Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καπνός» έγινε η αντίδραση στο χρηματιστήριο

Σε μόλις μια μονάδα του ΓΔ εξαντλήθηκε η αντίδραση στην εγχώρια αγορά παρά το ριμπάουντ σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ισχυρά κέρδη για Coca Cola, ΕΛΠΕ και Jumbo. Ποιοι ήταν οι «αδύναμοι κρίκοι» στις τάξεις του FTSE 25.

«Καπνός» έγινε η αντίδραση στο χρηματιστήριο

Προσπάθεια αντίδρασης από τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά από 4 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, που έφεραν τον EuroStoxx 600 σε χαμηλό δύο μηνών χθες.

Την κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών προσπάθησε να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,12% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 16,34%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, μέχρι και την χθεσινή, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατέγραφε τις διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες των 6,1 δισ. ευρώ (!)

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, σε συνδυασμό με τον θετικό βηματισμό των Ευρωπαϊκών αγορών, συνηγορούσαν για μία ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, η οποία, αν συνυπολογιστούν και οι απώλειες που είχαν προηγηθεί, θα έπρεπε να ήταν “υγιεινός περίπατος” για τους επιστρέφοντες αγοραστές.

Αντ΄ αυτού, όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. “day by day”, έγιναν μάρτυρες μίας συνεδρίασης – επίδειξη νευρικότητας, όπου περίσσεψαν οι αλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ συνεχίστηκε η εικόνα απαξίωσης για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις “δυνάμεις” που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ.

Οι πρώτες υποψίες ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει, ήλθαν με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, όταν ο τζίρος ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, ένδειξη ότι παρά την πίεση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό ξεκίνημα, συνέχιζαν να μειώνουν θέσεις και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς.

Το αποτέλεσμα ήταν η υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα πρωινά υψηλά, η επιστροφή σε αρνητικό πρόσημο, με κύριο εκφραστή τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο και από εκεί και πέρα, το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης “παίχτηκε” μέχρι τέλους.

Θα ήταν μάλιστα παράλειψη να μην αναφερθεί ότι ενδοσυνεδριακά οι “sellers” έκαναν μία μικρή “επίδειξη ισχύος”, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει και τιμές χαμηλότερα των 850 μονάδων, για να ακολουθήσει προσπάθεια σχετικής αντίδρασης.

Με όλα τα παραπάνω, μπορεί να αποφεύχθηκε η έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, όμως ο ΔΤΡ δεν απέφυγε τις δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 16,53%.

Οι δέκα “κόκκινες” συνεδριάσεις του ΔΤΡ, που σύμφωνα με τους αισιόδοξους θα ηγούνταν της επόμενης ανοδικής κίνησης, είναι αρνητικό ρεκόρ 6,5 ετών και παραπέμπουν στο διάστημα από 10 έως και 23/11/2015, όταν ο Τραπεζικός δείκτης είχε συμπληρώσει ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις.

Την αλλαγή του κλίματος, αρκετοί αναλυτές την αποδίδουν στην ανακοίνωση του πληθωρισμού Απριλίου σε διψήφια νούμερα, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι και πριν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, δεν έπειθε για την δυναμική της να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το AΧΙΑNumbers, εισροές ύψους 153,4 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν οι Ξένοι επενδυτές τον Απρίλιο στο Χ.Α., πιθανώς λόγω πληροφοριών για είσοδο νέων Ελληνικών μετοχών στον MSCI Standard Greece, σε αντίθεση με τους Εγχώριους επενδυτές οι οποίοι πραγματοποίησαν αντίστοιχες εκροές. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 53,5% των συνολικών συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) τον Απρίλιο 2022 (σε σχέση με το 51,99% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 46,5% των συναλλαγών, σε σχέση με το 48,01% τον προηγούμενο μήνα.

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων. Στο 2,96% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους τίτλου, στο 3,486% η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού.

Σημαντική, για τους αναλυτές, είναι η αυριανή μέρα, καθώς αναμένονται τα μεγέθη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

“Οι ‘μαύροι κύκνοι’, εσχάτως έγιναν ‘κοπάδι’ και η παρουσία τόσων αρνητικών παραγόντων στο οικονομικό προσκήνιο, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη μπορεί να περάσει από τις Αγορές”, όπως εμφατικά επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο σημείο αποκλιμάκωσης. Με εξαίρεση τις τιμές των Εμπορευμάτων και κυρίως όσων σχετίζονται με την Ενέργεια, Ομόλογα, Μετοχές, Cryptos και Ευρώ βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία, από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το μεγάλο “risk-off” που συντελείτε παντού, ή σχεδόν παντού, έχει εκτός από το χαρακτήρα της προστασίας του κεφαλαίου και τεχνική εξήγηση.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αυτόματα οδήγησε στην αναπροσαρμογή των αποδόσεων, με την υποχώρηση των τιμών κάτω από το 100. Το σημείο αναφοράς της Αγοράς, το 10ετες Γερμανικό ομόλογο, βρίσκεται πλέον στο 1,15% και αν θεωρηθεί ότι αυτή είναι πρακτικά η απόδοση χωρίς ρίσκο ενός “ΑΑΑ” Εκδότη, τότε γίνεται αντιληπτό ότι σε Εκδότες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, το “καπέλο” των 200 - 250 μονάδων βάσης, είναι μια απόλυτα φυσιολογική τιμολόγηση.

Ακολούθως, το επιτόκιο της Χώρας ορίζει ένα όριο στο οποίο, θεωρητικά, το κόστος δανεισμού των Εταιρειών δεν μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα. Επομένως και οι Εταιρικοί Εκδότες, στην επόμενη έξοδό τους στις Αγορές, θα κληθούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω.

Όμως αν η δεκαετία των Κρατικών ομολόγων πληρώνει αποδόσεις κοντά στο 4%, το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών επίσης δεν μπορεί να κάθεται “ασυγκίνητο”. Μια άσκηση αλλαγής του ασφάλιστρου κινδύνου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αφήνοντας σταθερά τα άλλα στοιχεία που προσδιορίζουν το μεσοσταθμικό κόστος των κεφαλαίων μια Επιχείρησης, χαμηλώνει κατά 13,6% την τιμή - στόχο. Στην άσκηση αυτή το καθαρό εταιρικό χρέος είναι περίπου το 30% του συνόλου των συνολικών κεφαλαίων, για να θεωρήσουμε ότι δεν επηρεάζεται από αυξήσεις, που σε κάποιο βαθμό θα περάσουν και στον δανεισμό της Εταιρείας.

Αν και ελάχιστες αναλύσεις έχουν εκπονηθεί με ασφάλιστρο κινδύνου κάτω από 3% για Εισηγμένες Εταιρείες στο ΧΑ, στο εξωτερικό υπάρχει πληθώρα αναλύσεων για Εταιρείες που απαρτίζουν βασικούς δείκτες αναφοράς, που λαμβάνουν υπόψη τους ασφάλιστρο κινδύνου έως και 1%.

Πιθανότατα αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, που η Ελληνική Αγορά “ζορίζεται” λιγότερο μέχρι σήμερα, σε ημέρες πίεσης στο εξωτερικό.

Παρά την σημαντική πτώση που καταγράφεται ήδη από την αρχή του έτους, η αναπροσαρμογή αποδόσεων και αποτιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί.

‘Έχοντας μπροστά μας δύο τουλάχιστον αυξήσεις επιτοκίων στην Αμερική και την Ευρώπη να μην έχει ξεκινήσει ακόμα την διαδικασία ποσοτικής ‘σύσφιξης’, οι Αγορές θα παραμείνουν ευάλωτες στα ακούσματα των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών. Ακόμα και αν οι πολεμικές επιχειρήσεις σταματήσουν και οι ενεργειακές τιμές που βρίσκονται πίσω από το φορτσάρισμα του πληθωρισμού υποχωρήσουν, θα χρειαστεί κάποιος ικανός χρόνος μέχρι να έρθει το πρώτο καλό νέο από το μέτωπό των μακροοικονομικών δεικτών, που θα πείσει ότι τα άσχημα βρίσκονται πίσω μας. Μέχρι τότε υπομονή και πειθαρχία. Οι 1000 μονάδες ΓΔΧΑ μπορούν να περιμένουν”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (6,9), ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (3,4), Εθνική (3,1), ΔΕΗ (2,5), Μυτιληναίος (2,3), Alpha Bank (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο volatility και τους εγκλωβισμούς όσων προχώρησαν σε τοποθετήσεις στα πρωινά υψηλά, ευελπιστώντας σε αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και δεν πρόλαβαν να ρευστοποιήσουν θέσεις, όταν το κλίμα γύρισε επί το αρνητικότερον.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (-1,02%) κινήθηκε μεταξύ 1,0175 (+3,83%) και 0,9568 ευρώ (-2,37%), της Εθνικής (-0,33%) μεταξύ 3,501 (+3,58%) και 3,294 ευρώ (-2,54%), της Eurobank (+1,22%) μεταξύ 0,9198 ευρώ (+2,31%) και 0,874 ευρώ (-2,78%) και της Πειραιώς (-1,90%) μεταξύ 1,2795 (+1,55%) και 1,195 ευρώ (-5,16%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 593,17 (+2,56%) και 562,3 μονάδων (-2,78%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 582,45 (+0,71%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 577,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Για τον ΔΤΡ, οι επόμενες στηρίξεις στις 568 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 550 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 598 – 603 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 620 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 644 (ημερήσιο “stop short”), 675 και 719 μονάδες (gap).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στα 306,8 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε από την KPMG ο κλάδος αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank, ο οποίος αποσχίεται και εισφέρεται στην Alpha Υπηρεσιών και Πληρωμών, προκειμένου εν συνεχεία να πωληθεί το 51% του μετοχικού της κεφαλαίου στον Όμιλο Nexi”.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΒΙΟ (-0,40%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,12%), ΔΕΗ (-0,75%), ΚΟΥΕΣ (-1,74%), ΜΟΗ (-1,40%), ΟΛΠ (-0,49%) και ΤΕΝΕΡΓ (-4,14%).

Τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΡΑΙΓ (+2,52%), ΕΕΕ (+3,33%), ΕΛΠΕ (+2,95%), ΕΛΧΑ (+2,59%), ΜΠΕΛΑ (+3,65%) και ΣΑΡ (+3,08%).

Η Coca-Cola HBC Holdings B.V. με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι “έχει ήδη και προ πολλού καταβάλει το συνολικό ποσό για διαφορές φόρων, πρόσθετων φόρων και προστίμων, παρελθόντων ετών, λόγω ανακριβών δηλώσεων ύψους, περίπου, 2,6 εκατ. ευρώ και συνεπώς δεν υπάρχει καμία περαιτέρω, ή επιπλέον υποχρέωση της Εταιρείας για καταβολή”.

Χθες η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε σε χαμηλά 26 μηνών, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αν πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 19,35 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 21,50 – 21,70 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και κλεισίματος χαμηλότερα των 17,60, οι επόμενες στηρίξεις στα 17,24 και 16,99 ευρώ.

Ο τίτλος της TITC (+0,65%) ξεκίνησε τις συναλλαγές επιθετικά, καθώς η πρώτη “market” εντολή αγοράς 1400 τεμ., έστειλε την μετοχή μέχρι τα 13,00 ευρώ (+6,21%), ενεργοποιώντας Α.Μ.Ε.Μ., για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια. Αν η μετοχή δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 12,79 – 12,99 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναρρίχηση προς τα 13,36 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και τα 13,57 – 13,92 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν επιστρέψει σε πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση, δεν πρέπει να χαθεί η ζώνη στήριξης στα 12,20 – 12,11, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 11,28 ευρώ.

Προσπάθησε να “αποδράσει” από τα χθεσινά χαμηλά 18 μηνών η μετοχή της ΕΛΧΑ (+2,59%), αλλά σχετικά γρήγορα οι αγοραστές έμειναν από “καύσιμα” και χρειάστηκε να επιστρέψουν προς το τέλος και τις τελικές δημοπρασίες, για να εξασφαλιστεί το θετικό πρόσημο. Αν η μετοχή παραμείνει αδύναμη και χαθεί η στήριξη στα 1,50, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,44 – 1,38 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 1,73 – 1,75 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 1,784 (ημερήσιο “stop short”) και 1,82 – 1,85 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+138%), ακολουθούμενη από ΕΥΠΙΚ (+51,0%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+37,43%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+30,25%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν έδειξε ότι έχει τελειώσει ο πωλητής στην ΦBMEZZ (-3,92%).

Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΑΙΡ (-4,41%), έξι για ΠΕΤΡΟ (-1,13%), τέσσερις για ΑΤΤ (-0,95%) και ΕΛΙΝ (-3,69%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για ΙΚΤΙΝ (-1,55%) και ΕΛΣΤΡ (-1,62%).

Στις 29/4 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για ΞΥΛΚ (-1,41%).

Επέστρεψαν οι πωλητές σε Πλ. Θράκης (-3,12%) και Κέκροπα (-4,58%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -14,22% από την Lavipharm (+3,63%).

Χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΙΑΤΡ (+5,67%), ΙΝΤΕΤ (+4%), ΜΙΝ (+3,45%), ΣΙΔΜΑ (+1,47%), REALCONS (+1,64%), ΑΛΜΥ (+0,31%), ΕΠΙΛΚ (+1,70%), ΜΕΝΤΙ (+0,86%) και ΦΙΕΡ (+0,76%).

Επέστρεψαν οι αγοραστές σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,32%) και AVE (+2,99%).

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εν μέσω συνεχόμενων εναλλαγών προσήμων, κατόρθωσε αντίδραση η Cenergy (+4,81%).

Παρουσία πωλητή σε ΛΟΓΟΣ (-2,79%), ΥΑΛΚΟ (-19,59%), ΚΥΡΙΟ (-5,86%), ΛΟΥΛΗ (-4,55%) και ΠΛΑΚΡ (-3,09%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Αν για τον Γενικό Δείκτη καταστρατηγηθεί η στήριξη στις 855 – 850, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 843 (ημερήσιο “stop long”), 833 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και 817 – 782 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις στις 888 (gap), 889 – 899 (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 922, 938 (gap), 944 (gap) και 950 μονάδες.

Αν για τον FTSE25 χαθεί η στήριξη στις 2052 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2036 (ημερήσιο “stop long”) και 1936 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Οι αντιστάσεις στις 2120, 2150 (gap), 2149 – 2171 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 2202 και 2281 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Περιμένουμε η μεταβλητότητα να συνεχιστεί, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι, αναφορικά με την ικανότητα των Τραπεζών να σχεδιάσουν μία ήπια προσγείωση”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Με αυτή την εικόνα που εμφανίζουν οι Διεθνείς Αγορές, τα μεγέθη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που αναμένονται αύριο, λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς θα έχουμε μια πρώτη ένδειξη για το ενδεχόμενο αυτός να έχει ήδη κορυφωθεί τον προηγούμενο μήνα. Εκτιμούμε ότι η περιοχή των 850 – 830 μονάδων ΓΔΧΑ δεν θα ‘παραδοθεί’ εύκολα στους πωλητές και σημειώνουμε ότι οι εγχώριες αποτιμήσεις, σε πολλές περιπτώσεις, ενσωματώνουν σημαντικό discount έναντι ομοειδών Εισηγμένων που συνθέτουν τους βασικούς διεθνείς δείκτες”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η ολιγόλεπτη ομιλία Πούτιν, κατά το χτεσινό εορτασμό στην Κόκκινη Πλατεία, συντήρησε τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για τις προσεχείς εξελίξεις, σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία”, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με την Ε.Ε. να επεξεργάζεται σχέδιο αντιμετώπισης του ενεργειακού σοκ, με την εφαρμογή σειράς περιοριστικών μέτρων και με αναδίπλωση για το εμπάργκο στο Ρωσικό Πετρέλαιο αφού, μεταξύ άλλων, θα έπληττε σοβαρά και την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία.

Την ίδια ώρα, η Federal προχωρεί αποφασιστικά στην αύξηση των επιτοκίων της και τη μείωση του ύψους $9 τρισ. ενεργητικού της στους επόμενους μήνες, με τη ΕΚΤ να πιθανολογείται ότι από τον Ιούλιο θα εναρμονιστεί, προβαίνοντας και εκείνη με τη σειρά της σε επιτοκιακές αυξήσεις, καθώς η ανάγκη για τιθάσευση του πληθωρισμού, συνιστά πλέον άμεση προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, το lockdown της Κίνας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση του φετινού της ΑΕΠ κατά 2 - 3 ποσοστιαίες μονάδες, εξαιτίας της συνέχισης των προβλημάτων στη Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Με τα δεδομένα αυτά, αυξάνεται καθημερινά ο φόβος για νέα Παγκόσμια ύφεση, προκαλώντας τη συνεχή υποχώρηση των δεικτών στις Διεθνείς Αγορές.

Σκηνικό που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να διαβαστούν οι αναλύσεις παραδοσιακά απαισιόδοξων φωνών, όπως εκείνη του Νουριέλ Ρουμπινί που καταγράφει “δέκα λόγους που οδηγούν σε στασιμοπληθωρισμό διαρκείας”. Σενάριο που ίσως και να συμβεί αν οι “μαύροι κύκνοι” συνεχίζουν να κυριαρχούν στο διεθνές περιβάλλον, με την Ευρώπη να καλείται να δρομολογήσει, με διαδικασίες fast track, τις κινήσεις προς την Ομοσπονδιοποίησή της.

Η Ελληνική Οικονομία, αναπόφευκτα επηρεάζεται από τις δυσμενείς εξελίξεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Με τις καταγραφόμενες εξελίξεις να είναι μικτές: το +10,2% του πληθωρισμού του Απριλίου προκαλεί ανησυχίες, με την κυβέρνηση να δαπανά €6,7 δισ. για να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις Επιχειρήσεις και τα Νοικοκυριά.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτοξεύθηκε στο 1ο τρίμηνο στα €8,5 δισ. (+78,7%) προϊδεάζοντας για φετινή επίδοση ρεκόρ. Οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων έφτασαν το 3,6%, με την εποχή του φτηνού χρήματος να κλείνει οριστικά τον κύκλο της.

Όμως, το +7,9% της βιομηχανικής παραγωγής δημιουργεί προϋποθέσεις για συντήρηση των υψηλών ρυθμών στις εξαγωγές, ενώ τα μηνύματα του Τουρισμού είναι ελπιδοφόρα, σε σχέση με τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Έτσι, η EBRD διατηρεί την αισιοδοξία της για τη φετινή επίδοση του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι θα προσεγγίσει το +3%.

Ταυτόχρονα, το deal μεταξύ Motor Oil και Ελλάκτωρα, αλλά και εκείνο μεταξύ ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cosmos Aluminium, μεταφέρει το μήνυμα ότι η Επιχειρηματική Κοινότητα είναι σε υψηλό βαθμό εγρήγορσης.

Ωστόσο, οι συνθήκες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν επιτρέπουν να αποτιμηθούν αναλόγως οι συνέργειες τέτοιων συμφωνιών, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ακολουθούν στρατηγικές μείωσης του μετοχικού κινδύνου, στην παρούσα φάση.

“Η αναμέτρηση των πωλητών με την περιοχή στήριξης των 850 μονάδων του ΓΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη και η παρούσα συγκυρία υψηλού βαθμού αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο, δύσκολα θα αποτρέψει τη μη διάσπασή της”, όπως εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Με θετικά πρόσημα, αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας, οι κύριοι δείκτες στην Ευρώπη, γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, παρά το θετικό ξεκίνημα, η Wall Street.

Υποχωρούν Πετρέλαιο και Ευρώ.

Χωρίς δυνάμεις αντίδρασης Χρυσός και Ασήμι, σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας Bitcoin και Ethereum.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία βελτιώθηκε κατά 6,7 μονάδες τον Μάιο, φτάνοντας στις -34,3 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε κατά 5,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -36,5 μονάδες

Επιστροφή στο Χ.Α.

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021 προέκυψε αύξηση 10,2%. Ο Γενικός ΔΤΚ τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1%.

Ανάπτυξη 2,9% φέτος και 3,5% το 2023 βλέπει στην Ελλάδα η EBRD, με την Οικονομία να βοηθιέται από την αυξημένη εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Η JP Morgan, αν και παραμένει μεσοπρόθεσμα θετική για τις Ελληνικές Τράπεζες, εντούτοις θεωρεί ως κορυφαία επιλογή από τον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, τον τίτλο της Eurobank.

Με ορίζοντα επίτευξης στο τέλος του 2023, οι τιμές - στόχοι είναι 1,50 ευρώ για την Αlpha Bank, από 1,60 ευρώ πριν, 1,60 ευρώ για τη Eurobank, από 1,30 ευρώ πριν και 4,50 ευρώ για την Εθνική, από 4,00 ευρώ προγενέστερα. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή - στόχος περικόπτεται στα 1,80 ευρώ, από 2 ευρώ πριν.

“Τα έκτακτα κέρδη αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο”, σημειώνει η Optima Bank σε έκθεσή της. Ειδικότερα, η Optima προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας το Q1 θα ανέλθουν στα 457,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών το πρώτο περυσινό τρίμηνο, λόγω εκτίναξης των έκτακτων κερδών στα 566 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. προέρχονται από την πώληση των POS στη Euronet και 286 εκατ. ευρώ από κινήσεις hedging.

Η Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη 12 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

“Οι χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και η Κρατική παρέμβαση για την ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης, συνεπάγονται πιο μέτρια μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Ελλάδας (BB/Positive) για το 2022, από ότι προβλεπόταν προηγουμένως”, αναφέρει η Fitch Ratings. Ωστόσο, ο Οίκος εξακολουθεί να περιμένει μείωση του δημόσιου χρέους τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 873,35 μονάδες (+1,65%), για να ακολουθήσει σταθερή πλαγιοκαθοδική πορεία μέχρι τις 848,84 μονάδες (-1,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 862,28 (+0,36%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 860,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%.

Ο τζίρος στα 104,1 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ και ΣΑΡ και με το θετικό η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Στην περίπτωση του ΣΑΡ, αξίζει να σημειωθεί ΄τι ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 7,37 ευρώ (+13,38%), για να υποχωρήσει σημαντικά στη συνέχεια.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελλάκτωρ και Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση, λόγω του volatility, στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.960 συμβόλαια).

Στα 2.835 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.830 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.764, 1.405 για τον Μάιο και 359 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.074), κινήθηκε μεταξύ 2.044 και 2.104,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 584,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.391), Εθνική (7.147), Eurobank (5.056), Πειραιώς (4.034), ΔΕΗ (896), Μυτιληναίο (802), Τέρνα Ενεργειακή (509), Cenergy (692), Viohalco (419), ΟΤΕ (160), Ελλάκτωρα (842), Lamda Development (552), ΕΕΕ (135), Motor Oil (196), ΓΕΚ (158), Ιντρακόμ (198), ΟΠΑΠ (127), ΑΔΜΗΕ (126), ΕΥΔΑΠ (110), Ελ. Πετρέλαια (110), Fourli (190).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 108.892, Πειραιώς 28.226, Εθνική 24.928, MIG 30.144, Eurobank 31.938, ΔΕΗ 14.557.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                    NSP             Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.587.985 τεμ., (από 60.587.985 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.917.162 τεμ. (1.917.162), Eurobank 50.012.512 τεμ. (49.860.512), ΟΠΑΠ 1.325.723 τεμ. (1.321.523), Εθνική 5.861.100 τεμ. (5.861.100), Πειραιώς 3.793.949 τεμ. (3.980.372), ΟΤΕ 1.399.756 τεμ. (1.399.756), ΑΔΜΗΕ 1.991.849 τεμ. (1.991.849).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v