Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποτιμητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Μικρή συναλλακτική δραστηριότητα και απαξιωτικές διαθέσεις ρίχνουν ακόμα χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη. Περισσότερο από 1 δισ. η απώλεια από χθες. Προσπάθεια να υποστηριχθούν συγκεκριμένα blue chips. Ποιες μετοχές επιλέγουν οι αγοραστές μέσα στη δίνη.

Υποτιμητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες τα ευρωπαϊκά, συνέχεια της διόρθωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ελαφρώς ενισχυμένες οι συναλλαγές στη Φρανκφούρτη -πιθανότατα λόγω λειτουργίας της αγοράς της Νέας Υόρκης-, στάσιμες στην Αθήνα.

Διερευνητικού χαρακτήρα οι πρώτες εντολές, με τους πωλητές να εστιάζουν σε τραπεζικές και συγκεκριμένα blue chips, με τον τίτλο της Attica Bank έως 11% χαμηλότερα και μετά τα πρώτα 5' να κλίνουν φανερά προς την πλευρά των πωλητών.

Στη μετοχή της Alpha Bankτο κύριο μέρος των εντολών, με συνέπεια γρήγορα η τιμή να πλησιάσει επικίνδυνα προς το 1 ευρώ, με τη ροή των εντολών να επιταχύνεται. Ακολούθησαν, σχεδόν παράλληλα, πιεστικές πωλήσεις στη μετοχή της Πειραιώς, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των απωλειών στο 3,25%.

Σε Αlpha Bank και Πειραιώς οι πιεστικότερες πωλήσεις, μεγαλύτερη διόρθωση με τις περισσότερες συναλλαγές. Δηλαδή στις μετοχές των δύο ομίλων, που ενισχύθηκαν κεφαλαιακά, ασκείται η μεγαλύτερη πίεση από την πλευρά traders και επενδυτών.

Εως 1,85% η διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ έως τις 534 μονάδες, πρακτικά χαμηλότερα στήριξης (και stop για long θέσεις), εξέλιξη που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αναγκαστικές ρευστοποιήσεις στη συνέχεια.

Προβληματική, τεχνικά, η εικόνα των Αlpha Bank, Πειραιώς, επιβαρύνει το ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα, με συνέπεια να βγαίνουν εντολές πώλησης και σε μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη.

Με τζίρο 4 εκατ. ευρώ όλη αυτή η απαξιωτική/υποτιμητική κίνηση στην αγορά, σε συνέχεια της χθεσινής εξαέρωσης με... ψίχουλα. Περισσότερο από 1 δισ. η απώλεια, σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, με τζίρο που συνολικά δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. (χθες - αρχή σήμερα).

Στο 0,67% η διόρθωση για τον FTSE25 έως τις 2.100 μονάδες (επίσης stop για long θέσεις), μικρότερη απ' ό,τι για τον ΔΤΡ. Ενδεικτική της απόκλισης μεταξύ τραπεζικών-βαριών χαρτιών. Από τις μετοχές αυτές, στην Aegean εμφανής η προσπάθεια απορρόφησης της προσφοράς, από τα 5,25 ευρώ. Σε μία συγκυρία που καύσιμα και μεταλλάξεις προβληματίζουν -πανευρωπαϊκά- τον κλάδο.

Από τα 14,04 ευρώ βγήκαν αγορές στη μετοχή της Jumbo, από τα 14,75 της Mytilineos, από τα 11,98 της Τέρνα Ενεργειακής, από τα 15,96 της ΤΙΤΑΝ κ.α.

Στα πρώτα 40' είναι εμφανής η προσπάθεια να (υπο)στηριχθούν συγκεκριμένα blue chips, να μαζευτεί η προσφορά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco κ.α., μένει να δούμε στη συνέχεια.

Στις 21/58 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 87 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v