Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη. Βαρίδι για την αγορά οι τραπεζικές μετοχές, με τα blue chips να εξισορροπούν την εικόνα χθες στην αγορά. Θετική αυτονόμηση από τα mid caps. Ποιες μετοχές βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο.

Πτωτικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Ακάθεκτη η Wall Street, με νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P500. Σε αναμονή η Ευρώπη και λόγω μετάλλαξης Δέλτα, ταλαιπωρίας συνέχεια για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που παραμένει εγκλωβισμένο χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Με την αξία συναλλαγών σε θερινά μεγέθη, δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. -περίπου 15 εκατ. λιγότερα από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αδυναμία εκδήλωσης -καν- ανοδικής διόρθωσης.

Στις 877,22 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών με νέες απώλειες 0,99% να διορθώνει στις 532,91 μονάδες αλλά με τον FTSE25 να χάνει λιγότερο -0,25%- προς τις 2.114,39 και τον FTMid Cap με θετικό πρόσημο -1,08%- στις 1.400,74 μονάδες.

Για ακόμη μία συνεδρίαση σημειώθηκε υστέρηση των τραπεζικών έναντι των blue chips και η μεσαία κεφαλαιοποίηση αυτονομήθηκε, παρουσιάζοντας κατά πολύ καλύτερη εικόνα.

Παράμετρος που κάνει την διαφορά, η παρουσία hedge funds στις τραπεζικές, σε σχέση με τους επενδυτές στα blue chips και τη μη έκθεση των «μεσαίων» σε ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Κλάδος-πρόβλημα παραμένει ο τραπεζικός, με το χθεσινό «κλείσιμο» της μετοχής της Alpha Bank χαμηλότερα του 1 ευρώ (στο 0,9944 ευρώ) να προβληματίζει κυρίως βραχυπρόθεσμους παίκτες και όσους ήταν αγορασμένοι από το 1,15 και σε τιμές αμκ.

Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η εικόνα στην Αlpha Bank επηρέασε, ενεργοποίησε πωλήσεις και στις άλλες 3 συτημικές, με συνέπειες και οι 4 να διορθώσουν, παρασύροντας χαμηλότερα την αγορά.

Ωστόσο η διαφοροποίηση συγκεκριμένων blue chips -με οδηγό τον ΟΤΕ- και βοήθειες από Coca Cola, Viohalco, Lamda Development, ElvalHalcor, ΟΠΑΠ, κρατά τους long εντός παιδιάς. Και συντηρεί το ενδιαφέρον και για άλλα, με διαμορφωμένη τάση (λ.χ. Jumbo, Mytilineos, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή).

Ειδικότερα για τη Motor Oil, η ημέρα είναι σημαντική, καθώς «ανοίγει το βιβλίο» για το ομόλογο (διεθνούς δικαίου) 5ετούς διάρκειας, υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για 350 εκατ. Συντονιστής και διαχειριστής της έκδοση η Citigroup Global Markets. Θυμίζουμε πως ο όμιλος άντλησε 200 εκατ. (τον Μάρτιο) από την «εσωτερική» αγορά, με χαρακτηριστική την προσφορά του 1 plus δισ. ευρώ.

Σημαντική μπορεί να αποβεί η ημέρα ευρύτερα για την αγορά, εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε κινήσεις στρατηγικής, με την ομιλία της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, στις 14:30, να αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v