Χρηματιστήριο: Επιασαν 13αρι οι τράπεζες μετά τις κάλπες

Νέα άνοδος στο χρηματιστήριο με τράπεζες, ΔΕΗ, Lamda, Viohalco έφεραν τον ΓΔ σήμερα στις 1.220 μονάδες. Συναλλαγές 151,2 εκατ. ευρώ. Κοκκίνισαν Πειραιώς, ΟΤΕ, Aegean.

Χρηματιστήριο: Επιασαν 13αρι οι τράπεζες μετά τις κάλπες

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 106 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/7/2014 (1242,82 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η, περίπου, γενική κινητοποίηση των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη αναζήτηση των Δεικτοβαρών τίτλων που “έχουν μείνει πίσω” και η συνεχιζόμενη ικανοποιητική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου εδώ υπάρχουν και οι περισσότερες “επενδυτικές ευκαιρίες”, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιοι traders θα αποφασίσουν να ασχοληθούν πιο σοβαρά, με τα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος δεν έχει το δικό του “fan club”, κάτι που επιβεβαιώνεται το σημερινό +3,10% του κλαδικού δείκτη, αλλά και από την σταθερή πλαγιοανοδική του πορεία.

Από την άλλη, ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, σε κλείσιμο, σημείωσαν ΟΤΟΕΛ (+0,83%) και CENER (+2,76%).

Σαφώς καλύτερη της αρχικής και η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, που δείχνουν να ξεπερνούν το ξεκίνημα των ήπιων απωλειών, όμως είναι αμφίβολο αν έχουν την διάθεση να κινηθούν προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες ειδήσεις – καταλύτες.

Στάση αναμονής για τις περισσότερες αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,51% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,79% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,879% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 1 Δεκεμβρίου 2023.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, “η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, την οποία έχασε πριν από πάνω από μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του ευρώ, είναι τελειωμένη υπόθεση όσον αφορά τους επενδυτές ομολόγων”, όπως σημειώνει το Reuters.

Τα Ελληνικά ομόλογα έχουν ανοδικό δρόμο μπροστά. Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση των spreads”, εκτιμά η Barclays. Προβλέπει ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του έτους.

“Η ανάκτηση της αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του 2023 φαίνεται εύλογη”, επισημαίνει η Société Générale, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει ήδη από τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις είναι: 9 Ιουνίου 2023 – Fitch, 4 Αυγούστου 2023 – Scope, 8 Σεπτεμβρίου 2023 – DBRS, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - Moody's, 20 Οκτωβρίου 2023 - Standard and Poor's, 1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1226,19 μονάδες (+1,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1222,93 (+1,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1220,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,54%.

Ο τζίρος στα 151,4 εκατ., από τα οποία τα 25,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΚΡΙ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 151,4 εκατ., τα 138,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 7,82%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 13,64%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 31,31% και ο ΔΤΡ κέρδη 56,38%.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ είναι το υψηλότερο της τελευταίες 5ετιας, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 2/5/2018 (1005,66 μονάδες).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Εγχώρια Αγορά είναι πιθανό να παραμείνει σε θετικό έδαφος τις επόμενες εβδομάδες, αναγνωρίζοντας πως οι Ελληνικές μετοχές ανατιμολογούνται μετά το αποτέλεσμα των εκλογών”, εκτιμά η Eurobank Equities.

“Η Αγορά αφομοιώνει τα υψηλά 9 ετών, με αξιοσημείωτη δύναμη - αντίδραση στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Περιμένουμε μία συνέχεια της ανοδικής κίνησης, με αγορές στα ‘βαριά χαρτιά’, με τη βελτίωση του κλίματος στις Ξένες Αγορές να συμβάλει επίσης”, αναφέρει η Beta Sec.

“Μετά από μια μικρή ανάπαυλα, οι αγοραστές πήραν και πάλι τα ηνία της πορείας του ΓΔ στα χέρια τους και επιχειρούν να τον ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα από τα προσφάτως κατακτηθέντα, με τις 1268 μονάδες να συνιστούν το ισχυρότερο ‘οχυρό’ αντίστασης. Η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη προσδιορίζεται στις 1170 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Είμαστε ακόμα στην φάση που κάποιοι που δεν μπήκαν στην Αγορά λένε είναι ακριβή και θα διορθώσει, κάποιοι άλλοι μπαίνουν σε τίτλους που έμειναν πίσω, ενώ οι πωλητές των προηγούμενων ημερών σκέφτονται και πάλι να αγοράσουν. Το θέμα είναι ότι έχουμε εισροές καθημερινά, γεγονός που δημιουργεί σταδιακά ένα 2013”, όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Εβδομάδα με εκρηκτική άνοδο και εκτίναξη του όγκου συναλλαγών, με την ψυχολογία των επενδυτών να βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα, καθώς η Αγορά υποδέχεται με μεγάλο ενθουσιασμό το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με την Merit Sec.

Επιπλέον το ράλι τροφοδοτείται και από τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των Ελληνικών Εισηγμένων, που συνεχίζουν σε γενικές γραμμές να ικανοποιούν με τις επιδόσεις τους, ενώ καθημερινά υπογράφονται νέες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση της Ελληνικής δεκαετίας έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 4% τις τελευταίες ημέρες, ενώ η αντίστοιχη Ιταλική κινείται καθαρά πάνω από το 4%.

Τεχνικά για τον ΓΔ τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1205 και 1136 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1271 και 1350 μονάδες.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση για το CPI της Ευρωζώνης την Πέμπτη (1/6). Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων την Τρίτη (30/5) ανακοινώνει το τρίμηνό της η Motor Oil, ενώ την Τετάρτη 31/5 η Lamda Development. Επίσης την επομένη εβδομάδα αναμένουμε νεότερα από τις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών -Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, όπου η χθεσινή συνάντηση των αξιωματούχων έδειξε θετικά σημάδια.

Οι Αγορές της Αμερικής και της Αγγλίας θα είναι κλειστές την Δευτέρα λόγω αργίας.

Τo αποτέλεσμα των εκλογών 25 Ιουνίου θα καθορίσει αν η Νέα Δημοκρατία κατακτήσει την αυτοδυναμία που θέλει.

Η αυτοδυναμία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατά την γνώμη μας, που θα δώσει την ευχέρεια στο Κυβερνών κόμμα να ολοκληρώσει το αρχικό του πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει ασυνέχεια” σύμφωνα με την Merit Sec.

“Αν στις μετοχές ισχύει ‘το καλύτερο από τα αναμενόμενα τιμολογεί υψηλότερη αποτίμηση’, στην Αγορά συνέβη κάτι ευθέως ανάλογο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ένταση, αλλά και η συνέχιση της ανόδου στην πορεία της εβδομάδας ήρθε, επειδή οι κομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων ήταν εκτός του εύρους των δημοσκοπήσεων, ενδεχομένως και εκτός κάθε εκφρασμένης πρόβλεψης, μειώνοντας το ρίσκο της ακυβερνησίας, ή κάποιας μακροχρόνιας ταλαιπωρίας γύρω από το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Ο επόμενος γύρος των Ελληνικών εκλογών έχει σενάρια που δεν είναι φιλικά προς την Αγορά, ωστόσο τα σενάρια αυτά αποτελούν ενδεχόμενα όχι απίθανα, αλλά με πολλές επιμέρους συνθήκες και άρα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Αυτό που η Αγορά τιμολόγησε την εβδομάδα που πέρασε, είναι η Χώρα να βρεθεί πιο κοντά στο επενδυτικό αξιόχρεο, δικαιολογώντας μια μαζικότερη θετική αναθεώρηση όχι μόνο των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο, αλλά σε όλο το Ελληνικό Σύμπαν χρεογράφων και αξιών.

Παράλληλα τα καλά νέα από τα τρίμηνα των Εισηγμένων Επιχειρήσεων συνεχίστηκαν. Προκύπτει δε, ότι το βασικό πρόβλημα που αφορά το ενεργειακό κόστος, ή τα καύσιμα αρχίζει να εξομαλύνεται και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό, βελτιώνοντας τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας.

Η τάση αυτή συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, το οποίο μαζί με το τρίτο ήταν τα πιο καθοριστικά πέρυσι, συμπιέζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας, γεγονός το οποίο δεν φάνηκε σε απόλυτα νούμερα λόγω της αύξησης της δραστηριότητας.

Επιπλέον, οι Τράπεζες δείχνουν ικανές να ξεπεράσουν με άνεση τις αρχικές εκτιμήσεις τους και να προσεγγίσουν αθροιστικά καθαρή κερδοφορία άνω των 3 δισ. ευρώ.

Αν και οι Τραπεζικές μετοχές στο ταμπλώ έχουν κάνει ένα αξιόλογο ράλι από την αρχή του έτους, οι αποτιμήσεις τους φαίνονται ακόμα ελκυστικές, δεδομένης και της υπόσχεσης ότι η φετινή χρήση θα περιλαμβάνει μέρισμα. Υπό αυτό το πρίσμα η Αγορά, μετά το πρώτο θετικό “σοκ” των εκλογικών αποτελεσμάτων, πριμοδότησε με ένταση τις πολλές Εταιρείες που έχουν λόγους να αισιοδοξούν περισσότερο, για την πορεία των εταιρικών τους αποτελεσμάτων.

Τo άλμα διαφυγής από την συσσώρευση στις 1130 μονάδες έγινε και μάλιστα με ένα εκκωφαντικό +6,1% την Δευτέρα, η οποία είναι η καλύτερη συνεδρίαση σε ημερήσια κέρδη για το 2023. Η ένταση των αγοραστών ήταν τέτοια, που άφησε διαγραμματικές “εκκρεμότητες” στην περιοχή 1134 - 1137 μονάδων, αν και πρακτικά ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την διαπραγμάτευσή του από τα επίπεδα των 1190 μονάδων, αφού οι κυριότερες Δεικτοβαρείς μετοχές ξεκίνησαν με ανοδικά “χάσματα” άνω του 3%.

Οι ταλαντωτές επέστρεψαν σε υπερτιμημένες ζώνες, ξαναβρίσκοντας τα υψηλά του Φεβρουαρίου ενώ οι τζίροι, που ήταν ένα βασικό ζητούμενο, κινήθηκαν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, παρά την διόρθωση που μεσολάβησε στο μέσον της εβδομάδας, υποστηρίζοντας την διάχυση της ανόδου σε μεγάλο πλήθος Εταιρειών.

Αν και η Αγορά “χρωστάει” μια διόρθωση, μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου, φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο, αναμένοντας τοπικές αδυναμίες και περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο.

Είναι ενδεικτικό ότι το κλείσιμο της εβδομάδας γίνεται στο απόγειο της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη, αντικατοπτρίζοντας την δυναμική που έχει πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ακόμα, η Αγορά έδειξε να μην συγκινείται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εξωτερικό, βάζοντας ένα στοιχείο θετικής αυτονόμησης σε βραχυπρόθεσμο, τουλάχιστον, ορίζοντα. Ως εκ τούτου η Αγορά μπορεί να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών την ερχόμενη εβδομάδα, υποστηριζόμενη από την αισιοδοξία των συμμετεχόντων και τους αυξημένους τζίρους (και συμμετοχή κωδικών) που παρατηρούνται μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Γεμάτη η ατζέντα των προγραμματισμένων ανακοινώσεων και εταιρικών πράξεων, θα κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον σε επίπεδο ειδησεογραφίας.

Την Δευτέρα το απόγευμα ανακοινώνουν μεγέθη τα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Την Τρίτη ακολουθούν Motor Oil, Intralot (πριν την έναρξη), Πλαστικά Θράκης και E-Net.

Την Τετάρτη, η Επενδυτική Κοινότητα θα ενημερωθεί για τις οικονομικές επιδόσεις της Lamda Development, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI, με κυριότερες αλλαγές την εισαγωγή των Autohellas και Ελλάκτωρ στον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης, με εκτιμώμενες εισροές 96 χιλιάδων και 428 χιλιάδων μετοχών αντίστοιχα. Στο εξωτερικό, εκτός από την συζήτηση για την αναθεώρηση του ορίου του ύψους του χρέος των ΗΠΑ, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα στοιχεία πληθωρισμού Μαΐου που θα ανακοινωθούν στην Γερμανία (31/05) και την ανεργία στις ΗΠΑ (02/06).

Την Κυριακή θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των Προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, ενώ την Δευτέρα οι Αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,5), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,7), Εθνική (5,6), Μυτιληναίο (4,2), ΔΕΗ (3,7), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,4), Jumbo (3), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (+6,25%), ΕΥΡΩΒ (+2,63%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΤΕ (+3,06%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΠΕΙΡ (-0,57%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1006,09 μονάδες (+3,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1002,27 (+3,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1001,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,10%.

Ο ΔΤΡ διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 839 μονάδων, με τις προηγούμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 954, 932 και 900 μονάδες. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1025 – 1036 και στις 1140 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μαξιλάρι’ στην εκτέλεση των φετινών προϋπολογισμών, δημιουργεί για τις Τράπεζες η ως τώρα αισθητά χαμηλότερη του προβλεπόμενου αύξηση των προθεσμιακών, στο συνολικό μίγμα καταθέσεων, παρέχοντας στις Διοικήσεις την ευχέρεια να ανακατευθύνουν το πιθανό πλεόνασμα σε άλλες δράσεις”.

Σαφές πλεονέκτημα στους “buyers” δίνει η τελική εικόνα και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου “κόκκινη” εξαίρεση απετέλεσαν οι ΟΤΕ (-0,50%), ΑΡΑΙΓ (-0,32%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,90%), ΜΠΕΛΑ (-0,27%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη ΔΕH της Enel Ρουμανίας. Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η Διοίκηση της ΔΕΗ θα επανακαθορίσει τη στρατηγική και τα επόμενα βήματά της”.

Το επενδυτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και η Διοίκηση αναμένει επενδύσεις για φέτος 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η εκτίμηση για το EBITDA δεν περιλαμβάνει την εξαγορά της ENEL, η οποία θα δώσει άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μετά από δύο ήπια διορθωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,33%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 17 μηνών.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “όσο και αν ακουγόταν παράλογο, ένας φόβος για Κρατικοποίηση υπήρχε προεκλογικά. Οπότε ο τίτλος υπέρ αποδίδει, μιας και ο φόβος για κάτι τέτοιο πήγε περίπατο. Το 9,88 και 10,36 είναι επόμενες αντιστάσεις, ενώ όσο κλείνει πάνω από τα 8,90 ευρώ η τάση είναι επιθετική. Θυμίζουμε το υψηλό της προ αύξησης στα 11 ευρώ, ενώ η Α.Μ.Κ. έγινε στα 9 ευρώ”.

Εν τω μεταξύ, μια σημαντική συμφωνία ανακοίνωσε η Motor Oil στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Απέκτησε το 75% της UNAGI A.E., μέσω της Θυγατρικής της Εταιρείας MORE, με το 25% να διατηρούν οι αδελφοί Γιώργος και Χρήστος Μανωλόπουλος, που ήταν οι αρχικοί μέτοχοι. H UNAGI A.E. κατέχει 51% των Εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα, στις οποίες το 49% ελέγχεται από τη ΔΕH Ανανεώσιμες, μετά τη συμφωνία που συνήψαν οι δύο Εταιρείες πέρυσι τον Ιούνιο.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΜΟΗ (+2,61%) και δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η πλαγιοανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 21,38 ευρώ (κλείσιμο 19/5). Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 21,12 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 23,90 ευρώ.

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,50%). Σε ημερήσιο είναι “long” με “stop” τα 13,08 ευρώ και σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “κάνει προσπάθεια να δώσει και εβδομαδιαίο αγοραστικό. Το επίπεδο που δοκιμάζει είναι και το πάνω μέρος του πτωτικού trend του τελευταίου έτους. Η στάθμιση τεράστια στον MSCI, οπότε θα γίνει και πάλι ‘hot’ από funds. Θυμίζουμε πως το 2022 είχε καταγράψει υψηλό στην ζώνη του 18,50 με χαμηλό φέτος την ζώνη του 12,50. Συνηθίζει να κινείται ‘εκτός εποχής’ χρηματιστηριακά”.

Αν συνεχίσει ανοδικά, ιδιαίτερη προσοχή θέλει η ζώνη 14,63 – 14,80 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στο Χονγκ Κονγκ.

Γύρισε θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, ήπιες απώλειες για το Ευρώ.

Προς τα $1945 κινείται ο Χρυσός, προς τα $23,40 το Ασήμι.

Προς τα $26800 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $1830 το Ethereum.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Κνοτ.

Κατά 0,5% ενισχύθηκε ο τζίρος στο Βρετανικό Λιανεμπόριο τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει ότι ο όγκος των πωλήσεων θα αυξανόταν κατά 0,3%.

Η Moody's προειδοποίησε ότι “αν η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προχωρήσει στην πληρωμή τόκων στα μέσα Ιουνίου, θα χάσει την αξιολόγηση ‘AAA”.

“Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, πλησιάζουν σε συμφωνία που προβλέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους για δύο χρόνια”, δήλωσε Κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από την άλλη, ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου των Fannie Mae και Freddie Mac, που ειδικεύονται στις αγοραπωλησίες Ακινήτων και τις υποθήκες.

Υψηλότερα κινήθηκε σε ετήσια βάση ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι ανόδου 4,2% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,3%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,3%.

H τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 59,2 μονάδες. Η αρχική μέτρηση είχε δείξει πτώση στις 57,7 μονάδες, από 62 τον Απρίλιο.

“Η τριετής εισροή μετρητών σε Αμερικανικές μετοχές τερματίζεται”, προειδοποιεί η Bank of America. Οι μετοχές παρουσίασαν εκροές $3,9 δισ. αυτή την εβδομάδα, τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ρευστοποιήσεων, που σημαίνει ότι οι ροές είναι πλέον ισορροπημένες για το 2023.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1,2 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και στο υψηλό οι Viohalco, Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 103 ανοδικούς τίτλους, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.669 συμβόλαια).

Στα 5.579 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.452 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.713 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.688 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 154 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 164 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.017, 740 για τον Ιούνιο και 277 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.985), κινήθηκε μεταξύ 2.951 και 2.990 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 38, 38 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 999,5), κινήθηκε μεταξύ 996 και 1.003 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2, 2 για τον Ιούνιο, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.698,5), κινήθηκε μεταξύ 4.698,5 και 4.700 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.687), Eurobank (7.408), Πειραιώς (6.186), Εθνική (1.662), Αεροπορία Αιγαίου (381), Fourli (219), ΔΕΗ (1.837), ΑΔΜΗΕ (1.514), Motor Oil (180), Τέρνα Ενεργειακή (211), ΕΧΑΕ (307), ΓΕΚ (145), Ιντρακόμ (121), Cenergy (121), Ιντρακάτ (1.200), Lamda Development (277), Viohalco (282), ΟΤΕ (486).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 198.954, Πειραιώς 67.323, ΔΕΗ 22.251, Eurobank 44.294, ΑΔΜΗΕ 11.877, Εθνική 22.066, ΟΤΕ 10.878, Τέρνα Ενεργειακή 11.865.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.538.708 τεμ., (από 58.538.708 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.598.060 τεμ. (1.595.636), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.121.644), ΟΠΑΠ 1.430.101 τεμ. (1.452.269), Εθνική 10.562.955 τεμ. (10.619.394), ΟΤΕ 1.012.866 τεμ. (1.012.866), Πειραιώς 791.208 τεμ. (925.911).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v