Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικοί οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Υποτονικές παραμένουν οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δεν έχει δει αρνητικό πρόσημο. ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα επιχειρούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα αποτίμησης.

Διστακτικοί οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Οριακά αυξημένη κινητικότητα των αγοραστών καταγράφεται στα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που έχουν γυρίσει σε θετικό βηματισμό και μικρά κέρδη, καθώς δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που περιμένουν κάποια θετική είδηση από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Όπως μετέδωσε το CNBC, «υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης θα παρουσιάσει σήμερα μια έκπληξη, καθώς η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για ισχυρή πολιτική απάντηση».

Την κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών δείχνει ότι θέλει να ακολουθήσει και ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως η συναλλακτική δραστηριότητα έχει κατεβάσει κι άλλο στροφές, φέρνοντας την απογοήτευση σε όσους έχουν την υπομονή να παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως.

Είναι ενδεικτικό ότι ελάχιστα πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει στα 12 εκατ., από τα οποία το 1,3 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Καμία διάθεση διαφοροποίησης στο δεικτοβαρές τραπεζικό ταμπλό, όπου συνεχίζονται οι οριακές μεταβολές (Alpha Bank 0%, Εθνική +0,94%, Eurobank +0,74%, Πειραιώς -0,74%), ενώ οριακά καλύτερη είναι η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου ξεχωρίζουν θετικά οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,50%), ΕΕΕ (+1,36%), ΕΥΔΑΠ (+1,84%), Motor Oil (+2,20%), TITC (+1,24%), Μυτιληναίος (+1,35%) και ΟΠΑΠ (+1,47%).

Στα θετικά το γεγονός ότι από τους βαρύδεικτους τίτλους που υποχωρούν και οι οποίοι είναι σαφώς λιγότεροι, δεν υπάρχει μετοχή που να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, άρα η εικόνα είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Από την άλλη, συνεχίζεται το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα οι ανοδικές μετοχές (74), να είναι περίπου διπλάσιες των πτωτικών (40).

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας στις 859,76 μονάδες (+0,65%), με πρώτο τεχνικά ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 864 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 ημερών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v