Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στο stock picking

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη, που κινείται πάνω από τις 900 μονάδες. Τα σινιάλα από την καθίζηση του τζίρου, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα... επιμέρους. Κινητικότητα στα mid caps, ποια blue chips ξεχωρίζουν.

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στο stock picking

Σε θέση αναμονής τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς πλησιάζει η Πέμπτη. Ημέρα σημαντικών εξελίξεων σε Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον (*), σε μία συγκυρία που στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές έχουν χαμηλώσει, κατά πολύ, την ταχύτητά τους.

Αξία συναλλαγών στα μόλις 44 εκατ., ενδεικτική της στάσης που τηρούν κυρίως οι ξένοι (και... ξένοι)
εδώ και καιρό, με αποθαρρυντική τη σταδιακή μείωση τζίρων και εισροών στην αγορά.

Οριακά πάνω από τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αλλά με... καθίζηση τζίρου, με την αγορά στα «αβαθή», όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Κοινή εκτίμηση πως με αυτούς τους τζίρους, με αυτόν τον ρυθμό, όσοι παραμένουν ενεργοί δεν έχουν και πολλές επιλογές, πέραν των επιλεκτικών κινήσεων που όλο και διευρύνονται προς μετοχές/εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως ο ρυθμός, η κεκτημένη ταχύτητα ανακόπηκαν με την ανακοίνωση της επίσπευσης της αμκ της Alpha Bank, με την επαναφορά του θέματος (των αμκ) να βαραίνει, σταδιακά, στην αγορά. Και πέραν του τραπεζικού κλάδου. Συνήθης η συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία κατά πόσον οι αμκ λειτουργούν σαν φρένο στη δυναμική των αγοραστών, που μέχρι πρόσφατα είχε αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα στο ταμπλό. 

Εξίσου προβληματική η στάση των ξένων, στην πλειονότητά τους, που αν και μάλλον συγκρατημένα αισιόδοξοι για το στοίχημα επαναφοράς της οικονομίας, δεν την (υπο)στηρίζουν με νέες αγορές.

Εύλογα, στην επενδυτική καθημερινότητα έχουν επανέλθει τα επιμέρους, κάτι που αποτυπώνεται ανάλογα και στο ταμπλό, με ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development να ξεχωρίζουν, συγκριτικά πάντα, από τις μετοχές του FTSE25. Στις 2.186 μονάδες ο δείκτης.

Στοιχείο που μας αφορά, τα σημάδια... απογείωσης στις αεροπορικές κρατήσεις στην Ευρώπη, που «βλέπει» η BofA και μας ενημερώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Στα 5,52 (0,36%) η μετοχή της Aegean, με την εισηγμένη σε ρόλο κλαδικού σηματωρού (και) για την επενδυτική κοινότητα.

Συνέχεια ενθαρρυντικών εκπλήξεων, κυρίως στη μεσαία κατηγορία, με τον FTMidCap στις 1.424 μονάδες.

Οδηγός το 7,15% στα 6,74 ευρώ των Πλαστικών Θράκης, αλλά και το 2,40% στα 5,12 της ΕΥΑΘ, το 2,33% στα 7,92 του ΚΡΙ-ΚΡΙ, ακόμη και τη θετική απόδοση των Attica Bank, Ικτίνου, Profile, Τεχνικής Ολυμπιακής.

(*) για τη σημασία της Πέμπτης έχει αναρτηθεί σχόλιό μας στον Εκηβόλο.

Εως πότε η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα, το ερώτημα των Goldman Sachs-JP Morgan, αναλύει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v