη στήριξη στις 461 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 455 μονάδες και αν παραβιαστεί και η αμέσως επόμενη στις 436 (ημερήσιο “stop long”), δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η στήριξη στις 418 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε περαιτέρω αδυναμία οδηγούμενη από τις Τράπεζες. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα συνεχιστούν”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Η δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων για το Παγκόσμιο χρέος, που φτάνει το 365% του Παγκόσμιου ΑΕΠ στο τέλος του 2020, προκαλεί εύλογες αναταράξεις στην Αγορά διεθνών ομολόγων, ιδιαίτερα των Αμερικανικών, με άνοδο στις τιμές τους. Εξέλιξη επιβαρυντική για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια”, όπως επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές για να συνεχιστεί. Η βραχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού δείκτη είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 461 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 777 (ΚΜΟ 20) και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες. Το ωκεανογραφικό σκάφος Τσεσμέ ξεκίνησε σήμερα και έως τις 02 Μαρτίου, έρευνες σε Περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλονήσου. Τo Παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά $24 τρισ. την περσινή χρονιά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), σκαρφαλώνοντας στα $281 τρισ. Ο Παγκόσμιος λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, ανήλθε στο 355%”, τονίζει η Merit Sec.

“Οι ταλαντώσεις στα τρέχοντα επίπεδα θα συνεχιστούν, εν αναμονή θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και των επερχόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου. Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν με το εγχώριο 10ετες να κινείται και αυτό πάνω από το 0,8% (mid ytm), ήτοι στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Νοεμβρίου. Εκτιμούμε ότι η μέχρι και την περιοχή του 1,20% (mid ytm), αυτό, πιθανότατα, να μην αποτελέσει πρόβλημα στις εγχώριες αποτιμήσεις μετοχών”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η Ελληνική Αγορά, διέσπασε επικίνδυνα την στήριξη των 785 μονάδων και περιμένουμε αύριο την εβδομαδιαία επιβεβαίωση, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η αδυναμία είναι εμφανής και από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Όμως και οι Διεθνείς Αγορές, μετά τα πρόσφατα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, αρχίζουν να προβληματίζουν για το αν ήρθε η ώρα για μια βαθύτερη διόρθωση.

Παρά την διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και την εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων & ευρώ, τα συνεχιζόμενα προβλήματα λόγω πανδημίας, οι κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης των ΗΠΑ άνω του 1,30% προβληματίζουν.

Η εμφάνιση μικρών (προς το παρόν), πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αυξάνει τον αριθμό των Σκεπτικιστών Αναλυτών που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την συνέχεια, αν μάλιστα διασπαστεί το σημαντικό επίπεδο αντίστασης του 1,50% για την 10ετη έκδοση των ΗΠΑ.

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αν και μεσομακροπρόθεσμα συνεχίζει να παραμένει σε ανοδική τάση, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον συγχρονισμό της με τις Ξένες Αγορές μόνο στις πτώσεις, αλλά και την αδυναμία της να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά (829,45), κορυφώνοντας την αντίδραση σε χαμηλότερα επίπεδα (804,50).

Η δριμύτερη επάνοδος της πανδημίας στα μεγάλα Αστικά Κέντρα, το νέο lockdown, αλλά και η 3ημερη κακοκαιρία, λειτούργησαν επιβαρυντικά στην Αγορά. Όμως η μεγάλη ανησυχία όλων είναι η επερχόμενη τουριστική περίοδος και το ποσοστό επαναφοράς της, στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Βραχυπρόθεσμα οι βασικοί δείκτες όσο & η πλειοψηφία των μετοχών, παρουσιάζουν κόπωση, με (ύποπτη) εξαίρεση την μετοχή της ΔΕΗ, λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΗΕ. Οι 795 μονάδες του ΓΔ & οι 1905 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες & αύξηση του όγκου συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα & την ψυχολογία. Θα απαιτηθεί σίγουρα η συμμετοχή περισσότερων τίτλων, πέραν της συνήθους ανακυκλούμενης γνωστής πεντάδας, για να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας.

Ο ΔΤΡ, έχει δημιουργήσει νέο επίπεδο ταλάντωσης, κινούμενος πλέον στο οριζόντιο κανάλι των 480 - 435 μονάδων. Αναμένουμε την διάσπαση ενός εκ των δύο επιπέδων για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, αν & η προσέγγιση των 400 μονάδων δεν φαντάζει αδύνατη, με δεδομένη την αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου της ΠΕΙΡ.

Το γεγονός ότι όλο & περισσότεροι Ξένοι Οίκοι - Οργανισμοί αρχίζουν να επισημαίνουν τις δυσκολίες επιστροφής στην ομαλότητα με πρόσφατες εκθέσεις τους και να υποβαθμίζουν τους αναπτυξιακούς στόχους για το 2021, δείχνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Χώρα το 2021.

Έτσι το τελευταίο διάστημα και η Ομολογιακή Αγορά, παρά την συνεχή βοήθεια της ΕΚΤ, αρχίζει να απομακρύνεται από τα πρόσφατα χαμηλά της, παρουσιάζοντας 55% αύξηση των αποδόσεων στην 10-ετια. Επιπλέον αρχίζει να ανοίγει η ψαλίδα αποδόσεων μεταξύ των κοντινών (μέχρι 5ετια) και των μακρινών λήξεων (>10ετιας) των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, “ηχώντας το 1ο καμπανάκι ανησυχίας”, αν και απέχουμε ακόμα αρκετά από τα επίπεδα συναγερμού (1,50%).

Αν και οι ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην πραγματική Οικονομία παραμένουν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν, ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Τα μηδενικά Τραπεζικά επιτόκια αποτελούν τον οδηγό, για στροφή των Επενδυτών σε ποιοτικές μερισματούχες μετοχές. Αρκετοί τίτλοι έχουν προσεγγίσει τον ΚΜΟ 200 ημερών, σηματοδοτώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην Αγορά.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεταβλητότητα είναι ισχυρό όπλο, που θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας, αρκεί να ξέρουμε τι, πως, πότε & κυρίως γιατί αγοράζουμε, ή πουλάμε”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα των μεγάλων Αγορών Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αξιοσημείωτη διόρθωση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, πιέζεται το Ασήμι, προς τα $51800 διορθώνει το Bitcoin, πάνω από τα $1900 αναρριχάται το Ethereum.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, κατέγραψε άνοδο την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 861000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου, από 848000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 765000 αιτήσεις.

H κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε τον Ιανουάριο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών βούτηξαν 6%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,58 εκατ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πτώση στα 1,65 εκατ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2012 σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενίσχυση του πληθωρισμού. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν αύξηση 1,4% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 1% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2012. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση κατά 1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι “οι Χώρες που αντιμετώπιζαν αδυναμίες στο Τραπεζικό τους Σύστημα, είναι εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία, είχαν Τραπεζικά Συστήματα με δείκτες ‘κόκκινων’ δανείων πάνω από τα επίπεδα αναφοράς”.

Η ανησυχία της Γερμανικής Τράπεζας είναι ότι “τα Κρατικά μέτρα στήριξης, κρατούν τα ‘κόκκινα’ δάνεια σε, τεχνητά, χαμηλά επίπεδα. Όταν τα μέτρα αυτά λήξουν, τα ‘κόκκινα’ δάνεια και οι χρεοκοπίες αναμένεται να αυξηθούν, εάν δεν αλλάξει κάτι”.

Υποβαθμίζει η Citigroup της προβλέψεις της για την ανάκαμψη της Εγχώριας Οικονομίας φέτος. Η Αμερικανική Τράπεζα τοποθετεί χαμηλότερα τις εκτιμήσεις της από την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Κομισιόν (3,5% ανάπτυξη το 2021) και εκτιμάει ότι το Ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,1% φέτος, από 3,9% που προέβλεπε προγενέστερα. Παράλληλα, θεωρεί ότι η ύφεση του 2020 ήταν πιο ισχυρή στο -9,2%, από -8,9% που εκτιμούσε στην προηγούμενη έκθεσή της. Για το 2022, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5,9%, από 6% πριν και για το 2023 θα πέσει στο 2,5%, ενώ το 2024 - 2025 θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 2,2% και του 2% αντίστοιχα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 795,07 (+0,80%) και 783,05 μονάδων (-0,72%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 783,38 (-0,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 782,23 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,83%.

Ο τζίρος στα 63,5 εκατ., από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), ενώ ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ και ΛΑΜΔΑ και με το θετικό οι ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Motor Oil, TITC, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.293 συμβόλαια).

Στα 2.228 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.641 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.359, 1.970 για τον Φεβρουάριο 2.389 για τον Μάρτιο και 0 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.852) κινήθηκε μεταξύ 1.852 και 1.886,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.760), Alpha Bank (8.792), Πειραιώς (10.533), ΔΕΗ (1.613), Εθνική (5.295), ΟΤΕ (291), ΑΔΜΗΕ (455), Μυτιληναίο (418) Motor Oil (249), Ελλάκτωρα (355), Cenergy (267), ΟΠΑΠ (260), Lamda Development (100), Jumbo (136), ΓΕΚ (360).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.471, MIG 53.478, Alpha Bank 93.685, Πειραιώς 57.790, Εθνική 25.482, ΔΕΗ 12.553.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 37.210.048 τεμ., (από 37.076.979 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.954.557 τεμ. (22.954.587), ΔΕΗ 2.730.149 τεμ. (2.730.149), Eurobank 39.616.142 τεμ. (39.616.142), ΟΠΑΠ 1.350.377 τεμ. (1.350.377), Εθνική 10.969.150 (10.969.150).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v