Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Υψηλότερα ο ΓΔ, υπεραποδίδουν τα mid caps

Προς τις 1.230 μονάδες ο ΓΔ, με κινήσεις των αγοραστών σε blue chips και αρνητικό γύρισμα στις τράπεζες. Περιορισμένος τζίρος λόγω αργίας σε Wall και Λονδίνο. Ποια «χαρτιά» ξεχωρίζουν από τα μεσαία.

Χρηματιστήριο: Υψηλότερα ο ΓΔ, υπεραποδίδουν τα mid caps

Ανοδικό ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά, ακόμη ένα βήμα υψηλότερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.230 μονάδες.

Αργία σήμερα στις αγορές Νέας Υόρκης, Λονδίνου, προφανώς και θα αποτυπωθεί συναλλακτικά (και) σε αυτήν της Αθήνας, αν και η ροή εντολών στα πρώτα 20' θεωρείται ικανοποιητική.

Δύο και η σημερινή συνεδριάσεις για το κλείσιμο Μαΐου, μήνα με γεμάτο «ταμείο» ειδικότερα για όσους ενεργούν στο ΧΑ, που πάλι αναδεικνύεται κορυφαίο διεθνώς για το 2023.

Τους 4 από τους 5 μήνες, από την αρχή του έτους, το ΧΑ συμπεριλαμβάνεται στην 3άδα των πιο αποδοτικών χρηματιστηρίων, με τον τραπεζικό κλάδο να ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (πλην Μαρτίου).

Από τις 1.228,25 μονάδες οι πρώτες εντολές, σε στενό εύρος η διακύμανση μόλις 2-3 μονάδων, πιθανότατα θα είναι από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, συνεκτιμώντας την αργία στο City. Ενδεικτικό το ότι στη μετοχή της Coca Cola HBC είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές μόλις 161 τμχ. (στις 10:45), μακράν λίγες σε σχέση με ανοιχτό το Λονδίνο.

Σε ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Helleniq Energy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, OTE, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ και Mytilineos η πρώτη 10άδα επιλογών των επενδυτών, με Εθνική, ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings, Profile και Qual να ακολουθούν.

Εως τις 3.009,87 ο FTSE25, από τις 2.999,65 με ανοδικό χάσμα οι πρώτες εντολές και επιβεβαίωση -τεχνικά- των 2.990 μονάδων για στήριξη.

Εισροές στον ΟΠΑΠ έως τα 16,37 ευρώ, σε Alpha Bank έως το 1,478 ευρώ, σε Helleniq Energy έως τα 7,76 ευρώ, από τις μετοχές επικαιρότητας όμως η Motor Oil. Ισχυρή άνοδος έως τα 23,60 ευρώ, με διπλό πλεονέκτημα για τους αγοραστές η συμφωνία με ΔΕΗ και η προεξόφληση των μεγεθών που ανακοινώνει αύριο.

Η συγκριτικά ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα σε Profile, Qual ενισχύει την εκτίμηση όσων θεωρούν πως ο κλάδος θα παραμείνει από τους «καυτούς» επενδυτικά και στη συνέχεια.

Ενθαρρυντική ένδειξη η διασπορά ενδιαφέροντος/συναλλαγών σε mid caps, κυρίως σε μετοχές των ΕΧΑΕ, Ideal Holdings (νέο υψηλό στα 5 ευρώ), Intracom, Intrakat, AVAX, Cenergy Holdings σε νέο ιστορικό υψηλό (αν και με αποτίμηση 1,08 δισ. μόνο... mid cap δεν είναι), Fourlis (επίσης σε υψηλό των 4,33 ευρώ).

Από τις 74 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι μόλις 12 με αρνητικό, με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου.

Στα 9,8 εκατ. ο τζίρος με 2 πακέτα για 125.000 τμχ. του ΟΠΑΠ στα 16,21 ευρώ και 250.000 τμχ. της Alpha Βank στο 1,4665 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v