Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές στο επίκεντρο για το κλείσιμο του μήνα

Τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας και οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο. Ποια στοιχεία θα διαμορφώσουν το κλίμα στις επόμενες συνεδριάσεις. Τα μέτωπα σε διεθνές επίπεδο.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές στο επίκεντρο για το κλείσιμο του μήνα

Εκλεισε η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ, στα 31,4 τρισ. δολάρια ανεβαίνει το όριο. Την Τετάρτη θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες, πλήρης επιβεβαίωση όσων προσέβλεπαν σε επαναφορά του S&P 500 πάνω από τις 4.190 (στις 4.215 μονάδες τα futures) με αργία στην Wall Street, την Δευτέρα.

Σε μία συγκυρία που, η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης στην «Bricks Bank», με το Ριάντ να «κλείνει το μάτι» στο Πεκίνο, ενώ «γυρίζει την πλάτη» στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα στην Ευρώπη, σε περιβάλλον ύφεσης η οικονομία της Γερμανίας- μεγαλύτερη της Ε.Ε- με συνέπεια τους τριγμούς στο 3κομματικό κυβερνητικό σχήμα. Αναπόφευκτες οι επιπτώσεις στην ούτως ή άλλως ασθμαίνουσα «γηραιά ήπειρο».

Συνοπτικά αυτά διαδραματίζονται εκτός, την ώρα που εντός επικρατεί εντελώς διαφορετικό κλίμα, απόρροια (και) της... ομοβροντίας των ξένων οίκων με αλλεπάλληλες εκθέσεις/αναλύσεις θετικές για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Συνακόλουθα της επιχειρηματικότητας, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που παρά το 31,31% από την αρχή του έτους η αποτίμηση δεν ξεπερνά συνολικά τα 84 δισ. δηλαδή στο- σχεδόν- 1/3 ως προς το ΑΕΠ.

Στα στοιχήματα της επόμενης ημέρας, τις εκτιμήσεις για την οικονομία, τα θεμελιώδη των εισηγμένων και τον σχηματισμό τάσης, αναφέρθηκε ενδελεχώς ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Θα σταθώ στην επισήμανση πως, αίρεται ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια προκειμένου το ΧΑ να επιστρέψει τους επόμενους 12-24 μήνες στις αναπτυγμένες διεθνείς κεφαλαιαγορές, με ότι αυτό σημαίνει ευρύτερα.

Προφανώς και μένει η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και όσα δρομολογηθούν- με λιγότερα μεν αλλά 2-3 ενδεχόμενα (δυνητικά) ανοιχτά, συνεπώς προεξόφληση με μέτρο και μερική κατοχύρωση θέσεων, μέχρις ότου έχουμε το αποτέλεσμα, την νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό δεν ακυρώνει ούτε την δυναμική-ούτε την προοπτική των εισηγμένων.

Στις 1.001,72 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με άνοδο 13,64% στην εβδομάδα και 56,38% για το 2023, σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη. Κλάδος «πρωταθλητής» για την Ευρώπη, με αποτιμήσεις που «χωρούν» σημαντική περαιτέρω μεγέθυνση και πεδίο για μόχλευση την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Ηδη για την Eurobank προεξοφλείται η επαναγορά του (μόλις) 1,4% που έχει απομείνει στο Ταμείο, για Εθνική και Πειραιώς οι προσδοκίες των επενδυτών μεγάλες εάν και εφ' όσον επιβεβαιωθούν πληροφορίες για θερμό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων «ισχυρών χεριών» για συμμετοχή στην σχετική διαδικασία, για Alpha Bank ο ισχυρότερος μέτοχος μειοψηφίας έχει όνομα Reggeborgh/Holterman με ποσοστό που-εκτιμάται ανεπίσημα-να ξεπερνά το 7%-8% του μ.κ.

Στις 2.977 ο FTSE 25, με θετικό πρόσημο 7,59% στην εβδομάδα και 32,22% από αρχή έτους, με αρκετές μετοχές σε πολυετή υψηλά: ΔΕΗ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς ή κοντά σε ιστορικές κορυφές: Mytilineos, Jumbo, Autohellas αλλά και σε τάση long: ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, AEGEAN, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.ά.

Με «καύσιμο» τις κατά 135% αυξημένη αξία συναλλαγών -στα 198,4 εκατ.- ο μέσος όρος της πρώτης μετεκλογικής Κυριακής. Κατά 42,8% ενισχυμένη σε σχέση με τη μέση ετήσια, αδιάσειστο στοιχείο σημαντικών εισροών τις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις. Χρηματιστές εκτιμούν ως εφικτή την συντήρηση ενός τζίρου των 100 εκατ. (κατά μέσο όρο) και στις πέντε που ακολουθούν, με επενδυτές, traders να κάνουν «ταμείο» Μαϊου και 5μηνου την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών, οι διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι εξελίξεις εντός-εκτός θα «ζυγισθούν» στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα. Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (31/5) με την είσοδο Autohellas, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον Small Cap υπολογίζεται πως μπορεί να αποφέρει εισροές για 96 χιλιάδες και 128 χιλιάδες μετοχές αντίστοιχα.

Θα έχουν προηγηθεί: η ανακοίνωση μεγεθών των ΕΧΑΕ (Δευτέρα), Motor Oil, Intralot, EpsiloNet, Πλαστικών Θράκης (Τρίτη) και Lamda Development (Τετάρτη).

Η ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού για την γερμανική οικονομία (Τετάρτη) αποτελεί σημείο αναφοράς και για την τακτική της ΕΚΤ εν όψει της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου. Την Παρασκευή η πρώτη σημαντική κρησάρα του Ιουνίου, με τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ- στις 13-14 Ιουνίου η συνεδρίαση της Fed- με εύλογο το ερώτημα της τακτικής που θα ακολουθηθεί.

Χρηματιστές εκτιμούν ότι, τις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν για το «ταμείο» Μαϊου οι επενδυτές θα κινηθούν συνδυάζοντας προεξόφληση και μερική κατοχύρωση θέσεων, εν όψει ενός Ιουνίου που προβλέπεται θερμός. Εκτίμηση που γίνεται σύμφωνα με τις σημαντικές εξελίξεις τόσο στις διεθνείς αγορές όσο για την εγχώρια.

Στις 7 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας (πρώτου 3μηνου), με τις εκτιμήσεις να συντείνουν σε ρυθμό υψηλότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (1,8%) αλλά και της επικαιροποιημένης του Προγράμματος Σταθερότητας (2,3%).

Στις 9 Ιουνίου η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, με τεράστια έκπληξη την επισημοποίηση της επενδυτικής βαθμίδας, μεσούσης της (προ)εκλογικής περιόδου (προς την κάλπη της 25 ης Ιουνίου). Ολοι (ξένοι και έλληνες) τοποθετούν την επίμαχη βαθμολόγηση μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, και δη στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου.

Ομως, την ίδια ημέρα ανακοινώνονται τα στοιχεία για πληθωρισμό/ακρίβεια κ.λπ που παρά τις δυσθεώρητες τιμές στα τρόφιμα- είδη διατροφής, εκτιμάται πως θα διαμορφώσουν έναν γενικό δείκτη στο 4% με φθίνουσα τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v