Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες για το Γενικό Δείκτη

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην εγχώρια αγορά μετά την κίνηση προς τις 900 μονάδες. Οι τίτλοι που βρίσκονται στο επίκεντρο και οι επίμονα χαμηλές συναλλαγές. Η προσοχή και στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από Πειραιώς και Εθνική.

Χρηματιστήριο: Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες για το Γενικό Δείκτη

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, αλλά στα καθ' ημάς πέραν των σχετικών, η τεράστια καταστροφή με τις πυρκαγιές είναι αυτή που βαραίνει ανθρώπινα.

Θετικό το κλίμα στις αγορές της Ασίας αλλά το πόσο θα κοστίσει το "τριπλό χτύπημα" στον τουρισμό, όπως το έθεσε από νωρίς η Εύα Δ. Οικονομάκη είναι εύλογο ερώτημα. Μένει να δούμε, εάν τα νέα δεδομένα, η συνεχής ρευστότητα/αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτιμηθούν (και) επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Αυτό γιατί, μετά την λίγο ως πολύ αναμενόμενη αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το θετικό σερί οι long βρήκαν, εχθές, τοίχο στις 900 μονάδες. Ξεκινώντας από τα τελευταία χαμηλά, των 830 μονάδων, κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν μέχρι και διψήφιες αποδόσεις από αυτή την διαδρομή των 70 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη. Με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει την διαφορά, απόρροια της θετικής έκβασης των stress tests, της αναμονής για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου (αυλαία με Πειραιώς) αλλά και συγκεκριμένα blue chips και επιλεγμένα mid caps να υπεραποδίδουν.

Με συναλλαγές λιγότερες των 50 εκατ. ευρώ- για δύο συνεχόμενες εβδομάδες- καθώς δεν εισρέει νέο/φρέσκο χρήμα, ει μη μόνον ανακυκλώνεται κεφάλαιο θεσμικών, διαχειριστών και traders αποφέροντας έτσι αποδόσεις (κυρίως) στα μετοχικά αμοιβαία. Αποτέλεσμα η για ακόμη μία, πολλοστή, εβδομάδα εισροή κεφαλαίων στα Α/Κ ανεβάζοντας το ενεργητικό τους-πλέον- σε πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Ενθαρρυντικός για τους traders ο απολογισμός των 2 πρώτων συνεδριάσεων του Αυγούστου, καθώς- μετά από καιρό- διαμορφώθηκαν προϋποθέσεις ( και περιβάλλον) μόχλευσης για συγκεκριμένες μετοχές, με διεύρυνση της μεταβλητότητας, ενδοσυνεδριακής διακύμανσης, θεαματικής ενίσχυσης της συναλλακτικότητας. Για διαφορετικούς λόγους αλλά με κοινό παρανομαστή οι περιπτώσεις των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot στις συνεδριάσεις Δευτέρας- Τρίτης αλλά και άλλων εισηγμένων (Unibios, Frigoglass, Performance, Intrakat κ.α. ) με διακύμανση και αποδόσεις, που αν μη τι άλλο προσέδωσαν λίγο "νεύρο" και ενδιαφέρον.

Πρακτικά η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, με Πειραιώς σήμερα, Εθνική αύριο από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και ΟΤΕ επίσης αύριο Πέμπτη που αναμφίβολα διαμορφώνουν κλίμα και τάση.

Στα 1,445 (-1,03%) στην χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Πειραιώς, επίσης με απώλειες της Εθνικής στα 2,43 (-1,74%) αλλά με αγοραστές για τον ΟΤΕ στα 15,65 (0,32%). Σε νέα υψηλά, σχεδόν 13ετίας η μετοχή του Οργανισμού μία μέρα πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την ενημέρωση των επενδυτών (κυρίως για την πώληση της συμμετοχής του 54% της Telekom Romania στην Orange). Στην αποτίμηση των 7,15 δισ. ευρώ με αγοραστές, όπως επίσης η εξίσου "βαριά" Coca Cola/hbc. Επίσης σε νέο υψηλό, εχθές, στα 32,29 ευρώ (1,35%) στην αποτίμηση των 12 δισ.

Τεχνικά η πρόσκρουση στην περιοχή των 900-905 μονάδων, για τον ΓΔ, το "κλείσιμο" στις 895,19 θέτει την ζώνη τιμών 895-890 μονάδων ως κατ' αρχήν στήριξη (σε εβδομαδιαία μέτρηση) που εάν επιβεβαιωθεί ως τέτοια, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ακόμη μία προσπάθεια για υπέρβαση των 905 προς τις 910 μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση, χαμηλότερα στήριξη έχει διαμορφωθεί πέριξ των 880 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v