Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρίες εν μέσω αναταράξεων στο Χρηματιστήριο

Με ξεκάθαρα πτωτική τάση αλλά και κρίσιμα ορόσημα εν όψει εισέρχεται στο τέταρτο τρίμηνο το Χρηματιστήριο. Οι ελκυστικές αποδόσεις και τα περιθώρια για ανοδική διόρθωση. Πού θα κριθούν οι κινήσεις traders και επενδυτών.

Ευκαιρίες εν μέσω αναταράξεων στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες που ξεπερνούν το 20% στο 9μηνο, για τα διεθνή και με 11% για το Χρηματιστήριο Αθηνών η αρχή, αύριο Δευτέρα, του τέταρτου τριμήνου 2022.

Του-κατά γενική εκτίμηση- δύσκολου (και ) για την οικονομία, δυσκολότερου όμως για την Ευρώπη μετά την αδυναμία εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης στο "ενεργειακό".

Σε ότι μας αφορά, ενδεικτικές οι αναφορές Μητσοτάκη για έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, βολές κατά Βερολίνου μετά το νέο-πολλοστό- "ναυάγιο" - στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινής λύσης (και ) στο ενεργειακό.

Με αυτό ως δεδομένο-πλέον όλων των άλλων, συνδυαστικά δε με την παρόξυνση της αναθεωρητικής πολιτικής της Αγκυρας ο Οκτώβριος, το τέταρτο τρίμηνο ξεκινούν από δύσκολη βάση για την Αθήνα.

Κρίσιμος μήνας ο δέκατος μήνας (και ) για τα οικονομικά, καθώς από αύριο ξεκινούν διαδοχικές δοκιμασίες με την έκβαση τους να επηρεάζουν (και ) τις πολιτικές εξελίξεις.

Αύριο κατατίθεται το προσχέδιο Προϋπολογισμού στη Βουλή, ακολουθούν Eurogroup- Ecofin, η συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ) στο πλαίσιο του ελέγχου για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, η δοκιμασία των αγορών με την Fitch να αξιολογεί την ελληνική οικονομία, την Παρασκευή.

Για το ΧΑΑ, ο μήνας ξεκινά με τον ΓΔ από τις 792,90 μονάδες, με τον FTSE25 από τις 1.904,45 , με τον ΔΤΡ από τις 510,80 και από τις 1.251,46 μονάδες για τον FTMidCap.

Γνώμονας για τους επενδυτές τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να χαρτογραφεί την θεαματική αύξηση κύκλου εργασιών (50% plus), καθαρών κερδών (90%) συγκριτικά πλεονεκτήματα των εισηγμένων έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κοινή η εκτίμηση πως θα είναι χαμηλότερα στο δεύτερο, εύλογη η προεξόφληση τους με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Γιατί έχει αλλάξει το επενδυτικό story των ελληνικών μετοχών, αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζοντας στα νέα δεδομένα εν μέσω περαιτέρω επιβάρυνσης σε όλο και περισσότερα μέτωπα.

Σε αυτή την συγκυρία η Αθήνα επιχειρεί να αξιοποιήσει το θετικό-συγκριτικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- κλίμα, στο πλαίσιο αυτή η υποβολή-την Παρασκευή- του αιτήματος για την δεύτερη δόση (ύψους 3,56 δισ. ) από το NGEu.

Ο έλεγχος από τους θεσμούς-από Τρίτη- είναι μεν σημαντικός, πλην όμως σημαντικότερη για τη συνέχεια είναι η δοκιμασία των πανίσχυρων αγορών. Την Παρασκευή, η πρώτη κρησάρα με την αξιολόγηση από την Fitch, αξιολόγηση που έχει σημασία μετά την "σιγή ασυρμάτου" των Moody's-DBRS.

Ανάλογη αναμένεται η στάση ξένων (κυρίως αμερικανικών) funds, μετά την διακριτή μείωση θέσεων τους τον Σεπτέμβριο.

Στάση, που θα εξαρτηθεί και από την πορεία των διεθνών αγορών, με την Νέα Υόρκη να συνεχίζει να δίνει τον ρυθμό.

Από τις 3.582,62 μονάδες ο S&P500 με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου στο επίκεντρο, συνδυαστικά με τις διεργασίες στο μέτωπο της Fed.

Από τις 12.113,85 ο DAX, με το 10ετές στο 2,115% να παρασύρει ανοδικά όλα τα ευρωπαϊκά.

Στο 4,503% το 10ετές της Ιταλίας, στο 4,864% το αντίστοιχο Ελληνικό.

Χρηματιστηριακά, η τάση παραμένει ξεκάθαρα πτωτική, με την προεξόφληση κινδύνου (για το τέταρτο τρίμηνο) να επιβαρύνεται περαιτέρω. Ωστόσο με τις μεγαλύτερες του 20% απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν διαμορφωθεί αποτιμήσεις που και τεχνικά δικαιολογούν μία ανοδική διόρθωση.

Αλλωστε σε πτωτικούς κύκλους των αγορών παρεμβάλλονται διαστήματα διαφυγής/εξόδου του "έξυπνου χρήματος" και των insiders. Πρακτικά η πιεστική υπερπώληση στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη διαμορφώνει δυνητικά σημεία εισόδου από τις τρέχουσες ή λίγο χαμηλότερες τιμές.

Το 2ήμερο μίνι-ράλι μετοχών όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. (29-30/9) κατέδειξε αφ' ενός τα αντανακλαστικά που διαθέτει μέρος της αγοράς (και ενεργοποιεί λ.χ. με "εργαλείο" το short covering) αφ' ετέρου τα περιθώρια σημαντικών αποδόσεων (κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμων) σε πτωτικό διεθνώς περιβάλλον, εν μέσω αναταράξεων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v