Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλλησε στα… αβαθή το Χρηματιστήριο

Με τζίρο μόλις 44,3 εκατ. ευρώ τα περιθώρια κίνησης είναι εκ των πραγμάτων ελάχιστα. Σε επιμέρους τίτλους εκτονώθηκε το λιγοστό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ανοδος για Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ και Lamda, πίεση σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Φουρλή.

Κόλλησε στα… αβαθή το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, που θύμισε Δεκαπενταύγουστο, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και η οποία συνοδεύτηκε από την νέα υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων), η οποία δημιούργησε “θόρυβο” στα Χρηματιστηριακά Γραφεία, αλλά και στις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν οκτώ λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, στο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας έφθασε στα 3 εκατ. και η πρώτη ώρα στα 4,8 εκατ. εκατ., εικόνα που δεν βελτιώθηκε και στην συνέχεια.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι Αναλυτές, που άρχισαν να εκφράζουν κάποιες πρώτες απορίες, διερωτώμενοι “μήπως το Χ.Α. εισήλθε σε πρόωρη Θερινή ραστώνη και μήπως αρκετοί από τους ενεργούς Επενδυτές, ‘τράβηξαν μάρκες από το τραπέζι’ και ξεκίνησαν να προγραμματίζουν τις Καλοκαιρινές τους διακοπές”. Σενάρια τα οποία θα κληθούν να επιβεβαιώσουν, ή να διαψεύσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Με τις περισσότερες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές να επιμένουν σε “επιτόπιο βηματισμό”, επόμενο ήταν να μειωθούν και οι πρωτοβουλίες των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τις μετοχές που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν και από το γεγονός ότι όλες οι κύριες Αγορές, σήμερα ήταν σε πλήρη δράση και έτσι δεν υπήρχε το “άλλοθι” κάποιων αργιών, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την συναλλακτική δραστηριότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε, δεν έχει ιδιαίτερα “βαριά ατζέντα”, είναι πολύ πιθανό το ενδιαφέρον να μετατεθεί στην πορεία των Διεθνών Αγορών. Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη από την ECB, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται η κρίσιμη ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, για τον μήνα Μάιο.

Ερχόμενοι στα καθ΄ ημάς και όσον αφορά την εβδομάδα που ξεκίνησε, από τις αύριο έως τις 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το δέκατο Ελληνικό Forum στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Λόγω της πανδημίας το Συνέδριο θα γίνει με ψηφιακά μέσα.

Οι Εισηγμένες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Entersoft, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι - Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Quest, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, TITC και Viohalco.

Ομιλητές, μεταξύ άλλων, θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, αλλά και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ενώ από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις ξεχωρίζει του ΟΤΕ, στις 9 Ιουνίου, λόγω και του σημαντικού μερίσματος προς έγκριση (€0,68 - αποκοπή 9 Ιουλίου).

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που άφησε η σημερινή συνεδρίαση, όπως αν θα μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να ξεφύγει από τον “σφιχτό εναγκαλισμό” των 900 μονάδων και να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, αν θα συνεχιστεί η διάθεση επιστροφής στην συναλλακτική απαξίωση και πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει την όποια κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ποια η πορεία των εν εξελίξει και επί θύραις Α.Μ.Κ. και αν θα συνεχιστεί η φυγή των Εισηγμένων Εταιρειών από το Χ.Α.

Στην περίπτωση των κεφαλαιακών ενισχύσεων και μετά την Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, είναι σε εξέλιξη οι κεφαλαιακές ενισχύσεις σε Αεροπορία Αιγαίου και Τζιρακιάν (εδώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις), στην “λίστα αναμονής” περιμένουν Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Ελγέκα, ενώ η πρόσφατη φημολογία πρόσθεσε και τον Άβακα, με την Διοίκηση της Εισηγμένης να σπεύδει να το διαψεύσει κατηγορηματικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών, αφήνει και η Διοίκηση των Ευρωσυμβούλων, καθώς διαπιστώνει πως παρατηρείται αξιοσημείωτο ενδιαφέρον τόσο από τους Υπάρχοντες, όσο και από τρίτους Μετόχους.

Για πολλοστή συνεδρίαση και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ενώ η τελική εικόνα, δεν άφησε υποσχέσεις για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την Alpha Bank (+0,91%), οι “buyers” μπορούν να αισθάνονται σχετικά ασφαλείς, όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,08 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,116 (ημερήσιο “stop short”), 1,13 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), και 1,19 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 1,08 ευρώ, μπορεί να ανοίξει “δίαυλο επικοινωνίας” με τις επόμενες στηρίξεις στα 1,00 – 0,9698 και 0,9288 – 0,918 ευρώ.

Στην περίπτωση της Εθνικής (+0,38%), επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2,65 ευρώ, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 2,686 (ημερήσιο “stop short”) και 2,72 ευρώ (gap). Οι πρώτες στηρίξεις στα 2,52 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2,48, 2,45 και 2,37 – 2,35 ευρώ.

Η πλησιέστερη αντίσταση και το ημερήσιο “stop short” για την Eurobank (0%) στα 0,8050 ευρώ και οι αμέσως επόμενες στα 0,83 και 0,90 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 0,75 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 0,718 και 0,632 ευρώ.

Για να δώσει σήμα ανοδικής εκκίνησης η μετοχή της Πειραιώς (+0,33%), πρέπει να αφήσει πίσω της τα 1,549 (ημερήσιο “stop short”) και 1,55 – 1,56 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 559 (-0,68%) και 565,96 μονάδων (+0,56%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 565,47 (+0,47%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 564,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.

Για τον εν λόγω δείκτη, θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 548 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), ή υψηλότερα των 540 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 509 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 573, 582 και 595 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων).

Μένοντας στον κλάδο, την πρώτη έκδοση Additional Tier I ομολογιών από Ελληνική Τράπεζα, μετά από πολλά χρόνια, θα επιχειρήσει η Πειραιώς, υλοποιώντας και το τελευταίο σκέλος του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η Τράπεζα έχει δώσει σχετικό mandate σε Goldman Sachs και UBS να διερευνήσουν την Αγορά και το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου, εντός της εβδομάδας. Το ύψος της έκδοσης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 300 με 400 εκατ. ευρώ, όπως προϊδέασε τους Επενδυτές, η Διοίκηση του Ομίλου.

Μικτή, με σχετικό πλεονέκτημα για τους “κόκκινους” τίτλους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υπεραπέδωσαν οι ΑΔΜΗΕ (+0,37%), ΑΡΑΙΓ (+0,36%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,73%), ΔΕΗ (+1,19%), ΕΕΕ (+0,90%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,36%), ΕΛΠΕ (+0,31%), ΛΑΜΔΑ (+1,04%) και ΤΕΝΕΡΓ (+2,04%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Αεροπορίας Αιγαίου (ΑΡΑΙΓΔ), συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης η 9/6/2021.

Προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 10,06 ευρώ (κλείσιμο 17/5), προσπάθησε να δώσει σήμερα η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,73%) και κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Πρώτη θετική ένδειξη αν επιβεβαιωθούν σαν στήριξη τα 9,58 ευρώ, προκειμένου η μετοχή να κινηθεί προς 9,73, 10,20 (ημερήσιο “stop short”) και 10,95 – 11,25 ευρώ. Αντίθετα επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 9,58 – 9,549 ευρώ, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 9,00 – 8,90 ευρώ.

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 5Χ5 οι αγοραστές στην μετοχή του ΟΠΑΠ (-0,37%), όμως ο τίτλος κινείται σε υψηλά 7ετιας. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 13,65 και 14,00 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 12,65, 12,02 (ημερήσιο “stop long”), 11,84 και 11,58 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+2,04%), καθώς τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη θεωρήθηκαν από μερίδα Αναλυτών θετικά και ακολουθήθηκαν από τοποθετήσεις. Στα 12,04 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 11,60 ευρώ η πρώτη σημαντική στήριξη.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η Belterra απέκτησε έμμεσα ποσοστό 67% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του ΟΛΘ (+1,79%) και ως εκ τούτου κατέστη Υπόχρεη για την υποβολή δημόσιας πρότασης, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ.1 του Ν. 3461/2006, καθώς υπερέβη το κρίσιμο όριο του ενός τρίτου, του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εισηγμένης. Εδώ μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν πως η τιμή της δημόσιας πρότασης δεν θα είναι τέτοια, που θα αυξήσει το ενδιαφέρον στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως “τίποτα δεν δείχνει, πως ο τίτλος του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, θα οδηγηθεί εκτός Χ.Α.”.

Από την άλλη, η Frigoglass (-11,11%) ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε πυρκαγιά στο Εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στην Τιμισοάρα, Περιοχή Τιμίς της Ρουμανίας, το Σάββατο 5 Ιουνίου. Η φωτιά προκάλεσε σημαντικές ζημιές, κυρίως στο χώρο της παραγωγής. Έχει ήδη συσταθεί ειδική Ομάδα εργασίας με σκοπό την εκτίμηση της ζημιάς.

“Η διαδικασία παραγωγής στο Εργοστάσιο έχει σταματήσει και έχει ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να καλύψουμε τη ζήτηση των Πελατών μας από το υπόλοιπο παραγωγικό μας Δίκτυο”, επισημαίνει η εταιρεία.

Η Frigoglass διατηρεί ασφαλιστήρια συμβόλαια τα οποία καλύπτουν τις υλικές ζημιές, καθώς και τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με διακεκριμένες Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε το ξαφνικό ενδιαφέρον για ΛΕΒΚ (+7,96%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Intralot (+11,24% και νέα πονταρίσματα για πιθανή συμφωνία με τους Ομολογιούχους), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/5 για την Unibios (+2,15%), παρουσία πωλητή στην Δρομέα (-8,42%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Τζιρακιάν (-5,79%) και MIG (-0,79%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Μινέρβα (+7,84%), Flexopack (+4%), Doppler (+4,10%), Πλ. Κρήτης (+2,35%), Ναύπακτο (+3,21%) και Παϊρη (+2,56%), ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν κάποιες μετοχικές ανακατατάξεις στους Μύλους Κεπενού (+8,74%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Centric (-4,84%), Ιντρακάτ (-0,50%), Byte (-1,23%) και Quest (-1,27%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την AVE (+7,79%), αύξησε συναλλαγές η Κορδέλλου (+3,50%), νέα υψηλά 83 μηνών για την Λανακάμ (+4,32%) και νέα υψηλά 92 μηνών για τον Νίκα (+10,53%), ενώ πέτυχαν την ανοδική διαφυγή και άλλαξαν, τεχνικά, πίστα τα Πλ. Θράκης (+7,15%).

Η σημερινή συνεδρίαση, όπως είναι ευνόητο, δεν μπόρεσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης θα ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 908 – 915 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς τις 919 και 950 και με απώτερο στόχο τις 1013 – 1043 μονάδες, όχι όμως χωρίς την ανάλογη αναβάθμιση του τζίρου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 895, 888 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 873 και 850 μονάδες (μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση).

Δεν έχει αλλάξει ο μεγάλος στόχος των αγοραστών, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δεν είναι άλλος από τις 2240 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2200, 2216 (ημερήσιο “stop short”) και 2230 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων (gap), αφήνει ελπίδες για αναρρίχηση προς τις 2371 μονάδες. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 2150 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ή στην χειρότερη περίπτωση χαμηλότερα των 2104 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε πως τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στην Ελλάδα, θα προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στο Χ.Α.” αναφέρει η Euroxx Sec.

“Παρά τη συντήρηση της συναλλακτικής καχεξίας, η υπέρβαση των 900 μονάδων του ΓΔ συντελέστηκε και η αναμέτρηση με τις 908 μονάδες, που η τεχνική ανάλυση χαρακτηρίζει ως κρίσιμο όριο αντίστασης, είναι πλέον κοντά. Με το παρατεταμένα θετικό momentum των Διεθνών Αγορών να δίνει προβάδισμα στο ανοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ. Στη Ν. Υόρκη και υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, πραγματοποιείται μεταξύ 8 και 12 Ιουνίου, Ψηφιακό Συνέδριο Ελληνικών Εισηγμένων Εταιρειών”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν σταθερά στο επίκεντρο, ενώ βαρύτητα θα δοθεί, εντός της εβδομάδας και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, παράλληλα με τα προς ανακοίνωση στοιχεία για τον ΔΤΚ στις ΗΠΑ. Στο μέτωπο των εγχώριων εταιρικών κερδών σε θετική τροχιά συνεχίζουν τα μεγέθη τις Τέρνα Ενεργειακής με αύξηση εσόδων 6%, στα 94,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων οριακά αυξημένα στα 44,9 εκατ. ευρώ. Η τελική γραμμή επιβαρύνθηκε με 98,5 εκατ. ευρώ από το Τέξας, αλλά οδήγησε και στην απαλλαγή της Εταιρείας από δάνεια, συμμετοχικούς τίτλους εξομοιούμενους με χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα συνολικού ύψους $615 εκατ. (έως τις 31 Μαρτίου 2021). Ο ΓΔΧΑ ενδέχεται να κινηθεί υψηλότερα, με το βλέμμα ωστόσο στραμμένο στο εξωτερικό”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

Ο Τραπεζικός κλάδος θα προσπαθήσει να συντηρήσει δυνάμεις, μέχρι και την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank, με το ενδιαφέρον να είναι αισθητά μεγαλύτερο από το παρελθόν, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου σημείωσε αρνητικό πρόσημο 2,3%, μια επίδοση που αποτέλεσε θετική έκπληξη σε σχέση με τις προσδοκίες, καθώς η Οικονομία έδειξε να έχει σημαντικές αντοχές, βοηθούμενη και από νέες επενδύσεις. Ουσιαστικά η Οικονομία φαίνεται πως έχει μπει ήδη σε τροχιά αισθητής ανάκαμψης, με μόνο αναπάντητο ερώτημα τη συμβολή του Τουριστικού κλάδου, στις φετινές επιδόσεις.

Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις έχουν γίνει “απαιτητικές” σε αρκετούς τίτλους, με αποτέλεσμα η ρευστότητα να αναζητά διέξοδο σε υποτιμημένες μετοχές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει σημαντικές τεχνικές μεσοπρόθεσμες διασπάσεις, σε μεγάλο αριθμό μετοχών αυτής της κατηγορίας, με αποτέλεσμα να απεγκλωβίζονται, μετά από χρόνια, αρκετά χαρτοφυλάκια που δίνουν νέα ρευστότητα στην Αγορά.

Ζούμε την περίοδο που η λεγόμενη “Περιφέρεια” αντεπιτίθεται, αλλά εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως όσες καλές Εταιρείες κι αν φιλοξενεί, όταν αποφασίσουν να “κλείσουν τα φώτα”, οι τζίροι πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα και η αποεπένδυση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η άνοδος των “μικρών χαρτιών” γίνεται, μέχρι να βρεθεί η ευκαιρία, ώστε να γίνει “διανομή” μέχρι την επόμενη φορά.

Σίγουρα για πολλούς, οι χαμηλές τιμές στο ταμπλώ αποτελούν δέλεαρ και προσελκύουν πολύ εύκολα χρήμα υψηλού ρίσκου.

Είναι χρήμα Επενδυτών, που αν πει κανείς με νούμερα ότι είναι φτηνός ο Καρέλιας στα 300 ευρώ, εκείνοι θα ασχοληθούν με τους τίτλους των cents.

Αυτού του είδους τα κεφάλαια κάνουν πολύ εύκολα “θόρυβο” στο ταμπλώ, με αρκετά lobbies να έχουν “αναστηθεί” μετά από πολλά χρόνια.

Τεχνικά η αγορά κάνει προσπάθεια να κατοχυρώσει το πολύ σημαντικό επίπεδο των 906 μονάδων σε πρώτη φάση, θυμίζοντας ότι η ζώνη 916 - 919 είναι και το καίριο επίπεδο, που διάσπασή του θα ενεργοποιήσει και πάλι σημαντικούς αγοραστές.

Ο τζίρος μέχρι σήμερα δεν δείχνει να επαρκεί για τη διάσπαση, παρόλα αυτά αν τα επίπεδα κατοχυρωθούν, δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε.

Ο Τραπεζικός κλάδος μας είχε συνηθίσει να είναι ουραγός στα αγοραστικά σήματα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα προηγείται της Αγοράς κάτι που μας δείχνει ότι το ενδιαφέρον έχει επανέλθει και πάλι.

Τα “stop” σε αρκετούς τίτλους που παραμένουν πτωτικοί έχουν έρθει σε πολύ κοντινά επίπεδα, κάτι που μας βοηθάει στην λήψη αποφάσεων.

Η Α.Μ.Κ. της Aegean Airlines φαίνεται να τελειώνει με επιτυχία και πλέον μένει να περιμένουμε την είσοδο των νέων τίτλων, για να δούμε τι προσφορά θα υπάρξει. Ο τίτλος έχει φτιάξει σημαντική βάση στήριξης στην ζώνη των 5,10.

Επόμενες Α.Μ.Κ. αυτές της Alpha και της Ελλάκτωρ. Σε μία Αγορά που έχει ανατιμηθεί αισθητά, οι αυξήσεις δίνουν την ευκαιρία σε αυτούς που δεν έχουν μπει στην Αγορά να τοποθετηθούν, μαζί με τους βασικούς Μετόχους. Οι αυξήσεις σε μία “bull market” δίνουν αποδόσεις.

Τo επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές νέες ομολογιακές εκδόσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μιας και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον είναι σημαντικό από Έλληνες Επενδυτές που διψάνε για αποδόσεις, σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.

“Εν κατακλείδι, όσο περνάει ο καιρός η Αγορά πείθει νέους Επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα, περιμένοντας αποδόσεις και πιστεύοντας ότι η Οικονομία έχει ξεκινήσει μία νέα ανοδική πορεία. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί και ειδικά αν ο ΓΔ καταφέρει να περάσει και να σταθεροποιηθεί σε τετραψήφιο επίπεδο τιμών. Τα τελευταία χρόνια ο ΓΔ έκανε αρκετές επισκέψεις στο 900 - 950 και πως έχει να “δει” τις 1000 μονάδες από το 2014”, υπενθυμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Κάτω από τα $1900 παραμένει ο Χρυσός, πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, πάνω από τα $36000 το Bitcoin, πάνω από τα $2780 το Ethereum.

Παίρνοντας την ειδησεογραφία με την χρονική της σειρά, η Ομάδα των επτά ισχυρότερων Οικονομιών του Κόσμου (G7), συμφώνησε να στηρίξει έναν ελάχιστο Παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή, τουλάχιστον 15% και επίσης οι Εταιρείες να πληρώνουν περισσότερο φόρο, στις Αγορές όπου πωλούν Αγαθά και Υπηρεσίες.

Η S&P Global Ratings αναβάθμισε την προοπτική του Δημόσιου χρέους της Αυστραλίας σε “σταθερή”, από “αρνητική”, κάτι που σημαίνει ότι η Χώρα θα διατηρηθεί στην βαθμίδα “AAA”.

Λιγότερα Αμερικανικά Προϊόντα αγόρασε η Κίνα τον Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ αυξήθηκε στα $31,78 δισ. τον Μάιο, από 28,11 δισ. τον Απρίλιο.

Κατά 0,2% υποχώρησαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά 9,5% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, χτυπώντας νέο ιστορικό ρεκόρ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τον Halifax House Price Index.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στα 109 δισ. ευρώ διατηρηθήκαν τα χρέη Ιδιωτών και Επιχειρήσεων προς το Δημόσιο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Εξ αυτών τα 24,2 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων να φτάνει τα 84,8 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένο έναντι του Μαρτίου 2021.

Σε ότι αφορά το συνολικό “νέο ληξιπρόθεσμο” (σ.σ. που δημιουργήθηκε εντός της χρονιάς), αυτό ανέρχεται σε 2,561 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 901,17 (-0,05%) και 907,05 μονάδες (+0,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 903,37 (+0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 902,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 44,1 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ο τίτλος της ΑΛΦΑ απασχόλησε το 21% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν έτι περαιτέρω τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.303 συμβόλαια).

Στα 5.930 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.876 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 223, 185 για τον Ιούνιο, 38 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.187) κινήθηκε μεταξύ 2.182,25 και 2.198,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Αεροπορία Αιγαίου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.230), Alpha Bank (7.476), ΔΕΗ (278), Εθνική (865), ΓΕΚ (233), Πειραιώς (4.864), Lamda Development (122), Τέρνα Ενεργειακή (110), ΑΔΜΗΕ (342), Jumbo (136), Cenergy (117), Μυτιληναίο (140).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 51.360, MIG 42.701, Alpha Bank 40.053, Πειραιώς 506.960, ΔΕΗ 15.947, Εθνική 40.298.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 95.375.162 τεμ., (από 88.488.562 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.727.188 τεμ. (1.730.456), Eurobank 71.151.789 τεμ. (70.983.590), ΟΠΑΠ 1.432.830 τεμ. (1.382.830), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 6.917.273 τεμ. (15.750.219), ΟΤΕ 1.385.342 τεμ. (1.399.063)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v