Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προβληματίζουν οι τράπεζες

Νέες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί στις 875 μονάδες. Διολισθαίνει σταθερά με τζίρους... ψίχουλα το Χρηματιστήριο παρά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Alpha. Οι κινήσεις των ξένων και οι χαμηλές τιμές για τις τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Προβληματίζουν οι τράπεζες

Σε σημείο καμπής τα ευρωπαϊκά, σε σταθερή διολίσθηση και απαξίωση το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τη Wall Street ενεργή σήμερα, με τις εξελίξεις στο πετρελαϊκό μέτωπο να διαμορφώνουν τάση,
οι αγορές τελούν σε αναμονή, την ίδια ώρα που στα καθ' ημάς σημειώνεται εξαέρωση με... ψίχουλα.

Τα 36,9 εκατ. ευρώ αρκετά χαμηλότερα και από τα μειωμένα 55 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδος μόνο απογοήτευση προκαλούν, με εύλογο το ερώτημα εάν δημιουργούν κάποιον προβληματισμό στους καθ' ύλην αρμόδιους. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, θα διακινδύνευα να υποθέσω πως έχουν πέσει σε λήθαργο.

Ούτε η ολοκλήρωση της αμκ της Alpha Bank στάθηκε ικανή να ενεργοποιήσει μέρος των κεφαλαίων, την επιστροφή τους σε μετοχές του δείκτη, από θέσεις που -προηγουμένως- είχαν αντληθεί για να καλύψουν τη σχετική διαδικασία.

Εξαιρετική η εικόνα στα Αμοιβαία Κεφάλαια, με εισροές και διψήφιες αποδόσεις, όπως αναλυτικά σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, αλλά για τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης του θεσμού των θεσμικών ούτε λόγος. Με συνέπεια, το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα κάθε λογής ξένα χαρτοφυλάκια, διαχειριστές και υπεράκτιους, η αποχή των οποίων έχει προκαλέσει αυτή την καθίζηση εβδομάδων στην αγορά μας.

Με απώλειες 1,37% στις 543,50 μονάδες, για τον Δείκτη Τραπεζών ο κλάδος εξακολουθεί να προβληματίζει.

Ειδικότερα η Alpha Βank, μετά τη χθεσινή νέα διόρθωση με 1,58% στο 1,026 ευρώ, πλησιάζοντας επικίνδυνα προς το 1 ευρώ. Ενδεχόμενη περαιτέρω διολίσθηση θα ακύρωνε το όποιο πλεονέκτημα/premium θα προσδοκούσαν οι traders και όσοι συμμετείχαν (βραχυπρόθεσμα) στην αύξηση. Ομως περισσότερο προβλημάτισε το μείον 2,98% της Εθνικής στα 2,348, με την Eurobank να σώζει, εν μέρει, την κατάσταση για τον κλάδο. Στο 0,8536, την ώρα που για την Πειραιώς καταγραφόταν ακόμη μία χαμηλή τιμή, στο 1,405 ευρώ.

Το στραβό... κλήμα στις τραπεζικές πλήρωσαν και αρκετά blue chips, καθώς οι εντολές πώλησης είχαν «οριζόντιο χαρακτήρα/σύνθεση», περιλαμβάνοντας και βαριά χαρτιά του δείκτη.

Στο 1/5 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 100 μετοχές να διορθώνουν και την παντελή απουσία αντανακλαστικών από την επενδυτική κοινότητα να προβληματίζει μετόχους, χρηματιστές και λοιπούς επαγγελματίες της αγοράς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v