Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα των long λόγω... NYSE

Η αντιστροφή της τάσης στις ΗΠΑ δίνει ανάσες και στην εγχώρια αγορά. Τεχνικά για τον ΓΔ πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 845 μονάδων. Σε διαπραγμάτευση τα δικαιώματα για την ΑΜΚ της Ελλάκτωρ. Ανοδικό άνοιγμα.

Χρηματιστήριο: Μικρό προβάδισμα των long λόγω... NYSE

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ανακτώντας μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος της Δευτέρας και με τους περισσότερους αναλυτές να θεωρούν ότι οι αγορές έχουν μπει σε φάση αυξημένης μεταβλητότητας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να καλπάζει σε όλο τον Πλανήτη, πυροδοτώντας έντονες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και την πιθανή επιστροφή περιοριστικών μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή αντίδραση διέκοψε ένα τριήμερο πτωτικό σερί για τον δείκτη S&P 500 και ένα πενθήμερο πτώσης για τον τεχνολογικό Nasdaq.

Με σαφές προβάδισμα των αγοραστών η μέχρι στιγμής εικόνα για τις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ ξεκίνημα με μικρά κέρδη δείχνουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών. Τουλάχιστον αξιοσημείωτο το “comeback” των αγοραστών και στα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να επιστρέφει υψηλότερα των $30.800 και το Ethereum υψηλότερα των $1.860.

Η χθεσινοβραδινή αντίδραση στη Wall Street φαίνεται να δίνει μικρό προβάδισμα στους αγοραστές και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η προσοχή θα είναι στραμμένη στα μέτωπα των διεθνών αγορών, της πανδημίας και του τουρισμού.

Μένοντας στο τελευταίο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εύας Οικονομάκη, «αρρυθμίες εξακολουθεί να προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η πανδημία, καθώς ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρύνει το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας, με αποτέλεσμα, αφενός, τα πρώτα μηνύματα από την επανεκκίνηση των ταξιδιών των Βρετανών να μην είναι αντίστοιχα των προσδοκιών και αφετέρου, δύο σημαντικές «δεξαμενές» τουριστών για την Ελλάδα, η Γερμανία και το Ισραήλ, να εξετάζουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων για όσους επιστρέφουν από ελληνικούς προορισμούς».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως η τελευταία διόρθωση έκανε ελκυστικότερες τις αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις τίτλων, όμως στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει σε ισχύ ο κανόνας που θέλει «το φτηνότερο να είναι εχθρός του φτηνού», οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση δεικτών και μετοχών, αν σε αυτό συνηγορήσουν τα διεθνή χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, είναι πιθανή μία συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, με μάλλον περιορισμένες συναλλαγές, ενώ το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο και στη μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση τα 214.272.003 δικαιώματα (ΕΛΛΑΚΤΩΡΔ) της Eλλάκτωρ, συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 21/7/2021 έως και 29/7/2021, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,2006. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 21/7/2021 έως και 3/8/2021.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές των Μύλων Κεπενού θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεων 2014 & 2020, €0,27 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2565 ανά μετοχή).

Επίσης σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 300.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π., ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 20/7/2021, σταθερού επιτοκίου 2,30% ετησίως.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 845 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 850 και 864 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 ημερών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v