Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 865 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Τις βαριές εβδομαδιαίες απώλειες στο ταμπλό επιχειρούν να «συμμαζέψουν» οι επενδυτές. Στο επίκεντρο των αγοραστών οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και Coca Cola, Lamda, Τιτάν, Viohalco.

Επιχείρηση αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά, προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αφενός, η παρέμβαση ΕΚΤ/Λαγκάρντ, αφετέρου, οικονομικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο
δίνουν πλεονέκτημα στους αγοραστές.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX επανέρχεται προς τις 15.500 (στις 15.485 νωρίτερα), στο «πράσινο» τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα, μετά το χθεσινό μίνι «ξεπούλημα», η συνεδρίαση ξεκινά με διάθεση εξισορρόπησης.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκε η διαφορά, καθώς λ.χ. για τη δεικτοβαρή Coca Cola/hbc δόθηκαν εντολές υψηλότερα (ανοδικό χάσμα), για να συνεχίσει προς τα 30,11 (1,38%). Ακριβώς αντίθετα δηλαδή σε σχέση με το χθεσινό «άνοιγμα», που (και) λόγω αποκοπής μερίσματος (0,64/μτχ.) ξεκίνησε από μείον 2,5% για να φτάσει ενδοσυνεδριακά έως και, σχεδόν, 5% χαμηλότερα.

Εντολές που δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους traders, καθώς ακολούθησαν ανάλογες σε Εθνική, Alpha Bank, αλλά και Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Lamda Development, Cenergy, ΔΕΗ κ.α.

Εως τις 865 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με συναλλαγές αξίας 2,5 εκατ. (στο πρώτο 30λεπτο), με τον Δείκτη Τραπεζών στις 530 και τον FTSE25 στις 2.090 μονάδες.

Χαμηλότερα των πρώτων/κοντινότερων αντιστάσεων και οι 3 βασικοί δείκτες, εμφανές πως θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο οι αγοραστές, προκειμένου να αναστραφεί (σε εβδομαδιαίο) η αρνητική τάση.

Απώλειες 2,52% (ΓΔ) με 4,02% (ΔΤΡ) και 2,54% (FTSE25) σε διάστημα εβδομάδας, είναι φανερό πως η διόρθωση -σε μεγάλο βαθμό- οφείλεται στις πωλήσεις/πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Βank στο 0,996 χάνει 4,46% στην εβδομάδα και 15,58% σε μήνα.

Από τα blue chips, προσοχή στον ΟΠΑΠ και λόγω της επικείμενης αποκοπής μερίσματος (0,55/μτχ.) την προσεχή Τρίτη. Στα 12,48 (0,65%) νωρίτερα.

Στις 54/16 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 98 μετοχές χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v