Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρώνουν οι short στο Χρηματιστήριο

Απόλυτο πλεονέκτημα για τους πωλητές, στη σκιά των αυξημένων κρουσμάτων, του τοπικού lockdown στη Μύκονο και των πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Οι τράπεζες βρίσκονται στο προσκήνιο, με ΑΜΕΜ ξεκίνησαν τη συνεδρίαση πολλοί τίτλοι.

Σαρώνουν οι short στο Χρηματιστήριο

Με τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν απώλειες σαφώς μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας και τον Ταξιδιωτικό - Τουριστικό κλάδο να ηγείται της «νότιας» κίνησης, ήταν περισσότερο από βέβαιο ότι το «ευαίσθητο» σε αρνητικές ειδήσεις Ελληνικό Χρηματιστήριο θα ακολουθούσε στην πτωτική κίνηση και μάλιστα με διαθέσεις υπεραπόδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ και TITC, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος της Σαράντης (+0,69%), ενώ η «δοκιμαστική βουτιά» του ΓΔ χαμηλότερα των 850 μονάδων ενεργοποίησε και κινήσεις “stop loss”, κάτι που φαίνεται στον «τσιμπημένο» τζίρο.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, ο τζίρος πλησιάζει τα 10,5 εκατ., από τα οποία το 0,2 εκατ. αφορά «πακέτα» (ΜΟΗ), ενώ οι πτωτικές μετοχές είναι υπερτετραπλάσιες των ανοδικών, σαφέστατη ένδειξη απουσίας των θεωρούμενων «Περιφερειακών Δυνάμεων» από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Οι μεγαλύτερες απώλειες από τον FTSE25, για Alpha Bank (-4,33%), Eurobank (-3,45%), Εθνική (-3,59%) και Πειραιώς (-3,83%), ενώ από τον μη τραπεζικό FTSE25 ακολουθούν οι Αεροπορία Αιγαίου (-4,04%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,39%), ΔΕΗ (-2,10%), Ελλάκτωρ (-2,11%), Ελ. Πετρέλαια (-2,41%), ΕΛΧΑ (-2,82%) και ΟΤΕ (-2,25%).

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 845,45 μονάδες (-2,46%), για να ανακάμψει σχετικά στη συνέχεια, όμως αν συνεχιστεί η αρνητική εικόνα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, δεν αποκλείεται ο Δείκτης να ξανατεστάρει τα πρωινά χαμηλά ή και να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα, καθώς κλίμα και διαθέσεις δείχνουν σαφώς επιβαρυνόμενες.

Αυξημένη προσοχή θα χρειαστεί η συνέχεια της συνεδρίασης, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που περιμένουν σαφέστερες ενδείξεις ή κάποιου είδους ανοδική αντίδραση, πριν προσχωρήσουν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v