Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... επιστροφή των blue chips στο Χρηματιστήριο

Η μετακίνηση ρευστότητας από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε βαριά χαρτιά και ποιοι στόχοι μπαίνουν από τους αγοραστές, μετά την υπέρβαση των 900 μονάδων. Οι κινήσεις με το βλέμμα στην Παρασκευή και στο Jackson Hole.

Η... επιστροφή των blue chips στο Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα στο Συνέδριο του Jackson Hole οι αγορές, με traders και insiders να επιχειρούν να προεξοφλήσουν τη θέση που θα λάβει ο επικεφαλής της Fed, σχετικά με επιτόκια, αγορές ομολόγων κ.λπ.

Σε νέα υψηλά, χθες βράδυ, η Wall Street, σε νέο ιστορικό για τον S&P 500, με το κλίμα να επηρεάζει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τάση που φτάνει μέχρι και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφηκαν αυξημένες συναλλαγές/τζίροι σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos, ενώ εισροές σημειώθηκαν και σε Viohalco/ElvalHalcor, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Lamda Development κ.α., σε μία καλή συνεδρίαση.

Με σημαντική αύξηση τζίρου -στα 55,172 εκατ. ευρώ με 22,037 εκατ. τμχ.-, με εμφανή την παρουσία «ισχυρών χεριών», με ενεργοποίηση συγκεκριμένων ξένων funds, με μεταφορά ρευστότητας στην πλειονότητα των blue chips. Τα blue chips επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο, διεκδικώντας πίσω μερίδιο που κατέλαβαν το προηγούμενο διάστημα επιλεγμένα mid caps. Ενθαρρυντικό αυτό για τους long, γιατί δείχνει πως ζεσταίνεται το κλίμα και ισχυροί παίκτες ξαναβλέπουν προς το ΧΑ. Προσβλέποντας σε εξελίξεις που σχετίζονται είτε λ.χ. με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ (στις 4 Σεπτεμβρίου;) είτε με επιχειρηματικές/επενδυτικές συμφωνίες που είναι στα σκαριά, πιθανότατα, δε, μία εξ αυτών να ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Οσο η Νέα Υόρκη δεν δίνει σήμα για επιθετικότερες πωλήσεις, στο ΧΑ θα αρχίσει να ξαναζεσταίνεται το κλίμα, εκτιμά χρηματιστηριακός παράγων, με την προϋπόθεση πως η κατάσταση στο υγειονομικό δεν θα επιβαρυνθεί, περαιτέρω, δραματικά.

Ουσιαστικά, από τη σημερινή συνεδρίαση οι μεν αγοραστές προσβλέπουν σε συνέχιση της φοράς αντίδρασης, με τις 911 μονάδες κοντινή αντίσταση για τον ΓΔ και στόχο την πειστική υπέρβαση των 920 μονάδων.

Ενδεχόμενο που θα κερδηθεί (ή χαθεί) και ανάλογα με τα όσα θα ανακοινωθούν Παρασκευή-Σάββατο στο Ουαϊόμιγκ, σε αυτή τη δυτική Πολιτεία των ΗΠΑ. Οι δε πωλητές, σε εξελίξεις που θα πυροδοτούσαν διόρθωση ανάλογη της Πέμπτης 19 Αυγούστου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v