Ρίχνει ταχύτητα το Χρηματιστήριο εν αναμονή της κάλπης

Περιορισμένες κινήσεις αγοραστών-πωλητών. Προβληματίζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα-Τουρκία. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του stock picking.

Ρίχνει ταχύτητα το Χρηματιστήριο εν αναμονή της κάλπης

Οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά, κατά 0,05% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών. Νέα ισχυρή διόρθωση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Στις 15.930 (0,09%) ο DAX, στις 7.784 (0,12%) ο FTSE100, από 0,05% και τις 4.158 τα futures του S&P500.
Από την πλευρά των πωλητών οι πρώτες εντολές -στις 1.122,53-, με συνέχεια περιορισμένων συναλλαγών έως 4-5 μονάδες χαμηλότερα, με συναλλαγές στην πλειονότητα των blue chips.

Από τραπεζικές μέχρι μετοχές-σηματωρούς οι εντολές, με χρηματιστές να παραπέμπουν -πιθανότατα- σε εγχώριο διαχειριστή ο οποίος επιλέγει να «κλειδώσει» μέρος των θέσεών του. Ενόψει των εκλογών της Κυριακής, όπως σημειώνουν, σε μία συγκυρία που βραχυπρόθεσμα συνεκτιμάται η συγκεκριμένη παράμετρος.

Τι σημαίνουν οι εκλογές για το ΧΑ επιχειρεί να εκτιμήσει το Reuters, με κοινό μυστικό από τη χθεσινή συνεδρίαση πως συνεκτιμώνται οι εξελίξεις στην Τουρκία. Ούτως ή άλλως σε 3+σήμερα η κρίσιμη ημέρα, εύλογα η επενδυτική κοινότητα επιλέγει την αναμονή, καθώς όπως έχει εξηγηθεί πολλές φορές η προεκλογική περίοδος του 2023 ελάχιστη σχέση έχει με την αντίστοιχη του 2019 (και το μεσοδιάστημα ευρωεκλογών-βουλευτικών/ισχυρό ράλι προεξόφλησης).

Ετσι, περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον εξίσου το πωλητικό, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τη ροή εντολών μέχρι νωρίτερα.

Σε Autohellas (13,82), Mytilineos (26,16), Motor Oil (21,44), Alpha Bank (1,184), Eθνική (5,098) οι πρώτες πέντε επιλογές πωλητών-αγοραστών, με τους πρώτους υπέρτερους.

ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Cenergy Holdings και Πειραιώς οι επόμενες πέντε, με την Deutsche Bank να ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 3 ευρώ. Στα 2,272-2,298 οι εντολές.

Στο προεκλογικό παρεμβαίνει και η Barclays, σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη για το πώς εκτιμά ο οίκος τις εκλογές, την επενδυτική βαθμίδα και τις εισηγμένες.

Στα 4 εκατ. η αξία συναλλαγών στο πρώτο ημίωρο (με δύο μικρά πακέτα για 10.000 τμχ. της Motor Oil στα 21,40 και για 32.500 τμχ. στο 1,85 ευρώ), με τις πρώτες σημαντικές εντολές από την πλευρά των αγοραστών να ενεργοποιούνται σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Viohalco, ΔΕΗ.

Στις 32/37 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v