Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδικό παιχνίδι μόνο για blue chips

Profit taking στις τραπεζικές μετοχές αλλά ισχυρά κέρδη για Motor Oil, Aegean, HELLENiQ ENERGY, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Σαράντη. Αγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος με Νέα Υόρκη και Λονδίνο σε αργία.

Χρηματιστήριο: Ανοδικό παιχνίδι μόνο για blue chips

Καθαρά ανοδική και η πρώτη συνεδρίαση της νέα χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 106 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/7/2014 (1242,82 μονάδες).

Να σημειωθεί ότι η σημερινή άνοδος επετεύχθη με επιφυλακτική την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, παρά την ανακοίνωση για αρχική συμφωνία, όσον αφορά το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, αν και δεν υπήρχε κάποιος που να πιστεύει ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ θα άφηναν τη Χώρα να χρεοκοπήσει και δε θα ανέβαζαν το ανώτατο όριο του χρέους.

Αργία στις Αγορές των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ανακοίνωσε ότι “έκλεισε καταρχήν συμφωνία με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αύξηση του ορίου δανεισμού του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Κράτους και οι απαιτούμενες ψηφοφορίες αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη 31η Μαΐου”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών, λόγω των αργιών που προαναφέρθηκαν (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), από το συνεχιζόμενο “rotation” στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και από το επιλεκτικό ενδιαφέρον στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ (+5,69%) και ΟΤΟΕΛ (+0,97%).

Ασφαλώς και καταγράφονται και κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, καθώς έχουν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, όμως προς το παρόν η προσφορά δείχνει να απορροφάται μάλλον εύκολα.

Σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα η ΕΧΑΕ, ενώ αύριο δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Motor Oil.

Η προσοχή και στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (31/5) με την είσοδο Autohellas και Ελλάκτωρ στον Small Cap, με ισχύ από τη συνεδρίαση της 1/6.

Ανεξάρτητα φημών και εκτιμήσεων, θετικό αντίκτυπο θα είχε και η ανακοίνωση κάποιας επιχειρηματικής συμφωνίας, από αυτές που φημολογείται ότι κυοφορούνται και η οποία θα έδινε περαιτέρω ενδιαφέρον στο κλάδο, αλλά και στο ταμπλώ γενικότερα, λόγω των συγκριτικών αποτιμήσεων.

Υποχωρούν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων για τους Ευρωπαίους Εκδότες, ενώ σταθεροποιητική εικόνα υπάρχει στις ΗΠΑ, λόγω της αργίας. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,56% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,80% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,826% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1240,22 μονάδες (+1,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1237,48 (+1,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1236,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,25%.

Ο τζίρος στα 97,5 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΚΡΙ, ΕΤΕ, ΒΙΟΚΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΠΕΙΡ, ΕΛΧΑ, ΦΒΜΕΖΖ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 97,5 εκατ., τα 5,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η προηγούμενη εβδομάδα τελείωσε με κέρδη για τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες και για τον ΓΔΧΑ, ο οποίος μάλιστα συντηρεί και μία σημαντική αύξηση τζίρου μετά τις πρώτες εκλογές. Η σημερινή ατζέντα δεν περιείχε κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ κλειστές παρέμειναν οι Αγορές των ΗΠΑ και του ΗΒ, αλλά και ορισμένες Ευρωπαϊκές όπως η Ελβετία. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της εβδομάδας οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης (Πέμπτη) και της Γερμανίας (Τετάρτη), αλλά και στους δείκτες Μεταποίησης της Κίνας (Τετάρτη), της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ (Πέμπτη). Επιπλέον, ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν και τα πρακτικά της ΕΚΤ από την συνεδρίαση της 3 - 4 Μαΐου την Πέμπτη. Στο εσωτερικό, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί και στα εταιρικά αποτελέσματα ξεκινώντας από σήμερα το απόγευμα που δημοσιεύει το Α΄ τρίμηνο η ΕΧΑΕ, ενώ αύριο το απόγευμα έχουμε την Motor Oil”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Μία εβδομάδα από τα παλιά η προηγούμενη, μιας και το ενδιαφέρον αυξήθηκε κάθετα για την Αγορά, με αρκετά νέα κεφάλαια να εισρέουν στο σύστημα. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε διάχυση της ρευστότητας σε όλο το ταμπλώ, με την μεσαία κεφαλαιποίηση να παίρνει σκυτάλη μετά από μεγάλο διάστημα, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στην Ελληνική Οικονομία και παράλληλα στην Αγορά, με αποτέλεσμα καθημερινά να προσελκύονται νέοι επενδυτές, μόνο και μόνο ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι κοντά και τα πολιτικά “βαρίδια” απομακρύνονται.

Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε διαδικασία προβλέψεων και αρκεί να ακολουθούμε την τάση.

Τα ομόλογα ακόμα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και η ζήτηση θα αυξηθεί σταδιακά, προεξοφλώντας ακόμα μεγαλύτερη μείωση κόστους σε Εταιρείες και Κράτος.

Η μεγάλη ερώτηση είναι αν τα αποτελέσματα είναι ικανά να οδηγήσουν αισθητά υψηλότερα την Αγορά ανεξαρτήτως των Ξένων, δίνοντας κάποιον σημαντικό αέρα σε στήριξης.

Αυτό θα φανεί σε πρώτο χρόνο και το πόσο δυνατές θα είναι οι πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας που ξεκίνησε.

Το καλό είναι ότι ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι κράτησαν μία αμυντική συμπεριφορά προεκλογικά, περιμένοντας ουσιαστικά να δουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι εκλογές είχαν αφήσει εκτός αρκετούς με μετρητά, με αποτέλεσμα τώρα να “κυνηγούν την Αγορά”.

Τα αποτελέσματα του τριμήνου δείχνουν να είναι πολύ ικανοποιητικά κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πάρουμε την βαθμίδα, η Αγορά αμέσως μετά θα μπορεί να δικαιολογεί ακόμα ψηλότερες αποτιμήσεις.

Ουσιαστικά το επόμενο σοβαρό νέο είναι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, μιας και η Αγορά θα θελήσει να πιστοποιήσει ότι θα έχουμε μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση, με συνέχιση των ίδιων πολιτικών.

Πλέον όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν το τι μπορεί να κάνει η Αγορά και ψάχνουν διορθώσεις που δεν έρχονται για να μπουν, ή αναγκάζονται να μπουν σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω”, όπως σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), Eurobank (5,7), Εθνική (5,6), Μυτιληναίο (4,2), ΔΕΗ (3,8), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,4), Jumbo (3), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι αρνητική (Alpha Bank -0,35%, Εθνική -0,20%, Eurobank -1,04%, Πειραιώς -0,57%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1,344 ευρώ. Σε περίπτωση επιμονής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,25, 1,132 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,083 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,50 ευρώ.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα έχει δώσει η ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,70 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 6,50 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 5,70 μπορεί να πιέσει προς 5,25 – 5,20 4,621 και 4,30 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από την ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1,492 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,232, 1,192 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,142 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τη μετοχή της ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,256 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,50 – 2,40, 2,094, 1,897 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων) και 1,651 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,0 ευρώ.

Μεταξύ 1017,34 (+1,56%) και 988,03 μονάδων (-1,37%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 998,73 (-0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 996,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,56%.

Ο ΔΤΡ διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 956 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1025 – 1036 και στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τη θέσπιση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν ως 20 εκατ. μετοχές σε εύρος τιμών μεταξύ 0,75 με 5 ευρώ εισηγείται το Δ.Σ της Πειραιώς Financial Holdings στη γενική συνέλευση των μετόχων της 27ης Ιουνίου, υπό την αίρεση ότι ΤΧΣ και SSM θα ανάψουν ‘πράσινο φως’ για την ενεργοποίησή του”.

Σαφές πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου “κόκκινη παραφωνία” αποτέλεσε μόνο η ΕΕΕ (-0,64%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “στην αναδιάταξη των δανείων και των εγγυήσεων που χρειάζονται για το περίπλοκο έργο του Ελληνικού προχωρά ο Όμιλος της Lamda Development, έχοντας ήδη ιδρύσει τη Lamda Finance. Κατά πληροφορίες, ο Όμιλος σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί μέρος του δανεισμού του, ύψους πέριξ των 400 εκατ. ευρώ, που αφορά έργα Υποδομών, απελευθερώνοντας cash collateral (έναντι υφιστάμενων και μελλοντικών εισπράξεων από τα οικιστικά projects του Ελληνικού), υποκαθιστώντας ωστόσο εγγυήσεις μέσω της Lamda Finance με ενέχυρα γης εντός της έκτασης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται ο προδιαγεγραμμένος δανεισμός για επιμέρους συμβάσεις να μειωθεί έως και 50%”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έτοιμος να ξεκινήσει διαδικασία αναζήτησης αγοραστή για οικόπεδα στο Ελληνικό, στα οποία προβλέπεται να αναγερθούν κτίρια γραφείων, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος Lamda, μετά από μακρά περίοδο διερεύνησης Αγοράς”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+1,89%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 2,5 μηνών. Η πρώτη στήριξη στα 5,93 – 5,89 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 5,505 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η επόμενη αντίσταση στα 6,52 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΜΟΗ (+5,25%), συμπληρώνοντας “τρίο” ανοδικών συνεδριάσεων. Το ημερήσιο “stop long” στα 21,90 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 25,08 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+213,48%) ακολουθούμενη από ΠΕΙΡ (+93,6%), ΚΛΜ (+92,19%), ΓΚΜΕΖΖ (+90,42%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+88,0%), ΑΡΑΙΓ (+86,01%), ΞΥΛΠ (+85,64%), CENER (+82,45%), ΕΧΑΕ (+70,65%), ΜΟΤΟ (+63,64%). ΕΤΕ (+63,06%), ΣΑΤΟΚ (+60,42%) και ΔΕΗ (+52,10%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της “ALPHA TRUST Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε.” (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεων 2021 & 2022, €0,2304082241 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: €0,2188878129 ανά μετοχή).

Δύο “πακέτα” συνολικά 90000 τεμ. για την Βιοκαρπέτ (+0,47%) στα 2,00 ευρώ, που κατέληξαν σε Θεσμικούς και με τους αγοραστές σημαντικά χαμηλότερα από το κλείσιμο.

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Space (+3,64%) και τέσσερις για Αλουμύλ (+3,69%).

Σε υψηλά 183 μηνών η Μοτοδυναμική (+2,70%), σε υψηλά τριμήνου ΑΔΜΗΕ (+2,53%) και ΠΛ. Θράκης (+1,85%), σε υψηλά εξαμήνου η Lavipharm (+1,96%) και σε υψηλά 11,5 ετών η Ιντεάλ (+2,02%).

Σε υψηλά 105 μηνών η Q&R (+4,29%), σε υψηλά 271 μηνών η Mevaco (+3,35%), σε υψηλά 63 μηνών η ΕΧΑΕ (+4,55%), σε υψηλά 15 μηνών Fourlis (+4,21%) και Άβαξ (+5,02%), σε υψηλά 13 μηνών η Profile (+1,42%), 12 μηνών η Entersoft (+3,64%) και 9 μηνών η Realcons (+3,62%) και Ιντρακάτ (+2,89%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,14%), υψηλά διμήνου σε ACAG (+7,44%) και DIMAND (+4,45%).

Αύξησαν συναλλαγές Χαϊδεμένος (+1,63%), Premia (+2,57%), AS Company (+2,57%), Performance (+5,94%), Ιντερτέκ (+4,15%) και Λούλη (+1,14%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΠΤΚ (+9,18%), ΜΕΡΚΟ (+4,29%), ΒΙΟΤ (+4%), ΚΥΡΙΟ (+5,56%), ΝΑΥΠ (+2%), ΑΚΡΙΤ (+10,89%), ΠΡΔ (+6,43%), ΛΕΒΚ (+10%), ΝΑΚΑΣ (+4,10%), ΚΟΡΔΕ (+2,34%) και ΜΕΝΤΙ (+1,67%).

Ίσως χρειαστεί αυξημένη προσοχή η Δομική Κρήτης (+1,77%) αν επιστρέψουν οι φήμες για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1003 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1170 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1250, 1261, 1268, 1300 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2911 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2453, 2445 – 2440 και 2434 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις 3050, 3080, 3100 και 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στη Ν. Κορέα.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη. Αργία σε Ελβετία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οριακές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Προς τα $1965 προσπαθεί ο Χρυσός, προς τα $23,35 το Ασήμι.

Προς τα $27700 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $1890 το Ethereum.

Προειδοποιεί για τα crypto το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, σημειώνοντας ότι “χρειάζονται στενή παρακολούθηση”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,9 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Εξαγόρασε την Unison (τη μεγαλύτερη Εταιρεία στον τομέα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων - Facility Management) η Μυτιληναίος. Το συνολικό τίμημα για την συναλλαγή ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετοχές της Μυτιληναίος. Οι εν λόγω μετοχές θα προέλθουν εκ των ιδίων μετοχών της Εισηγμένης. Η UNISON για τη χρήση του έτους 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών €76,8 εκατ. και EBITDA €5,3 εκατ. H συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις λοιπές Αρχές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Quest, Lamda Development, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 103 ανοδικούς τίτλους, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.622 συμβόλαια).

Στα 5.648 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.579 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.724 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.713 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 154 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 154 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 851, 549 για τον Ιούνιο και 302 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.002), κινήθηκε μεταξύ 2.969 και 3.018 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 37, 37 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.004), κινήθηκε μεταξύ 1.001,5 και 1.011,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.680).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.601 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.833), Eurobank (13.572), Πειραιώς (8.023), Εθνική (2.546), Αεροπορία Αιγαίου (454), Fourli (130), ΔΕΗ (1.051), ΑΔΜΗΕ (571), Motor Oil (503), Τέρνα Ενεργειακή (398), ΕΧΑΕ (128), Ελ. Πετρέλαια (171), Ιντρακόμ (193), Cenergy (430), Ιντρακάτ (301), Lamda Development (122), Viohalco (783), ΟΤΕ (1.274), MIG (109), Μυτιληναίο (231), ΟΠΑΠ (297).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 199.681, Πειραιώς 69.409, ΔΕΗ 22.711, Eurobank 47.988, ΑΔΜΗΕ 12.266, Εθνική 22.592, ΟΤΕ 11.142, Τέρνα Ενεργειακή 11.987.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.538.708 τεμ., (από 58.538.708 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.636.327 τεμ. (1.598.060), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.430.101 τεμ. (1.430.101), Εθνική 10.344.955 τεμ. (10.562.955), ΟΤΕ 1.012.866 τεμ. (1.012.866), Πειραιώς 791.208 τεμ. (791.208).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v