Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οπισθοδρόμηση προς τις 850 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 14 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 900 μονάδων ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους πωλητές να επιτίθενται. Η προσοχή στις τράπεζες, αναμονή για το Frontier της Εθνικής Τράπεζας.

Χρηματιστήριο: Οπισθοδρόμηση προς τις 850 μονάδες

Η διόρθωση της Παρασκευής και το κλείσιμο των δεικτών της Wall Street κοντά στα χαμηλά ημέρας φαίνεται να δημιουργούν αντανακλαστική κίνηση και στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ενώ άνοιγμα σε χαμηλότερα επίπεδα δείχνουν και τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Διορθωτική κίνηση από τα υψηλά δυόμισι ετών και από το πετρέλαιο, καθώς οι υπουργοί του OPEC+ συμφώνησαν να ενισχύσουν τις προμήθειες πετρελαίου από τον Αύγουστο για να κατεβάσουν τις τιμές, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία.

Ερχόμενοι στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης που συμπλήρωσε 14 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 900 μονάδων, οι τελευταίες εξελίξεις δεν δείχνουν να ευνοούν την πλευρά των συγκρατημένα αισιόδοξων, παρά την αντίθετη πορεία της αγοράς ομολόγων, στην οποία οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων καταγράφουν συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά. Ετσι η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονες ρευστοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου με “ΒΒ” επιβεβαίωσε η Fitch, διατηρώντας και το θετικό outlook στην αξιολόγηση, μην επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία της Citigroup, αλλά την εκτίμηση της Société Générale που ανέφερε ότι «η Fitch θα περιμένει να δει πρώτα πόσο αποτελεσματικά θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια γύρω από τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και μετά θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στο rating ή στις προοπτικές της οικονομίας».

Η Fitch αναβάθμισε την πρόβλεψη για το πραγματικό ΑΕΠ εφέτος στο 4,3%, από 3%. Αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει κατά 5,3% το 2022 και κατά 3,5% το 2023.

Από την άλλη, την ώρα που όλο και περισσότεροι εισηγμένοι αναφέρονται στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών και στο μεταφορικό κόστος και κάποιοι σημειώνουν ότι αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων, ήλθαν και οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός εγχώριων διαχειριστών να περιμένουν χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να μπουν στον προβληματισμό για πιθανές επανατοποθετήσεις στο Χ.Α., σημειώνοντας ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, δύναται να φέρει τη χώρα στο «κόκκινο», πλήττοντας τον ελληνικό τουρισμό, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και για άλλα τοπικά lockdown, εκτός Μυκόνου.

Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο, όχι μόνο λόγω της παρατεταμένα αδύναμης εικόνας στο σύνολο των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών, αλλά και διότι αναμένονται ειδήσεις.

Σήμερα το απόγευμα, εκτός απροόπτου, αναμένονται τα νέα από την Εθνική, όσον αφορά τον προτιμητέο επενδυτή για τη συναλλαγή “Frontier”, των 6,1 δισ. NPLs, ενώ στις 30 τρέχοντος είναι προγραμματισμένη η Γ.Σ. της ΕΤΕ. Θα έχουν προηγηθεί στις 22/7 η τακτική Γ.Σ. της Alpha Bank και στις 23/7 η Γ.Σ. της Eurobank.

Μένοντας στον κλάδο, αξίζει υποσημείωσης ότι στην τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, κάνει την εμφάνισή της η Millennium International Management LP, με καθαρή αρνητική θέση 0,52% στην Αlpha Bank.

Από την άλλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι από σήμερα τίθενται σε πλήρη ισχύ οι διατάξεις του Ν. 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο 92 παρ. 3 του Νόμου αυτού. Η Επιτροπή καλεί όλες τις εισηγμένες να προσαρμοστούν όχι μόνον στο γράμμα αλλά στην ουσία του νέου νομοθετικού πλαισίου, με στόχο να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας νομοθεσίας, που θα συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις εισηγμένες εταιρείες.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ως το πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει αυτό της συσσώρευσης, με το ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χ.Α. οι 3.469.500 ίδιες (ΚΟ) μετοχές του ΟΤΕ. Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μειώνεται σε 456.739.120.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v