Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ταλαιπωρίας συνέχεια με τζίρο ψίχουλα

Αδιάφορα βλέπει η εγχώρια αγορά τα ρεκόρ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Stock picking είναι η μόνη επιλογή για τους επενδυτές. Ρευστοποιήσεις σήμερα σε Πειραιώς, Εθνική, Τιτάν και ΟΛΠ.

Χρηματιστήριο: Ταλαιπωρίας συνέχεια με τζίρο ψίχουλα

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν την χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, τα στοιχεία Ιουνίου από την Αγορά Εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την μαζική υποχώρηση των αποδόσεων, που σημειώνεται στις Αγορές ομολόγων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε χθες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) ανέφερε ότι “οι Χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο χρέος μπορεί να δυσκολευτούν από μία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, μετά τη μεγάλη αύξηση του δανεισμού τους για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης από την πανδημία. Μία περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου, μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του κόστους δανεισμού και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού”.

Ερχόμενοι στις Αγορές ομολόγων, την καθοδική διάθεση των αποδόσεων ακολουθούν και οι Ελληνικοί τίτλοι, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 0,796%.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 8 Οκτωβρίου 2021.

Από την άλλη, “η Περιφέρεια θα δεχθεί πιέσεις και ιδίως τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα”, εκτιμά η Citigroup. Αναμένει ότι το spread μεταξύ των Ιταλικών ομολόγων έναντι των Γερμανικών, θα αρχίσει να διευρύνεται μετά το Καλοκαίρι και κατά μέσο όρο θα ανέλθει σε 120 μ.β. το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καμία διάθεση διαφοροποίησης της εικόνας, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς και σήμερα τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν η ιδιαίτερα χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, η αδύναμη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ ελάχιστες ήταν οι πρωτοβουλίες των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπως σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες “η ανακατάληψη των 895 μονάδων του ΓΔ, αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για να επανέλθει το σενάριο υπέρβασης των 900 μονάδων, με τα συναλλακτικά δεδομένα να μην το πιθανολογούν βραχυπρόθεσμα”.

Δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν οι τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις και οι Α.Μ.Κ. και νέες δείχνουν να παίρνουν σειρά, γεμίζοντας και πάλι την ατζέντα των ενδιαφερόμενων Επενδυτών, αλλά στερώντας ρευστότητα από την Εγχώρια Αγορά, κάτι που συνεχίζει να επιβεβαιώνεται από τους ημερήσιους τζίρους.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “από το ξεκίνημα της χρονιάς η άντληση κεφαλαίων κοντεύει να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ Τρ. Πειραιώς, 800 εκατ. ευρώ Alpha Bank, 200 εκατ. ευρώ ομόλογο Motor Oil, 100 εκατ. ευρώ ομόλογο Costamare, 60 εκατ. ευρώ Αεροπορία Αιγαίου, 3 εκατ. Τζιρακιάν) χωρίς σε αυτά τα μεγέθη να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς εκδόσεις ομολόγων των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Τρ. Πειραιώς κ.λ.π., γεγονός που δείχνει μεν ισχυρό ενδιαφέρον για την Αγορά Ελληνικού ρίσκου, έχει όμως επιπτώσεις στη ρευστότητα της υποκείμενης Αγοράς. Λεφτά υπάρχουν, απλά δεν είναι άπειρα όπως θα θέλαμε να ήταν”.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η εν εξελίξει Α.Μ.Κ. της Ελγέκα, η Prodea ετοιμάζεται για την έκδοση εταιρικού ομολόγου 400 εκατ. ευρώ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πάρει έγκριση το δελτίο της Ελλάκτωρ για την Α.Μ.Κ. των 120 εκατ. ευρώ, ενώ ΔΕΗ και Motor Oil, ετοιμάζονται για έκδοση πράσινου ευρωομολόγου.

Πιο συγκεκριμένα για την ΔΕΗ και σύμφωνα με πηγές της Αγοράς, το νέο πράσινο ομόλογο θα είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, με 7ετη διάρκεια.

Το θετικό είναι ότι την Δευτέρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα αρθούν οι δεσμεύσεις χρημάτων για τα αδιάθετα της Alpha Bank, δίνοντας λίγο περισσότερη ρευστότητα στην Εγχώρια Αγορά. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου.

Από την άλλη, την Δευτέρα η Wall Street έχει αργία, λόγω της επετείου της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση μία άνευρης εβδομάδας, που αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 2,32% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 3,77%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 9,6% και ο ΔΤΡ κέρδη 6,18%,

Για μία ακόμα συνεδρίαση και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την συνέχεια (Alpha Bank +0,24%, Εθνική -1,22%, Eurobank +1,17%, Πειραιώς -1,16%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 554,04 (+0,54%) και 544,74 μονάδων (-1,12%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 551,71 (+0,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 551,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,02% και διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 594 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), η τάση είναι στις διαθέσεις των “sellers”, ενώ το προχθεσινό κλείσιμο χαμηλότερα των 566, έδωσε και ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 600 μονάδων.

Αν χαθεί και η στήριξη στις 550 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 522 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Ισχυροποιημένες οι πρώτες αντιστάσεις στις 606 (gap), 628 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 635, 655 και 688 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έτοιμη να ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου Επενδυτή, ο οποίος θα αποτελέσει τον Συνέταιρό της σε χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων Ακινήτων της τάξης των 500 - 550 εκατ. ευρώ είναι η Alpha Bank, υλοποιώντας μια από τις δράσεις του επικαιροποιημένου στρατηγικού πλάνου, που παρουσιάστηκε προ μηνός. Το project ‘Skyline’ προβλέπει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας της Alpha με Ξένο Όμιλο, στην Αγορά Ακινήτων, μέσω της οποίας θα προκύψει όφελος σε επίπεδο αποτελεσμάτων και έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς θα μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,66%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,39%), ΕΕΕ (+0,03%), ΛΑΜΔΑ (+0,79%), ΜΟΗ (+0,56%) και ΟΤΕ (+0,14%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “σε όλο το φάσμα της Ενεργειακής Αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της εξοικονόμησης Ενέργειας, επιδιώκει να επεκταθεί ο Όμιλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης, προανήγγειλε χθες από το βήμα της ετήσιας γ.σ. σύντομα ανακοινώσεις, για την ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στην Αγορά Παροχής Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών και Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Στην επόμενη πενταετία, όπως είπε ο ίδιος, ο Όμιλος θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο Ενεργειακών Υποδομών συνολικής ισχύος περί τα 4,5 GW και ένα ευρύτατο Πελατολόγιο, με Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις, στον τομέα προμήθειας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου”.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και όσον αφορά την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,39%), συνεχίζεται η πλάγια κίνηση με το 9,12 να είναι και τελευταίο σοβαρό ανάχωμα στήριξης. Τα 9,65 – 9,70 ευρώ κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στα 10,16 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος του ΟΤΕ (+0,14%), αλλά με ευδιάκριτα κατεβασμένο όγκο συναλλαγών (ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων). Η μετοχή θέλει άμεση επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 15,00 – 15,10 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Οι επόμενες στηρίξεις στα 14,00, 13,85 και 13,50 ευρώ (gap).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚ Ο.Ε.Ε. (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,1557819811 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1479928820 ανά μετοχή).

Επίσης, η Foodlink (+3,47%) ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την εταιρεία “Γενικές Μεταφορές - Αθηναϊκή A. Ε.”, με σκπό την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Δεύτερης ώστε, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το Επαρχιακό Δίκτυο της Αθηναϊκής, που δραστηριοποιείται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα, Γιάννενα και Ρόδο.

Η Foodlink θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό για κάθε σημαντική εξέλιξη, που τυχόν προκύψει για το θέμα αυτό.

Από εκεί και πέρα, δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Βιοκαρπέτ (+3,77%) και Reds (+10,96%, με αυξημένες συναλλαγές λόγω επικείμενων επιχειρηματικών εξελίξεων), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Unibios (+3,20%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Ιντερτέκ (+2,84%), AVE (+3,02%), Ναύπακτο (+3%), Εβροφάρμα (+2,84%) και Βιοτέρ (+3,33%), ενώ αύξησε συναλλαγές ο Ακρίτας (+4,76%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 15/6 για τους Μύλους Κεπενού (+2,22%) και στις 24/6 για Lavipharm (+3,14%) και Καραμολέγκο (+2,94%) και “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για το Κτήμα Λαζαρίδη (+2,11%).

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Τεχν. Ολυμπιακή (+1,11%) και μετά από τέσσερις πτωτικές οι Ιντεάλ (+0,63%) και Cenergy (+1,24%), παρουσία πωλητή σε Λανακάμ (-9,80%), Doppler (-9,49%), Fieratex (-2,76%), Frigoglass (-3,47%), Profile (-2,21%), Χαϊδεμένο (-5,41%), Ικτίνο (-1,94%), Ιντρακάτ (-0,27%), Ιντρακόμ (-1,12%), Λούλη (-2,16%), Τρ. Αττικής (-1,19%) και Κέκροπα (-1,66%), ενώ μπορεί τα Πλ. Θράκης (+0,73%) να συμπλήρωσαν τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και να ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 253 μηνών, όμως ο Θεσμικός πωλητής δεν έχει τελειώσει το “έργο” του.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, χάθηκαν εν σειρά οι στηρίξεις στις 901 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 895 μονάδες, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 885 μονάδων δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 873, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 840 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις στις 919, 950 και 1013 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτελεί παρελθόν η ζώνη στήριξης 2188 – 2177 από όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, ενώ το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 2145 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), δεν αποκλείεται να σπρώξει τον εν λόγω δείκτη προς τις 2138, 2100 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 2216, 2230 και 2240 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι 2300 μονάδες, θα μπουν στο στόχαστρο των αγοραστών.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η συνολική εικόνα των Αγορών δεν έχει διαφοροποιηθεί, με τον S&P 500 να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ, αν και αξίζει να σημειώσουμε ότι από αρχές Απριλίου ο MSCI World Index (+6,5%) έχει υπεραποδώσει του MSCI Emerging Markets Index (+2,2) περισσότερο από 4 ποσοστιαίες μονάδες. Γενικότερα, εκτιμούμε ότι η κλίση της ανόδου θα είναι μικρότερη πλέον τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, ενώ πιθανές είναι οι απότομες διορθώσεις τιμών, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις είναι ‘απαιτητικές”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

Ο Γενικός Δείκτης δεν ακολούθησε και αυτή την εβδομάδα την ανοδική τάση των Διεθνών Αγορών, λόγω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους €800 εκατ. της Alpha Bank, η οποία όπως ήταν φυσικό άντλησε ρευστότητα από την Αγορά. Εάν το momentum στις Διεθνείς Αγορές παραμείνει ανοδικό, τότε και ο ΓΔ θα ακολουθήσει την διεθνή τάση από την επόμενη εβδομάδα και θα αναρριχηθεί προς τις 920 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Χ.Α. είναι να ξεκινήσει διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές από τα ιστορικά υψηλά που βρίσκονται.

Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 901 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 880 και 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες.

Κατατέθηκε χθες στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον “Ηρακλή ΙΙ”, που θα παρέχει νέες Κρατικές εγγυήσεις €12 δισ., για τιτλοποιήσεις €32 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις Ελληνικές Τράπεζες.

Η Eurobank κατέληξε σε συμφωνία με τους Μετόχους της Direktna Banka a.d. Kragujevac, για τη συγχώνευση της Direktna με τη Θυγατρική της Eurobank στη Σερβία, Eurobank a.d. Beograd, με απορρόφηση της Direktna από τη Eurobank Serbia. Η συνενωμένη Τράπεζα (Eurobank Direktna) θα έχει συνολικά Περιουσιακά Στοιχεία άνω των €2 δισ., συνολικά ίδια κεφάλαια άνω των €300 εκατ. και, μετά την πλήρη υλοποίηση των εκτιμώμενων συνεργειών, προ προβλέψεων και καθαρά κέρδη άνω των €50 εκατ. και €35 εκατ. αντιστοίχως. Το μερίδιο Αγοράς της ενοποιημένης Τράπεζας θα υπερβεί το 6,5%, βάσει συνολικών δανείων, καθιστώντας την έβδομη μεγαλύτερη Τράπεζα στη Σερβία. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Eurobank θα ελέγχει περίπου το 70% της ενοποιημένης Τράπεζας, ενώ οι Μέτοχοι της Direktna θα κατέχουν το υπόλοιπο 30%. Η συναλλαγή περιλαμβάνει και την καταβολή μερίσματος/επιστροφής κεφαλαίου στην Eurobank και είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για τη Eurobank, με τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται κατά 3%, μετά την υλοποίηση των συνεργιών.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Η συναλλαγή συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στις Χώρες όπου έχει παρουσία ο Όμιλος και περαιτέρω ανάπτυξη με συμπληρωματικές εξαγορές και φιλικές συγχωνεύσεις.

Σε μακροοικονομικά νέα, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τις εμπορευματικές συναλλαγές Μαΐου την Πέμπτη 8 Ιουλίου και τον δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου την Παρασκευή 9 Ιουλίου.

Επιπλέον, η τακτική γ.σ. της Κρι Κρι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιουλίου. H μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής θα διαπραγματεύεται την Δευτέρα 5 Ιουλίου, χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα (€0,17/μετοχή) και της Byte την Τρίτη 6 Ιουλίου (€0,0320).

“Είμαστε θετικοί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στα παρόντα και χαμηλότερα επίπεδα τιμών για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίου και Εθνικής Τράπεζας”, σημειώνει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

Το κλείσιμο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank, σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο προς την Τραπεζική κανονικότητα, την επιστροφή των Τραπεζών στην αύξηση των εσόδων τους μέσα από αμιγώς οργανικές δράσεις, απαλλαγμένες από το βάρος των προβλέψεων και των υψηλών NPEs. Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να συγχωνευτεί η Eurobank με την Grivalia, να “θυσιαστούν” τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν δύο απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ, σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα, υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να δίνουν πλέον άλλη δυναμική στις Τράπεζες, είχαν ωστόσο το τίμημά τους καθώς έχουν τραβήξει κεφάλαια από την Αγορά, η οποία φαίνεται να χρειάζεται χρόνο και ειδήσεις για να ξαναβρεί ρυθμό.

Η εποχικότητα των Καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων, στις οποίες το Χ.Α. έχει μια μακρά παράδοση, καθώς και η ανησυχία στον Τουρισμό και κατ’ επέκταση στην Οικονομία, που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη “Δέλτα” του κορωνοϊού, έχουν βαρύνει το κλίμα.

Ακολούθως, η Αγορά δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό των Ξένων Αγορών, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων να έχουν περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

Ο Ιούλιος έχει πάντως ακόμα πράγματα να πει, πέρα από το τι συμβαίνει στο ταμπλώ.

Η ανακήρυξη προτιμητέου Αναδόχου στην Εγνατία Οδό, η πώληση της ΔΕΠΑ και η παρουσίαση των πλάνων ανάπτυξης του Ελληνικού (7 & 15 Ιουλίου) και τα αποτελέσματα των “τεστ αντοχής” των Τραπεζών, αναμένεται να κυριαρχήσουν ως γεγονότα στο επιχειρηματικό προσκήνιο.

Χρηματιστηριακά φαίνεται ότι θα έχουμε τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων από Εισηγμένες Εταιρείες, μια νέα εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά και την Α.Μ.Κ. της Ελλάκτωρ.

Η γεμάτη ατζέντα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Αγοράς, πριν την έναρξη των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, τα οποία είναι καταδικασμένα να είναι καλύτερα από πέρυσι, λόγω της εξαιρετικά αδύναμης βάσης σύγκρισης.

Παρόλη την πρόσφατη αδυναμία, η Αγορά δεν έχει χάσει την επαφή με τα υψηλά της, βρίσκεται σε εύρος διαπραγμάτευσης κινούμενη προς την πρώτη περιοχή στήριξης των 870 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο έχει ένα αυξημένο βαθμό “ευαισθησίας”, καθώς οριοθετεί το κάτω εύρος της συσσώρευσης και δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει την πλαγιοανοδική τάση που έρχεται από τον φετινό Φεβρουάριο, έχει χαρακτήρα “οχυρού” για τους αγοραστές.

Τόσο ο κινητός μέσος των 30 ημερών, όσο και ο κινητός μέσος των 50 ημερών, έχουν δώσει σήματα πώλησης και η αναίρεσή τους απαιτεί την εκ νέου υπέρβαση των 900 μονάδων.

Επί του παρόντος, οι χαμηλοί τζίροι δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαίτερα κανένα “στρατόπεδο”. Οι πωλητές είχαν ένα σερί πέντε πτωτικών ημερών, χωρίς όμως να αλλάξουν δραματικά την κατάσταση, από την άλλη οι αγοραστές φαίνεται να κινούνται αμυντικά, προστατεύοντας κάποια κομβικά σημεία της τάσης.

Η αποφόρτιση των ταλαντωτών και του MACD δίνει πλέον ένα πιο στιβαρό χαρακτήρα διόρθωσης από τις 920 μονάδες, κάνοντας πιο συνεκτική την περιοχή τιμών πέριξ των 900 μονάδων, στην οποία διαπραγματεύεται η Αγορά από τις αρχές Απριλίου.

Συμπερασματικά, μια μετριοπαθής ανοδική διόρθωση δεν μπορεί να θεωρηθεί εκτός προγράμματος για την ερχόμενη εβδομάδα, επαναφέροντας τον Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, ακόμα και με αυτούς τους μέσους όρους ημερήσιων συναλλαγών.

Από την Δευτέρα οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (€0,10) Καρέλια (€9,40), Interlife (€0,12) και Τερνα Ενεργειακής (€0,17) θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα χρήσης 2020.

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου είναι η σειρά των Space Hellas (€0,08) και Byte (€0,032) να κόψουν μέρισμα.

Την Δευτέρα αναμένονται οι τελικές κατανομές μετοχών από την Α.Μ.Κ. της Alpha Bank και η αποδέσμευση των χρημάτων.

“Στις 7 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της στρατηγικής διαχείρισης του Ελληνικού χρέους από τον Υπ. Οικονομικών και Στελέχη του ΟΔΔΗΧ”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις Κινεζικές μετοχές να γνωρίζουν αξιοσημείωτες απώλειες μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Xi Jinping, ο οποίος προειδοποίησε σε ομιλία του ότι “όποιος προσπαθήσει να τρομοκρατήσει την Κίνα θα αντιμετωπίσει αιματοχυσία".

Μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές στην Ευρώπη, με μετρημένο θετικό βηματισμό οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, μεγαλύτερα για το Ασήμι, προς τα $33350 κινείται το Bitcoin, προς τα $2100 το Ethereum.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε τον Ιούνιο 850.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 720.000 που ανέμεναν οι Αναλυτές. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο 5,9%, από 5,8% προηγουμένως.

Το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Μάιο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε 3,1%, στα $71,2 δισ. τον Μάιο. Αναλυτές που συμμετείχαν στο Reuters προέβλεπαν έλλειμμα $71,4 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, τα βασικά συμπεράσματα της BofA Global Research για τις Ελληνικές Τράπεζες και την Οικονομία είναι ότι “τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το τεράστιο πρόγραμμα πωλήσεων μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPEs), που οδηγεί σε βελτιωμένο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερο μελλοντικό σχηματισμό NPEs”.

Συνολικά, παραμένει θετική για τον κλάδο και αναβαθμίζει την Alpha Bank από “ουδέτερη”, σε “αγορά”, διατηρεί τις ΕΤΕ και Eurobank σε “αγορά” και την Τράπεζα Πειραιώς σε σύσταση “υποαπόδοσης”. Οι τιμές - στόχοι είναι: Τράπεζα Πειραιώς 1,40 ευρώ, Alpha Bank 1,45 ευρώ, ΕΤΕ 3,30 ευρώ και Eurobank 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Η Motor Oil ανακοίνωσε ότι έχει ορίσει την Citigroup Global Markets Europe AG ως Γενική Συντονίστρια και Συνδιαχειρίστρια του βιβλίου προσφορών, προκειμένου να διοργανώσει για λογαριασμό της Εταιρείας μία σειρά από εξ' αποστάσεως συναντήσεις με Επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, οι οποίες συναντήσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021. Υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της Αγοράς, θα ακολουθήσει η διάθεση ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής ονομαστικής αξίας EUR 350 εκατ. με διάρκεια 5 έτη (NC-L/Μη Ανακλητές) που πρόκειται να εκδοθούν από την Εταιρεία.

Η Prodea ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε ότι το ΔΣ αποφάσισε την έκδοση πράσινου κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως €300 εκατ., με ελάχιστο ποσό τα €250 εκατ., με διάρκεια επτά έτη. Οι ειδικότεροι όροι του ομολογιακού δανείου και της δημόσιας προσφοράς θα περιληφθούν στο πρόγραμμα κοινού ομολογιακού δανείου και στο ενημερωτικό δελτίο, που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα τεθούν στη διάθεση του Επενδυτικού Κοινού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 892,87 (+0,53%) και 884,51 μονάδων (-0,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 887,88 (-0,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 886,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,17%.

Ο τζίρος στα 43,6 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΡΑΙΓ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και TITC.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Πτωτικά ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.121 συμβόλαια).

Στα 5.275 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.253 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 5 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 4 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 624, 551 για τον Ιούλιο και 73 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.131) κινήθηκε μεταξύ 2.118,5 και 2.140 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 550,25 μονάδες) κινήθηκε μεταξύ 550,25 και 550,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.212), Alpha Bank (6.103), Εθνική (1.028), Πειραιώς (15.766), ΑΔΜΗΕ (134), ΔΕΗ (180), ΓΕΚ (124).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.393, MIG 24.304, Alpha Bank 30.370, Πειραιώς 342.415, Εθνική 30.942, ΔΕΗ 16.692.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                              Name of Issuer                       NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 104.522.668 τεμ., (από 108.349.668 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.631.345 τεμ. (1.622.016), Eurobank 54.858.652 τεμ. (54.658.652), ΟΠΑΠ 1.382.830 τεμ. (1.382.830), Εθνική 10.455.045 τεμ. (10.455.045), Πειραιώς 3.177.364 τεμ. (3.123.452), ΟΤΕ 1.323.477 τεμ. (1.327.952)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v