Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά διμήνου στο Χρηματιστήριο

Στις 914 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης με πρωταγωνιστές τους τίτλους του ΟΠΑΠ, του ΑΔΜΗΕ και της Πειραιώς. Ελαφρύ προβάδισμα πωλητών σε Alpha Bank, Coca Cola. Στα 56,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Νέα υψηλά διμήνου στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, αγνοώντας τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν χθες το βράδυ Nasdaq και ο S&P 500 (με τα κέρδη τους πάντως να είναι συγκρατημένα), καθώς οι περισσότεροι από τους ενεργούς Επενδυτές, έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις κρίσιμες ανακοινώσεις, στο τέλος της εβδομάδας, από το Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ (την Παρασκευή ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ θα παραδώσει την ομιλία του στο ετήσιο Οικονομικό Συμπόσιο, η οποία αναμένεται να μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον).

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά διμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 17/6 (914,77 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η παραμονή του τζίρου στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, έστω και με αποχρώσες ενδείξεις βελτίωσης (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων) και το επιλεκτικό ενδιαφέρον των λίγων αγοραστών, τόσο στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, όσο και για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με την Πληροφορική να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων (στο 0,596% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο -0,39%.

“H παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελληνική Αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023, ανεξάρτητα με το τι θα αποφασιστεί για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ)”, δήλωσε το Μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Philip Lane, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ, όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη, πιστοληπτική ικανότητα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να επιχειρήσει κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, με τους όγκους των συναλλαγών να αρχίσουν να βελτιώνονται. Σταδιακά το ενδιαφέρον θα στραφεί και στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Alpha Bank και τα Ελ. Πετρέλαια να δημοσιεύουν αύριο αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς. Σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα η Ιντεάλ, ενώ ακολουθεί η Τρ. Αττικής.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή θετική έκπληξη ήταν η επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος και έξω από τα στενά όρια του FTSE25, κάτι που προσδίδει πρόσθετη “αδρεναλίνη” στο ταμπλώ και χωρίς αμφιβολία, “συγκινεί” τους “κωδικούς λιανικής”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία “η εξέγερση των ‘καταπιεσμένων’ της Λ. Αθηνών (βλ. μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση), έδωσε λόγους για να εξεταστούν πιο επιμελώς οι αποτιμήσεις, ενώ κλαδικά υπήρξε μαζικότερο κύμα ενδιαφέροντος στην Πληροφορική και τις Κατασκευές. Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην Ενέργεια, όπου οι εξελίξεις στη ΔΕΗ φαίνεται να τρέχουν τον κλάδο”.

Μέσα στον Αύγουστο είχαμε και την εισαγωγή μια νέας Εταιρείας, της Real Consulting η οποία υπερδιπλασίασε την τιμή της σε σχέση με την τιμή της αρχικής Ιδιωτικής τοποθέτησης. Όλα αυτά σε ένα μήνα που δεν φημίζεται για τη χρηματιστηριακή του ζωντάνια.

Μέχρι πρότινος η Αγορά μας ήταν “ροτόντα”, αφορούσε δηλαδή ένα κλειστό κλαμπ λίγων Εταιρειών, που προσέλκυαν Ξένα Θεσμικά Κεφάλαια. Εσχάτως έχει αρχίσει να μοιάζει με “μπουφέ”: Ο Μικροεπενδυτής που είχε ένα χαρτοφυλάκιο μεσαίων, ή μικρών Εταιρειών είδε τις αποτιμήσεις τους να βελτιώνονται, ενώ όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου φέτος άφησαν κέρδος στο τέλος της ημέρας.

Μια Αγορά που δίνει κέρδη σε πολλούς δημιουργεί οπαδούς και όσο δίνει κέρδη οι εμπλεκόμενοι είναι διατεθειμένοι να ανακυκλώσουν τη ρευστότητά τους σε ιδέες που είτε έμειναν πίσω, είτε έχουν διαφορετικό προφίλ ρίσκου.

Επίσης, είναι βασικό ο Επενδυτής να νιώσει ότι πιθανότατα η ευκαιρία που του παρουσιάζεται δεν θα επιστρέψει. Και σε κάποιο βαθμό το Χ.Α. το κατάφερε, αφού υπάρχουν 15 Εταιρείες που δίπλωσαν από την αρχή του έτους, ενώ 61 έχουν διπλασιάσει από τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Είθισται το ράλι των “μικρών χαρτιών” να συνδέεται με το τέλος της ανόδου. Είδαμε επομένως το τέλος του ανοδικού κύκλου; Υπάρχουν εμπειρικές διαπιστώσεις που μας δημιουργούν την πεποίθηση ότι αυτό που βλέπουμε θα έχει διάρκεια;

Το Ελληνικό “στόρι” ακόμα είναι υπό διαμόρφωση, νέοι Παίκτες δεν έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Αγορά και η “δημοφιλία” του Χρηματιστηρίου παραμένει σε επίπεδο βιτρίνας: Πολλοί κοιτάζουν, λίγοι ρωτούν, ελάχιστοι αγοράζουν. Και τέλος διανομές τίτλων από τα λεγόμενα “δυνατά χέρια” ακόμα δεν έχουν παρατηρηθεί.

Υπάρχουν αξιόλογα νέα που είναι μπροστά μας (Ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, εισροές κεφαλαίων σε Επιχειρήσεις) και άσχημα, ή δύσκολα νέα που δείχνουν να είναι πίσω μας (αυξήσεις κεφαλαίων Τραπεζών, lockdowns, κλπ). Ο αστάθμητος παράγοντας, επί του παρόντος, είναι οι Ξένες Αγορές και μια διόρθωση που θα βάλει τους Ξένους Θεσμικούς σε θέση άμυνας.

“Μπορεί το χρηματιστηριακό Καλοκαίρι να μην ήταν τελικά τόσο καυτό, αλλά ούτε και αδιάφορο ήταν. Ο ‘μπουφές’ πάντως έχει ανοίξει”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας και σήμερα από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς (+2,06%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,48%), Εθνική (+2,86%) και Eurobank (+0,68%). ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 553,08 (+0,89%) και 545,97 μονάδων (-0,41%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 549,2 (+0,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 552,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,85%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 541 μονάδων, υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 562 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν χαθούν οι 541 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 530 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 517 – 516 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 513 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μια αξιομνημόνευτη πρωτιά ετοιμάζεται να καταγράψει η Εθνική Τράπεζα με το project ‘Frontier’, καθώς αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση, από την οποία η Τράπεζα αφενός, θα εγγράψει κέρδος, αφετέρου, θα ‘ρολάρει’ υψηλές προβλέψεις για την επόμενη τιτλοποίηση και τον κίνδυνο χαμηλότερης ανακτησιμότητας των senior notes ομολογιών, τις οποίες θα διακρατήσει στα βιβλία της”.

Και σήμερα υπεροχή των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όμως οι “κόκκινες” εξαιρέσεις, είναι σαφώς περισσότερες από χθες (ΑΡΑΙΓ -0,55%, ΒΙΟ -0,64%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,81%, ΕΕΕ -0,23%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,80%, ΕΛΧΑ -0,31%, ΛΑΜΔΑ -0,42%, ΜΥΤΙΛ -0,25%). Αμετάβλητες τερμάτισαν τη συνεδρίαση οι μετοχές των ΟΛΠ και ΣΑΡ.

Σε υψηλά 158 μηνών ο ΟΤΕ (+0,67%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με τον τίτλο, αργά αλλά σταθερά, να προσεγγίζει τον μακροπρόθεσμο στόχο των 17,00 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 15,55 (ημερήσιο “stop long”), 14,00 και 13,20 ευρώ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για την μετοχή του ΟΠΑΠ (+3,61%). Όσο ο εν λόγω τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 12,59 ευρώ, οι αγοραστές έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 13,00 και 13,67 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 12,59, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 11,91 (ημερήσιο “stop long”) και 11,83 ευρώ (μέγιστη επιτρεπόμενη διόρθωση).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και για τον τίτλο της ΤΕΝΕΡΓ (+2,03%). Η επόμενη σημαντική μάχη θα δοθεί στην περιοχή των 12,50 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να διεκδικήσει κίνηση προς τα 13,24 ευρώ. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 11,28 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΥΔΑΠ (+0,88%), που εξασφάλισε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, ενώ το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 8,04 ευρώ, έδωσε και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 7,65 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,33, 8,97 και 9,16 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, μετά από δύο συνεδριάσεις διόρθωσης επέστρεψαν οι αγοραστές στην ΞΥΛΚ (+18,57%), επαναφέροντας την μετοχή προς τα υψηλά 126 μηνών, η ίδια εικόνα και στην Ιντρακόμ (+8,23% και υψηλά 141 μηνών), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Γενική Εμπορίου (+11,72% και υψηλά 167 μηνών), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Αλουμύλ (+8,12%) και Βιοκαρπέτ (+6,67%), τρεις μέρες ανόδου με αξιοσημείωτες συναλλαγές για την Μοτοδυναμική (+9,64% και υψηλά 18 μηνών), ενώ θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Κυλ. Σραντόπουλου (+0,67%), Μινέρβα (+2,48%), Vidavo (+7,80%), Mediterra (+1,84%), Yalco (+2,41%), Mermeren (+1,92%), Q&R (+2,23%), Ιντερτέκ (+5,01%), Χαϊδεμένος (+5,80%),, Κτήμα Λαζαρίδη (+0,52%) και Λούλης (+2,27%).

Επιστροφή αγοραστών σε REALCONS (+6,11%), Lavipharm (+4,05%) και Ικτίνο (+3,08%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,52 ευρώ για να κινηθεί ψηλότερα η Intralot (+6,38%), κάτι κινείται στο Ιατρικό (+3,68%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντεάλ (+2,94% και λόγω αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πετρόπουλο (+1,89%) και Κορδέλλου (+2,41%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Βιοτέρ (-3,36%).

Παρουσία πωλητή σε ΛΕΒΚ (-1,72%), Doppler (-5,30%), MIG (-1,13%), Optronics (-4,10%), AVE (-1,03%) και Κυριακούλη (-0,75%), δεύτερη μέρα profit taking στην BriQ (-2,62%), ενώ σε νέα υψηλά 224 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Space (+2%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Τεχν. Ολυμπιακή (-1,42%), ΕΚΤΕΡ (-1,93%) και Premia (-0,64%), με αυξημένες συναλλαγές δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις ο Δρομέας (-2,25%), μετά τις 15.00 εμφανίστηκαν αγοραστές στον Βαρβαρέσο (+20%), σε υψηλά 2,5 μηνών ο Βογιατζόγλου (+10,16%), ενώ για τους “fan” της Πληροφορικής, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Entersoft (+7,71%), Epsilon Net (+3%) και Performance (+9,31%).

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 905, 900, 895 και 890 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), παραμένουν σαν επόμενος στόχος οι 950 μονάδες. Αν ο Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 890, οι επόμενες στηρίξεις στις 878 (ημερήσιο “stop long”), 857 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 846 – 836 και 828 – 820 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, επόμενος στόχος το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2162, 2132 - 2128 από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 και 60 ημερών, 2100 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 90 και 100 ημερών), 2063 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 1995 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 1986 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η συναλλακτική αναβάθμιση, συνέβαλε καθοριστικά στην υπέρβαση των 900 μονάδων, λύνοντας την πολυήμερη πολιορκία, με παράλληλο κλείσιμο πάνω από το όριο των 905 μονάδων. Εκτρέφονται έτσι προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Βραχυπρόθεσμα, παραμένουμε επιφυλακτικοί, εν αναμονή και των υπολοίπων εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ υπενθυμίζουμε ότι τα εκτιμώμενα ανοδικά όρια στην παρούσα φάση τοποθετούνται στην περιοχή των 930 - 940 μονάδων ΓΔΧΑ. Σήμερα, ξεκινά το Συνέδριο στο Jackson Hole, το οποίο θα διαρκέσει ως το Σάββατο”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Σε κανονικούς ρυθμούς προσπαθεί να επανέλθει η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, μετά την αναμενόμενη Αυγουστιάτικη απραξία”, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εντός του στενού εύρους 15 μονάδων (890 - 900) για δεκατρείς συνεδριάσεις, καταφέρνοντας να ξεπεράσει την “διακεκαυμένη ζώνη” των 900 μονάδων, στην χθεσινή συνεδρίαση.

Τεχνικά, η υπέρβαση των 900 μονάδων αποτελεί βραχυπρόθεσμα θετική εξέλιξη, όμως οι αντιστάσεις στις 920 και ιδιαίτερα η κύρια αντίσταση των 950 μονάδων, είναι και οι βασικοί στόχοι των επόμενων εβδομάδων. Υπενθυμίζουμε ότι περιοχή των 950 μονάδων αποτελεί αντίσταση σχεδόν 7 ετών, με τις δύο “κρούσεις” τον Φεβρουάριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2020 να μην καταφέρνουν να την διασπάσουν ανοδικά. Βραχυπρόθεσμη στήριξη, πλέον, εντοπίζεται στην περιοχή των 900 μονάδων, ενώ χαμηλότερα παραμένουν οι γνώριμες ζώνες των 880 και 830 μονάδων.

Ο δείκτης Τραπεζών δεν ακολούθησε την ανοδική κίνηση του Γενικού, με τις τιμές να παραμένουν χαμηλότερα των 560 μονάδων. Υπέρβαση των 560 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για τις 600 μονάδες, όπου και βρίσκεται το επόμενο κρίσιμο επίπεδο αντίστασης, πριν από την κορυφή των 640 μονάδων. Στον αντίποδα η στήριξη των 525 μονάδων αποτελεί και το πρώτο “ανάχωμα”, μέχρι την κύρια ζώνη στήριξης στις 510 - 500 μονάδες.

“Επιφυλακτική στάση κρατάνε σήμερα οι Διεθνείς Αγορές, ενόψει της ετήσιας ομιλίας του Κεντρικού Τραπεζίτη της FED στο Jackson Hall, την Παρασκευή. Οι Επενδυτές θα αναμένουν την όποια αναφορά σχετικά με την μελλοντική πολιτική της FED (ενδεχόμενο ‘tapering’, ή αύξηση των επιτοκίων) προσαρμόζοντας την στην επενδυτική τους στρατηγική”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, οριακά ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Κάτω από τα $1800 ο Χρυσός, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Ασήμι, πάνω από τα $48300 το Bitcoin, προς τα $3180 υποχωρεί το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προσέφερε σήμερα 50 δισ. γουάν ($7,72 δισ.) μέσω αντιστρεπτέων συμφωνιών επαναγοράς επτά ημερών, στο Τραπεζικό Σύστημα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ρευστότητα και να τονώσει το κλίμα στην Αγορά.

Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στις 99,4 μονάδες, από 100,8, ενώ ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες υποχώρησε από τις 101,0 μονάδες, στις 97,5.

Πτώση μόλις 0,1% σημείωσαν οι παραγγελίες για διαρκή Προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, φτάνοντας στα $257,2 δισ. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα κινηθούν αρνητικά κατά 0,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 907,34 (-0,02%) και 914,21 μονάδων (+0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 913,55 (+0,66%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 915,46 (+0,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 914,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος στα 56,7 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΦΒΜΕΖΖ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ και ΑΔΜΗΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ και Ελλάκτωρ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.779 συμβόλαια).

Στα 5.034 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.069 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 7 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 7 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.209, 1.113 για τον Σεπτέμβριο και 96 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.189,25), κινήθηκε μεταξύ 2.152,25 και 2.189,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 547,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.311), Alpha Bank (7.546), Εθνική (3.118), Πειραιώς (6.660), Ιντρακόμ (650), Μυτιληναίο (238), ΔΕΗ (1.413), ΑΔΜΗΕ (548), MIG (498), Ελ. Πετρέλαια (180), Ελλάκτωρα (231), Jumbo (158), ΓΕΚ (330), Motor Oil (245), ΟΠΑΠ (269).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 40.279, MIG 23.940, Alpha Bank 47.985, Πειραιώς 328.426, Εθνική 35.751, ΔΕΗ 14.368, ΑΔΜΗΕ 10.272, Cenergy 10.041.

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,10 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                              Name of Issuer                     NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,29%

 

2021-08-11

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,82%

2021-07-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 82.940.650 τεμ., (από 82.962.970 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.610.106 τεμ. (1.610.106), Eurobank 54.212.237 τεμ. (53.987.237), ΟΠΑΠ 1.462.453 τεμ. (1.462.453), Εθνική 9.232.707 τεμ. (9.232.707), Πειραιώς 6.846.799 τεμ. (6.846.799), ΟΤΕ 1.303.935 τεμ. (1.303.935).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v