Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρήκε... τοίχο στις 900 μονάδες το χρηματιστήριο

Εσπασε το 10ημερο σερί καθώς η αγορά δεν κατάφερε σήμερα να υπερβεί τις 900 μονάδες και ο ΓΔ έκλεισε με μικρές απώλειες στις 895 μονάδες. Νέα ισχυρή άνοδος για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πτώση για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Βρήκε... τοίχο στις 900 μονάδες το χρηματιστήριο

Στην ενδέκατη συνεδρίαση και λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, έμελλε να ολοκληρωθεί το ανοδικό σερί, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου, από το χαμηλό ημέρας των 830,07 μονάδων.

Μία διαδρομή επωφελής για τους long και όσους τοποθετήθηκαν (και σταδιακά) από φθηνότερες τιμές-σημεία εισόδου με αποτέλεσμα την καταγραφή διψήφιων ποσοστών.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες μερικής κατοχύρωσης θέσεων ή και εξόδου, με ζητούμενη (κυρίως) για τους βραχυπρόθεσμους της ζώνης τιμών- πρώτης στήριξης των 895-890 μονάδων.

Περιοχή, που θα δοκιμαστεί αύριο, για να φανεί (σε διάστημα έως και Παρασκευή) εάν θα αποτελέσει αρχή (για την προσέγγιση/υπέρβαση των 920 ) ή αναστροφή (προς χαμηλότερα επίπεδα, στις 880 μον. σε πρώτη φάση).

Με θετικό πρόσημο αλλά με αρνητικές ειδήσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με "άνοιγμα" από τις 897,16 μονάδες για να εξελιχθεί ανοδικά έως τις 901,19 σημείο, απ' όπου μετά τις 16.20' "γύρισε" σε αρνητικό έδαφος.

Τελικό "κλείσιμο" για τον ΓΔ χαμηλότερα 0,25% στις 895,19 μονάδες.

Η προειδοποίηση του CDC στους αμερικανούς να αποφεύγουν την Ελλάδα (μεταξύ άλλων χωρών) λόγω έξαρσης των κρουσμάτων Covid, ήταν ένα μήνυμα πως οι προβλέψεις για τον τουρισμό τελούν υπό αίρεση.

Ακολούθησε αργότερα, η προοπτική επιβολής καραντίνας σε όσους γυρίζουν (και) από Ελλάδα στο Ισραήλ. Στα μείον και ο...πρωταθλητισμός της χώρας (άρα της ενεργοβόρου βιομηχανίας, των νοικοκυριών κ.λ.π) σε ότι αφορά στις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρ' όλα αυτά, κάτι η κεκτημένη ταχύτητα, λίγο η προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων σε συγκριτικά καλές τιμές συνέβαλαν στην συντήρηση της θετικής τάσης για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Με τους πωλητές να ενεργοποιούνται πιεστικότερα, προς το τέλος, με ρευστοποιήσεις κυρίως σε τραπεζικές αλλά και blue chips.

Συνέπεια των πωλήσεων/πιέσεων η διόρθωση για τον FTSE25 στις 2.151,95 (με υψηλό ημέρας, στις 2.167,39 μονάδες, στις 594,91 για τον ΔΤΡ (αντίστοιχο υψηλό, στις 559,99 μονάδες) και στις 1.442,58 για τον FTMidCap (υψηλό στις 1.453,91 μονάδες).

Αξία συναλλαγών μέτρια αλλά με αρκετά πακέτα σε υψηλότερες τιμές να προϊδεάζουν για μερικό "κλείσιμο" θέσεων. Ενδεικτικό ένα μεγάλο πακέτο, για 2,5 εκατ. μετοχές της Εθνικής στα 2,473 ευρώ, σχεδόν με το "ξεκίνημα" της συνεδρίασης. Η τελική τιμή χαμηλότερα ενισχύει το ενδεχόμενο μικρής διόρθωσης. Συνολικά οι συναλλαγές, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών σε μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακής, Lamda Development, Quest, OTE πλησίασαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά σημαντικές συναλλαγές έγιναν και σε τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Mytilineos, Fourlis, ΔΕΗ, Intralot κ.α. με ένα από τα χαρακτηριστικά της ημέρας τη συντήρηση της μόχλευσης σε επί μέρους μετοχές όπως λ.χ. των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot.

Με συμμετοχή και της Greenhill στην αμκ, η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνέχισε με αγοραστές έως τα 1,525 για να "κλείσει" στα 1,495 (6,79%), με ευνοίκή δικαστική απόφαση, στις ΗΠΑ, η Intralot έπιασε limit up στα 0,38 ευρώ (19,50%), αμφότερες με αυξημένες συναλλαγές.

Με μικρό πλεονέκτημα πωλητών, η μετοχή της ΤΙΤΑΝ στα 15,92 ευρώ, της Aegean στα 5,16 ευρώ,
της Viohalco στα 4,575, της Motor Oil στα 13,53 , της Mytilineos στα 15,51 ευρώ.

Με αγοραστές και σε νέο υψηλό, για τον ΟΤΕ στα 15,65 ευρώ, σε υψηλό και η Coca Cola (32,29) όπως και για τον τίτλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Νέα υψηλά, ενδοσυνεδριακά, για Intracom, Quest αλλά "κλείσιμο" από τους πωλητές στα 1,88 και 14,94 ευρώ αντίστοιχα.

Με 51/57 μετοχές και 58 χωρίς μεταβολή, η συνεδρίαση που θα πρέπει να άφησε ικανοποιημένους και πωλητές και αγοραστές. Με την κατάσταση να ξεκαθαρίζει (από ) αύριο, σταδιακά μέχρι και την Παρασκευή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v