Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με παρακαταθήκη τη χθεσινή ανάκαμψη από τα χαμηλά οι κινήσεις των «παικτών». Τα σενάρια αντίδρασης για τράπεζες και τα πονταρίσματα στα blue chips. Οι μετοχές-σηματωροί και το κλίμα στις αγορές.

Χρηματιστήριο: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, μετά την αργία της Δευτέρας. Με τον S&P500 οριακά χαμηλότερα, στις 4.343,54, σταθερά σε ανοδικό/long κανάλι.

Το πετρελαϊκό σταθερά στο προσκήνιο, διαφωτιστικό το άρθρο (των FT) για τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του OPEC+. Ωστόσο, ενδεχόμενη επίτευξη κοινά αποδεκτής συμφωνίας θα οδηγήσει σε θεαματική αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς -ενδεικτικά- futures για το brent το «δείχνουν»
έως 5-7$/βαρέλι χαμηλότερα.

Στα ευρωπαϊκά, με συμμετοχή της Janet Yellen το Eurogroup της Δευτέρας, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Σε μία συγκυρία που μόνο τυχαία δεν είναι, η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη (το 3ήμερο Τρίτης 6-Πέμπτης 8/7), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και μας αφορά.

Ειδικότερα το έκτακτο -λόγω πανδημίας- πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Περισσότερα θα έχουμε σήμερα-αύριο, στην εξέλιξη των όσων διαδραματίζονται στην Κεντρική Τράπεζα.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπάθεια αντίδρασης με τα blue chips, με ενεργοποίηση αγορών από τα χαμηλά, αρκετά πακέτα και συναλλαγές 67,723 εκατ., με 22,82 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών. Ξεχώρισε αυτό για 19,4 εκατ. μτχ. της Eurobank στο 0,84 ευρώ, με τη μετοχή να «κλείνει» 1,62% χαμηλότερα, στο 0,8398 ευρώ.

Με νέες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, στις 538,26 (-0,96%) ο ΔΤΡ, με την Alpha Bank να «γλυστρά» επικίνδυνα έως το 1,003 ευρώ. Τελική τιμή στο 1,0085 ευρώ.

Ημέρα που έρχεται στη Βουλή το σ/ν για τον «Ηρακλή ΙΙ», την επέκταση του «Ηρακλή Ι» και το συστημικό bankning να έχει (ή ετοιμάζει) τιτλοποιήσεις -τουλάχιστον- προς ένταξη σε πρώτο χρόνο.

Εύλογο το ερώτημα, εάν αυτό θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για αντίδραση του κλάδου, με τη χθεσινή, οριακή, αντίδραση της Εθνικής (στα 2,35) να την καθιστά σηματωρό.

Από τις σηματωρούς και η AEGEAN, με αντίδραση 2,46% στα 5,41 ευρώ, θα ήταν από τις πρώτες που θα ευνοούνταν από μία αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου. Τουλάχιστον αυτό έδειξε χθες η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη εταιρειών του κλάδου.

Οδηγός και σηματωρός, εκ θέσεως, ο ΟΤΕ, με το χθεσινό 2,33% στα 14,73 ευρώ να αναπτερώνει τις ελπίδες των αγοραστών, για συνέχιση προς τα 15 ευρώ. Ενδεχόμενο που θα αντιστοιχούσε με ανάλογη κίνηση της αγοράς προς τις 900 μονάδες, που -πλέον- λειτουργούν ως αντίσταση.

Στο 1 δισ. αποτιμώνται τα πάγια στοιχεία που θα εισφέρει η ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου. Στα 8,95 ευρώ η μετοχή, χωρίς τάση, και σε συσσώρευση εβδομάδων από τα μέσα Μαΐου, θα μπορούσε να δώσει διαφυγή προς τα 9,05-9,20 ευρώ.

Ανοδικά, με συναλλαγές και με νέες συμφωνίες, ο όμιλος Viohalco. Η Hellenic Cables αναλαμβάνει ακόμη ένα έργο (στην Αδριατική, για λογαριασμό της Κροατίας), ενώ θέμα συζήτησης σε χρηματιστηριακά γραφεία είναι το αν ο όμιλος θα υλοποιήσει το περιθώριο για την εισαγωγή της Noval ΑΕΕΑΠ στο ΧΑΑ, το φθινόπωρο. Στα 4,59 (2,46%) η μετοχή της Viohalco, στα 2,44 (2,95%) της Cenergy και με λίγες πωλήσεις, προς το τέλος, η ElvalHalcor, με μείον 0,30% στο 1,99 ευρώ.

Ενθαρρυντική για τους long η χθεσινή αντίδραση των Mytilineos (15 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (12,28), ΕΛΠΕ (6,07), Motor Oil (14,11), Jumbo (14,20) κ.α., που ακολούθησαν την προσπάθεια ανάσχεσης που εκδηλώθηκε από τις 11:30-11:45 σταδιακά μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Με εμφανή βελτίωση και για το ευρύτερο μέρος της αγοράς, καθώς σε 56 μετοχές υπερίσχυσαν οι αγοραστές, έναντι των 60 που υπερτέρησαν οι πωλητές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v