Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί η ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

Μέτρο η συνεδρίαση της Δευτέρας για το κατά πόσον οι αγοραστές δύνανται να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα. Ο μειωμένος τζίρος, τα εύκολα trade για τους short και οι απώλειες για τράπεζες και blue chips την τελευταία εβδομάδα. Η ατζέντα.

Πού θα κριθεί η ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

Από 2,32% χαμηλότερα και τις 886,66 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη ξεκινά η εβδομάδα.

Μετά από έναν βραχύ κύκλο διόρθωσης, ταλαιπωρίας και αισθητής μείωσης του τζίρου, για ακόμη μία εβδομάδα. Ετσι την προηγούμενη η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, περιορίσθηκε κατά 25,4% στα 54,2 εκατ. Μέτριος μεν, πλην όμως επαρκής εάν οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο την τελευταία εβδομάδα, θυμίζοντας πως στην αγορά έχουν σημειωθεί ανοδικές αντιδράσεις με τόσες συναλλαγές.

Για αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθούν: η ολοκλήρωση της αμκ της Alpha Bank, με επιτυχία το εγχείρημα αλλά αντλώντας κεφάλαια (και δη από θεσμικούς) σε μία "αβαθή" αγορά, η αποκοπή μερισμάτων συνακόλουθα το εύκολο trade για τους short, με τον FTSE25 προς τις 2.141,60 μονάδες, με σημαντικές απώλειες για τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο, όπως και για την πλειονότητα των κλάδων.

Προσαρμογή της αγοράς (αποτιμήσεων) χαμηλότερα και για τεχνικούς λόγους αλλά και πρακτικούς εάν από Τρίτη φανεί, πως traders, επενδυτές αξιοποιούν τα σημεία εισόδου που διαμορφώθηκαν με το "κλείσιμο" της Παρασκευής.

Από Τρίτη, καθώς αύριο Δευτέρα η Wall Street αργεί (Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ) και δύσκολα θα έχουμε θεαματικές ανατροπές, τόσο στα ευρωπαϊκά πολύ δε περισσότερο στο χρηματιστήριο μας.

Έτσι, η αυριανή συνεδρίαση θα μπορούσε να είναι ένα "μέτρο" και σημείο αναφοράς για την συνέχεια, για το κατά πόσον (και με ποιες δυνάμεις) οι αγοραστές δύνανται να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα των 925-930 μονάδων. ΄Η εάν οι πωλητές, θα βρουν ευκαιρία να δοκιμάσουν τιμές χαμηλότερα και των 880 μονάδων.

Στους κερδισμένους του stock picking (σχεδόν μονόδρομος...) αναφέρθηκε, νωρίτερα, ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σε μία καμπή της αγοράς, που όπως σημείωνε-εχθές Σάββατο- ο Στέφανος Κοτζαμάνης εξελίσσεται προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ πωλητών- αγοραστών.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε, για τη συνέχεια; ξεκινώντας από αύριο Δευτέρα. Συνέχεια στην αποκοπή μερισμάτων, συγκεκριμένα-όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης- για Ελληνικά Πετρέλαια (μέρισμα 0,10/τιμή μετοχής 6,10 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (0,17/14,24), Καρέλιας (9,40/302 ευρώ), Interlife (0,12/4,26).

Αύριο αναμένεται η οριστικοποίηση της κατανομής μετοχών της Alpha Bank, όπως και η αποδέσμευση των χρημάτων (λόγω αμκ). Στα 1,0425 ευρώ η μετοχή, με απώλειες 7,13% στην εβδομάδα, συνολικά 4,36% σε μήνα αλλά με θετικό πρόσημο 9,25% για το 2021. Με αγοραστές την Παρασκευή, όπως και για Eurobank (0,8498) σε αντίθεση με Εθνική (2,42), Πειραιώς (1,448) που είναι και χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων.

Οχι και τόσο άμεσου χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος η Τετάρτη (αλλά καίριου επενδυτικά) καθώς το Υπ. Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ παρουσιάζουν την στρατηγική διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Στο 0,793% το 10ετές, με την ομάδα (Υπ.Οικ.ΟΔΔΗΧ κ.α. ) να έχουν πετύχει την (ουσιαστική) αναβάθμιση στις σχέσεις με τις πανίσχυρες αγορές, δημιουργώντας πηγή "φθηνού χρήματος" για το Δημόσιο ταμείο, την επιχειρηματικότητα. Με την αμέριστη (υπό) στήριξη, βεβαίως, της ΕΚΤ και της πολιτικής που ασκεί η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημαντικό (έστω έμμεσα) το όφελος για την επιχειρηματικότητα, που συνδυαστικά με την βελτίωση μέτρων για εταιρική φορολόγηση, μερίσματα, επενδύσεις ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα μεγάλων και μεσαίων/μικρότερων εισηγμένων.

Ενδεικτική η περίπτωση της Motor Oil, μία που από αύριο η Citi (συντονιστής έκδοσης) ξεκινά επαφές με επενδυτές για το "διεθνές ομόλογο" ύψους 350 εκατ. Κεφάλαια, που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιών ισόποσης αξίας, που "τρέχουν" με 3,25% (σταθερό επιτόκιο) και λήξη το 2022.

Στα τέλη Μαρτίου ο Ομιλος είχε προχωρήσει σε "ελληνικό" ομόλογο-ύψους 200 εκατ- . Πρακτικά η Motor Oil συνδυαστικά αντλεί μισό δισ plus από τις αγορές, με όρους κόστους κεφαλαίου/χρηματοδότησης ελκυστικότερους/φθηνότερους απ' ότι πριν 2-3 χρόνια.

Σε ανάλογη θέση έχουν βρεθεί ( και αξιοποιήσει) μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται (σταδιακά) στα οικονομικά μεγέθη, την κερδοφορία, στα έσοδα που διανέμονται με τη μορφή μερίσματος, επιστροφής κεφαλαίου. Παράμετρος, που δεν είμαι σίγουρος εάν και σε ποιον βαθμό έχει αποτιμηθεί από την αγορά.

Στην έκδοση "πράσινου" ομολόγου (έως 300 εκατ. ευρώ) προχωρά η Prodea, ενώ σε ανάλογο δρόμο προχωρά και η διοίκηση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου, τρεις μήνες μετά την έκδοση του πρώτου ομολόγου (με ρήτρα αειφορίας) η Επιχείρηση επιδιώκει να προχωρήσει και σε δεύτερο, εάν συντρέξουν οι συνθήκες, και μέσα στον Ιούλιο. Στα 9,01 ευρώ η μετοχή, με απώλειες 1,64% στην εβδομάδα αλλά θετική απόδοση 0,33% στο μήνα και 21,27% από την αρχή του έτους.

Κινητικότητα και για τις εισηγμένες του FTMidCap και χαμηλότερων κατηγοριών.

Πρωταγωνιστές ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης με νέο ιστορικό υψηλό (στα 8,88 ευρώ) και πολυετές υψηλό (στα 6,97 ευρώ) αντίστοιχα. Οσοι έχουν επενδύσει σε αυτές τις δύο υγιείς/καινοτόμες εισηγμένες βλέπουν την απόδοση στο 34,56% και 81,87% (αντίστοιχα) για φέτος και στο 51,72% και 261,17% (αντίστοιχα) σε "μέτρηση" 52 εβδομάδων.

Εξ' ου η ανάρτησή μας: Ποιοι δείκτες...στον Εκηβόλο (την Παρασκευή).

Μετοχή εβδομάδος η Reds/Καμπάς με 10,96%- στα 2,53 ευρώ- την Παρασκευή, με 12,44% στην εβδομάδα και 36,76% σε μήνα, με την διοίκηση να ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό 5ετίας, και την Πένυ Κούτρα να αναφέρεται στα έργα για την Μαρίνα Αλίμου και το Cambas Project. Με νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Κωνσταντινίδη, η εισηγμένη έχει στα συν της, την κατά 100% πληρότητα του Smart Park (με 7 νέες μισθώσεις) αποτιμάται στα 145,3 εκατ. με ένα μέρος της αγοράς να επενδύσει στην υλοποίηση των επενδύσεων, "γύρισμα" της εταιρείας.

Επίσης ενδεικτική περίπτωση εισηγμένης, όπου επιχειρείται να μείνουν πίσω οι παθογένειες του παρελθόντος και να παραχθεί θετικό αποτέλεσμα στη συνέχεια.

Από αυτή την (ευρύτερη ) άποψη ενδιαφέρον θα έχει η παρουσίαση των πρώτων έργων, που θα δρομολογήσει η Lamda Development. Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Αθανασίου θα παρουσιάσει τον πρώτο ουρανοξύστη που θα οικοδομηθεί στην Ελλάδα και μία εβδομάδα αργότερα θ' ανοίξει το παράκτιο μέτωπο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, εκτιμούν πως από την στιγμή που οι...μακέτες θ' αρχίσουν να μετουσιώνονται σε...έργα, το τεράστιο αυτό επενδυτικό πρόγραμμα, πολύ πιθανά να ενεργοποιήσει ενδιαφέρον/κεφάλαια.

Οσον αφορά στην Lamda Development, μέσα στον Ιούλιο έχει προγραμματιστεί να γίνει η πρώτη δημοπράτηση- ύψους 220 εκατ.- για τα έργα υποδομών. Στα 7,645 η μετοχή, στο 5,59% η απόδοση στο μήνα και 7,68% από την αρχή του έτους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v