Εχασε τις 1.200 μονάδες το Χρηματιστήριο

Κάτω και από τις 1.200 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης, παρά τα αρχικά κέρδη. Μεγαλύτερες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. «Αμυνα» με Coca Cola, ΟΤΕ και Autohellas.

Εχασε τις 1.200 μονάδες το Χρηματιστήριο

Θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά, αρνητικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους πωλητές να επιτίθενται στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.201 μονάδες.

Στο «πράσινο» η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, στις 15.758 (0,62%) ο DAX, αλλά στις 1.222 (-0,53%) ο ΓΔ καθώς συνεχίζεται η περαιτέρω μερική μείωση θέσεων σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Οι συναλλαγές ενισχύθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης καθώς λίγο πριν το κλείσιμο ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, στις 2.917 (-2,37%) ο FTSE 25, σε διόρθωση από τις 3.200 (29 Αυγούστου). Ξεκάθαρη, σταθερή κλίση υπό το βάρος πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, με γεγονός την απώλεια 140 μονάδων για τον ΔΤΡ σε αυτό το διάστημα.

Εμφανές πως έκτοτε οι πωλητές υπερισχύουν των αγοραστών, ότι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές κατοχυρώνουν/μειώνουν θέσεις τους τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο σε μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστές αποδίδουν αυτή τη διόρθωση, αφενός, στο ασταθές κλίμα στις διεθνείς αγορές, αφετέρου, (κυρίως) σε εγγενείς λόγους. Αυτό γιατί σε διάστημα μηνός με τον ΓΔ να χάνει 3,29%, ο DAX ενισχύεται 1,18%, περίπου όσο ο S&P 500. Αρνητική απόκλιση του ΧΑ έναντι των ξένων, που θα μπορούσε πέραν άλλων λόγων να αποδοθεί και στο συγκριτικό πλεονέκτημα, που εξακολουθούν να έχουν σε ορίζοντα 2023. Στο 15,74% η θετική μεταβολή για τον S&P 500 από την αρχή του έτους, στο 13,19% για τον DAX, όταν για τον ΓΔ είναι στο 31,35% και 46,93% για τον ΔΤΡ.

Σημειώναμε στην αρχή του δεύτερου κύματος μείωσης θέσεων ξένων χαρτοφυλακίων πως ειδικά στον τραπεζικό κλάδο υπάρχει «λίπος» για να καεί, δηλαδή υπεραποδόσεις που να εξηγούν γιατί «θυσιάζονται» από το «γρήγορο χρήμα».

Προς ενίσχυση της συγκεκριμένης προσέγγισης, στα 2,84 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς μετρά απώλειες 10,58% σε διάστημα μηνός αλλά ακόμη εμφανίζει το διψήφιο 97,50% (από αρχή του έτους). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η αγορά, ειδικά ο τραπεζικός κλάδος, μπορεί να έχει περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης τόσο όσο εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί αυτών που αποχωρούν -κυρίως όμως όσων προτίθενται να τοποθετηθούν. Μέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, είτε μέσω του 20% της Εθνικής, είτε του 9% της Alpha Bank, αυτή η διαδικασία θα γίνει με όρους που θέτουν τα «ισχυρά χέρια».

Παράλληλα με τα τραπεζικά, μειώνουν θέσεις και σε blue chips με υπεραπόδοση, που παρά τα θετικά μεγέθη 6μήνου εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθούν σε λιγότερο-περισσότερο ελκυστικές/φθηνότερες τιμές.

Μιλάμε για μία «ρηχή» αγορά με συνολική αποτίμηση των εισηγμένων στα 85 δισ., που σε ημερήσια βάση με συναλλαγές 85 εκατ. μπορεί να «κατευθυνθεί» προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εμφανής η πρόθεση των πωλητών να πάει χαμηλότερα.

Coca Cola HBC, OTE και Autohellas, ΔΕΗ οι μόλις 4 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο, όλες blue chips. Στα 6,85 (-1,15%) η μετοχή της Cenergy Holdings, που ανακοινώνει μεγέθη 6μήνου σήμερα, στα 25,50 (-2,57%) της Jumbo, που έχει σειρά αύριο. Οπως και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 15,13 (-2,57%) προς χαμηλά έτους.

Ευρύτερα υπέρ των πωλητών η εξέλιξη της συνεδρίασης, καθώς υπερτερούν σε 73 μετοχές έναντι 35. Στα 15,14 εκατ. ο τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών, στις 15:15, με τις κυριότερες να αφορούν σε τίτλους των Jumbo, Mytilineos.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v