Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δείχνουν τα παράγωγα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Η εικόνα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε κρίσιμα blue chips της εγχώριας αγοράς. Περιορισμένα τα περιθώρια για ουσιαστική κίνηση των δεικτών εν μέσω χαμηλών τζίρων και απουσίας ειδήσεων που θα διαμορφώσουν τάση.

Τι δείχνουν τα παράγωγα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street, σε αναμονή τα ευρωπαϊκά και μία "ανάσα" από τις 900 μονάδες
το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οικονομικά στοιχεία, πανδημία και εξελίξεις με αφορμή το Αφγανιστάν, κυριαρχούν στις αναλύσεις των επενδυτικών οίκων, σε περιβάλλον θερινής ραστώνης traders και επενδυτές στην "ρηχή" αγορά μας. Στο χρηματιστήριο μας, των 28 εκατ. ευρώ ημερήσιων συναλλαγών, με μόλις 13 εκατ. μετοχές και μονόδρομο την επιλεκτικότητα στις εντολές τόσο των αγοραστών όσο των πωλητών.

Με την, σχεδόν, βεβαιότητα όσων ενεργούν σε αυτή την αγορά, πως για τον Γενικό Δείκτη η διακύμανση δεν θα αποκλίνει είτε των 886 είτε των 905 μονάδων, τουλάχιστον προσώρας. Με ορίζοντα, για τους βραχυπρόθεσμους, έως την συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε η λήξη της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα.

Στις 2.155,65 μονάδες ο FTSE25, στην υποκείμενη αγορά, με μικρό premium για τα 816 Συμβόλαια τρέχοντος και τα 741 του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον, ο -συγκριτικά πάντα- αυξημένος αριθμός ΣΜΕ επί μέρους μετοχών, με τα 333 στην ΔΕΗ να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, όπως και τα 1.968 στην Alpha Bank ή τα 1.767 στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ειδικότερα σε αυτές τις τρεις μετοχές, καθώς σε αυτήν της ΔΕΗ τοποθετούνται διακριτικά "ισχυρά χέρια", από τιμές λίγο υψηλότερα των 9 ευρώ (στα 9,355 τρέχουσα τιμή), της Alpha Bank καθώς είναι το τραπεζικό χαρτί με συνεχόμενα ανοδικά "κλεισίματα" και το μόνο συστημικό με long τάση. Στα 1,15 ευρώ η μετοχή, σε υψηλό της χθεσινής συνεδρίασης. Οπως και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 1,486 (με υψηλό ημέρας/52 εβδομάδων στα 1,535) με σημαντική την σημερινή συνεδρίαση, καθώς στο Πρωτοδικείο αναμένεται να εξετασθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας (Greenhill).

Περισσότερα ΣΜΕ, περίμεναν οι αναλυτές στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς τα μόλις 51 δεν "αποτυπώνουν" την θεαματική άνοδο του τίτλου, τα νέα πολυετή υψηλά των 16 ευρώ, την αποτίμηση των 7,3 δισ. ευρώ.
Στα 114 τα Συμβόλαια της Jumbo (13,30), στα 47 της Mytilineos (15,60) που για μερίδα αναλυτών θα ακολουθήσει τον ΟΤΕ ως προς την υπέρβαση των 16 ευρώ- υψηλά 13 plus ετών- και αποτίμηση προς τα 2,4-2,5 δισ.

Συνεδρίαση, με την προσοχή και στο χθεσινό limit up, για τη μετοχή του Attica Group (στα 1,145 ευρώ) με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, συνδυαστικά με το-σχεδόν- παράλληλο limit up της ΑΝΕΚ -αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος συναλλαγών. Οπως επίσης στην ολική επαναφορά, για τη μετοχή της Intralot- με 16,90% στα 0,498 και "βλέψεις" προς τα 0,57 ευρώ, στο 6,25%, για την Frigoglass στα 0,17 ευρώ με συναλλαγές 1,8 εκατ. τμχ, στην κίνηση της Intracom προς τα υψηλά 52 εβδομάδων (2,19 ευρώ), στην υπεραπόδοση δεικτοβαρών mid caps, όπως λ.χ. Quest, BriQ, Πλαστικά Θράκης, Fourlis, Autohellas.

Σχεδόν βέβαιο, πως η συνεδρίαση δεν θα μας επιφυλάξει εκπλήξεις ως προς την διακύμανση του ΓΔ πλην όμως συντρέχουν λόγοι και αφορμές για αρκετές επί μέρους, στο πλαίσιο του συνήθους stock picking.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v