Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι «πρωταγωνιστές» της ανοδικής κίνησης

Από τις 1.236 μονάδες εκκινεί ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές «κλειδί» της τάσης. Το σινιάλο από τον τζίρο, το διεθνές περιβάλλον και οι εξελίξεις που συντηρούν το ενδιαφέρον στο ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Οι «πρωταγωνιστές» της ανοδικής κίνησης

Tελευταίο διήμερο Μαϊου, με Νέα Υόρκη και Λονδίνο να επανέρχονται σε πλήρεις ρυθμούς.

Από 0,28% υψηλότερα-στις 4.224 μονάδες- τα futures του S&P500, στην ουσιαστικά πρώτη συνεδρίαση
αποτίμησης της κατ' αρχήν συμφωνίας για το χρέος των ΗΠΑ.

Με 9,53% η θετική φορά για τον S&P500, από την αρχή του έτους, τεχνικές συντεταγμένες για τις αντιστάσεις που έπονται αναφέρθηκαν εχθές στον Εκηβόλο.

Από τις 15.952 (-0,20%) ο DAX, με τις αρνητικές εξελίξεις για την γερμανική οικονομία να προκαλούν-ήδη- πολιτικούς τριγμούς στην εύθραυστη τρικομματική κυβέρνηση του Βερολίνου.

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών η Μαδρίτη, μετά την συντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές/αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτά-συνοπτικά- εκτός, καθώς εντός επικρατεί άλλος καιρός, μετά και την χθεσινή νέα άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από μία συνεδρίαση- όπου με αργία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο- η αξία συναλλαγών έφθασε τα 100 εκατ. Ενδειξη των σταθερών εισροών ξένου χρήματος και από άλλες αγορές, με αποτέλεσμα το συν 1,26% για τον ΓΔ στις 1.236,20 μονάδες.

Με τα blue chips η χθεσινή άνοδος, καθώς κυρίως εγχώριοι θεσμικοί προχωρήσουν σε μερική κατοχύρωση τραπεζικών θέσεων τους. Ενδεικτικό το συν 0,92% στις 3.004,40 μονάδες του FTSE25 έναντι του μείον 0,56% στις 996,12 μονάδες.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, AEGEAN, Helleniq Energy, TITAN οι πρωταγωνιστές, με ενισχυμένες συναλλαγές/εισροές σε τιμές πολυετών ή και ιστορικών υψηλών, με ότι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια.

Τα "ισχυρά χέρια" αγοράζουν σταθερά και κυρίως επενδυτικά Ελλάδα, εμφανής ο προσανατολισμός τους που παραπέμπει σε υψηλότερες αποτιμήσεις.

Ποιες εισηγμένες ψηφίζουν οι ξένοι με βάση τα κέρδη ανά μετοχή, σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αιτιολογώντας ακριβώς αυτή την στάση των ξένων.

Οικονομικά αποτελέσματα, διεργασίες/εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο συν την εύλογη προεξόφληση διαμορφώνουν το πλαίσιο ενεργειών (κυρίως) των ξένων.

Μεγέθη 3μηνου από Motor Oil, Intralot, Πλαστικά Θράκης, EpsiloNet, γενικές συνελεύσεις λ.χ. Mytilineos- με την Πέννυ Κούτρα να έχει αναλυτικό ρεπορτάζ για το ανεκτέλεστο των 3 δισ. και τους στόχους για ΣΔΙΤ-Παραχωρήσεις συντηρούν την διάθεση των επενδυτών.

Προτελευταία συνεδρίαση Μαϊου/5μηνου, εύλογη η μερική κατοχύρωση θέσεων- τακτική που ακολούθησαν κυρίως εγχώριοι θεσμικοί στην χθεσινή συνεδρίαση, αλλά και με παράλληλη διάθεση νέων αγορών από επενδυτές που προσβλέπουν σε υψηλότερες τιμές.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, έως τις 1.017,34 ο ΔΤΡ μόλις 7 μονάδες από την "κορυφή" με την υπέρβασή της να σηματοδοτεί την επαναφορά των τραπεζών στις προ καλοκαιριού 2015 τιμές.

Γενικός Δείκτης και FTSE25 έχουν προσπεράσει τα επίπεδα εκείνης της τραυματικής περιόδου, προ πολλού.

Στήριξη για τον ΓΔ οι 1.220 με τα stops για τους short να έχουν ανέβει αισθητά, αντίσταση η ευρύτερη περιοχή των 1.240-1.250 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v