Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί διευρύνεται η κατηφορική κλίση στο Χρηματιστήριο

Επιτάχυνση ρευστοποιήσεων από θεσμικούς προκάλεσε σχεδόν κάθετη υποχώρηση σε δείκτες-μετοχές. Απώλειες μεγαλύτερες του 1 δισ. ευρώ με μικρό τζίρο, αντικατοπτρίζουν δύο βασικούς πυλώνες αστάθειας.

Γιατί διευρύνεται η κατηφορική κλίση στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά, επιταχύνεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με απώλειες 1,69% στις 15.425 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, μεγαλύτερες του 2% προς τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα.

Σε κλίση το «ρηχό» χρηματιστήριό μας, από μέρες πριν και σε ανοδικές φάσεις των ξένων, δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, ειδικά σήμερα.

Με αρνητικό πρόσημο, από την προσυνεδρίαση, οι πωλητές εκμεταλλεύτηκαν και την αποκοπή μερίσματος (0,64 ευρώ/μτχ.) της Coca Cola/hbc, για να ξεκινήσουν πιέζοντας χαμηλότερα.

Με καθοδικό χάσμα από τις 874,27 μονάδες για τον ΓΔ διαμορφώθηκε πορεία πτωτική μεν, ελεγχόμενη εν μέρει, δε, για να επιβαρυνθεί επιπλέον, μετά τις 12:15-12:30, με επιτάχυνση εντολών, ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων από την πλευρά και άλλων θεσμικών διαχειριστών, με συνέπεια να διαγραφεί σχεδόν κάθετη υποχώρηση για δείκτες, μετοχές.

Με την Coca Cola/hbc να χάνει 2,85%, στη συνέχεια 3,55% και νωρίτερα σχεδόν 5%, απόρροια πωλήσεων και από ξένους εύκολα ακολούθησαν και εγχώριοι, με εντολές στο σύνολο των μετοχών του δείκτη.

Απώλειες μεγαλύτερες του δισ. ευρώ, με συναλλαγές αξίας 23 εκατ., καταδεικνύουν, αφενός, τη «ρηχότητα» της αγοράς, αφετέρου, την ευκολία «χειραγώγησής» της, κατά το δοκούν.

Στα 29,60 ευρώ η μετοχή της Coca Cola/hbc, στα 14,37 (-2,91%) του ΟΤΕ, στα 14,44 (-2,76%) της Mytilineos, στα 12,20 (-2,17%) του ΟΠΑΠ, με τις πωλήσεις/πιέσεις να διατρέχουν το σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και της μεσαίας. Ενδεικτικό του μίνι «ξεπουλήματος» το ότι στις 14:00, στο κόκκινο, με μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες, ήταν οι 25 από τις 25 μετοχές του FTSELarge Cap και οι 20 από τις 20 του FTMid Cap.

Με επίσης ενδεικτική τη σχέση 16/104 ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v