Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται η θετική φορά στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη. Αργία σήμερα στη Wall, τα βλέμματα στο αμερικανικό χρέος. Το διεθνές κλίμα και ο χρηματιστηριακός «κανόνας».

Συντηρείται η θετική φορά στο Χρηματιστήριο

Το καλύτερο δυνατό φώτο φίνις θα επιδιώξουν οι long για τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις του Μαΐου.

Η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα του χρέους των ΗΠΑ, παρότι αργεί σήμερα η Wall Street, προεξοφλείται πως θα έχει θετική επίπτωση στις διεθνείς αγορές.

Με άνοδο νωρίτερα οι αγορές της Ασίας, κατά 1% για τον Nikkei στο Τόκιο, από τις 15.983 ξεκινά ο DAX στη Φρανκφούρτη και από τις 7.627 ο FTSE100 στο Λονδίνο.

Σε θετική φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με σημαντικά κέρδη για traders και επενδυτές την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα και καθ' οδόν προς τη δεύτερη κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Ξεκάθαρα long η τάση σε όλα τα χρονικά διαστήματα, με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.220,89 μονάδες, τον FTSE25 από τις 2.977 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών από τις 1.001,72 και από τις 1.791,89 για τον FTMidCap.

Με μέσο ημερήσιο τζίρο 198 εκατ. και δύο πρώτες πολύ δυνατές συνεδριάσεις, με 368 εκατ. την προηγούμενη Δευτέρα και άλλα 222 εκατ. την Τρίτη, είναι προφανές πως το μεγαλύτερο μέρος των εισροών μένει εντός παιδιάς. Εύλογα ένα μέρος (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων κατοχυρώθηκε με σημαντικό κέρδος, όμως σημαντικές ήταν οι εισροές που ακολούθησαν Τετάρτη-Παρασκευή, με ενισχυτική για τους long τη διάχυση του ενδιαφέροντος προς επιλεγμένα mid caps.

Προεξόφληση των πολιτικών εξελίξεων συν τις προσδοκίες για την «επόμενη ημέρα» συντηρούν το θετικό κλίμα, σε μία συγκυρία που η αγορά έχει αποκτήσει ταχύτητα και μεταβλητότητα, που πρακτικά σημαίνει ότι ειδικά οι intraday traders θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις εντός προγράμματος διορθώσεις.

Ενισχυτικά επενεργούν η ανακοίνωση μεγεθών 3μήνου, οι διεργασίες/εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η ΕΧΑΕ, αύριο Motor Oil, Intralot, ακολουθούν Πλαστικά Θράκης, Epsilon Net.

Στα νέα μεγέθη της Motor Oil στις ΑΠΕ -με Unagi και Anemos- αναφέρεται η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, μειώνει τη δανειακή έκθεση για το Ελληνικό η Lamda Development σημειώνει η Πέννυ Κούτρα.

Την Τετάρτη η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με δύο νέες εισόδους από τα mid caps: Autohellas και ΕΛΛΑΚΤΩΡ εισέρχονται στον MSCI Small Cap, με εκτιμήσεις για σημαντική εισροή ρευστότητας σε αμφότερα τα χαρτιά.

Παράλληλα παρουσιάσεις εισηγμένων, γενικές συνελεύσεις συμπληρώνουν αυτές τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαΐου.

Ενόψει του ερχόμενου Ιουνίου -από Πέμπτη- μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) ο κανόνας του «πούλα τον Μάιο...»- καθώς ο μήνας που ακολουθεί προοιωνίζεται πως θα είναι από τους θερμούς του 2023.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v