Γιατί βυθίστηκε το Χρηματιστήριο στις 1.200 μονάδες

Δεύτερη βίαιη διόρθωση, αυτή τη φορά με τον μεικτό τζίρο να φτάνει τα 131,4 εκατ. ευρώ. Χάθηκαν οι 1.220 μονάδες. Στο τρίγωνο Πειραιώς, Jumbo, Aegean οι μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25.

Γιατί βυθίστηκε το Χρηματιστήριο στις 1.200 μονάδες

Ούτε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS, ούτε η διπλή αναβάθμιση – έκπληξη από την Moody΄ς, ούτε οι Τραπεζικές αναβαθμίσεις από Moody΄ς και Fitch, αποδείχθηκαν ικανές να φρενάρουν την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Χ.Α., με την “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς να παίρνει όλο και πιο επικίνδυνη κλίση.

Από το χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο, η στήλη είχε εντοπίσει το “κενό αέρος”, μέσα στο οποίο βρέθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS και επισήμως τα funds που είχαν τοποθετηθεί στο Χ.Α. και τα οποία δραστηριοποιούνται σε Αναδυόμενες Αγορές, ρευστοποιούν σιγά - σιγά θέσεις, για να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε άλλα Χρηματιστήρια.

Λέμε επισήμως, καθώς ανεπισήμως και σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α., από τα Ξένα χαρτοφυλάκια, είχαν σημειωθεί εκροές και το προηγούμενο πεντάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αύγουστος ήταν ο πέμπτος μήνας εκροών από τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων, με εκροές €79,80 εκατ.. Είχαν προηγηθεί εκροές ύψους €97,16 εκατ. τον Ιούλιο, €190,85 εκατ. τον Ιούνιο, €95,46 εκατ. τον Μάϊο και εκροές ύψους €72,54 εκατ. τον Απρίλιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις κάποιων Ξένων χαρτοφυλακίων, εν όψει της αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου.

Από την άλλη και όπως δείχνει το ταμπλώ, αλλά και η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, ακόμα δεν έχουν αρχίσει να εισρέουν τα κεφάλαια που αναμένονται να έρθουν στο Χρηματιστήριο από funds που επενδύουν σε Ανεπτυγμένες Αγορές και με πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Αρνητικό ρόλο παίζει η χαμηλή ορατότητα, όσον αφορά τις κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές Τράπεζες.

Επίσης, η συνεχιζόμενη απομείωση της αξίας των Ξένων χαρτοφυλακίων, αναγκάζει τους Διαχειριστές σε υποχρεωτικές πωλήσεις, προκειμένου να μην φαίνονται με “υπέρβαρες” θέσεις.

Να σημειωθεί ότι, όπως και στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, έτσι και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τις συναλλαγές ήπια ανοδικά, προσπαθώντας να ακολουθήσει την αντίδραση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως λίγο πριν τις 14.00 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους.

Η τάση επιβαρύνθηκε και από κινήσεις “stop loss”, όταν ο Δείκτη δοκίμασε τιμές σημαντικά χαμηλότερα από την στήριξη των 1217 μονάδων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου και όλα πλέον θα κριθούν στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι ο ΓΔΧΑ, ενδοσυνεδριακά, δοκίμασε τιμές και οριακά χαμηλότερα των 1200 μονάδων, ενεργοποιώντας “red alert” σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, έστω και αν το εν λόγω επίπεδο διεσώθη με τις τελικές δημοπρασίες.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά τετραμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/5/2023 (1191,83 μονάδες), ενώ το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, “δείχνει” τα χαμηλά τετραμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/5/2023 (881,51 μονάδες).

Όλα τα παραπάνω, με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, που σημειώθηκε σήμερα.

Από εκεί και πέρα και από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου η Cenergy με την Αγορά να περιμένει κέρδη ρεκόρ και υψηλό ανεκτέλεστο.

Αύριο μετά το κλείσιμο, δημοσιεύουν Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

Πλάγια κίνηση από τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,07% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,34% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,067% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 4,25%, λήξεως 15 Ιουνίου 2033, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,016 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,01%, από 3,97% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1237,31 (+0,78%) και 1197,45 μονάδων (-2,47%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1199,96 (-2,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1200,31 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,24%.

Ο τζίρος στα 131,1 εκατ., από τα οποία τα 19 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 131,1 εκατ., τα 123 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τα Τραπεζικά ‘πακέτα’ είναι κάτι σαν ΑΜΚ στην Αγορά. Ουσιαστικά οι εν δυνάμει αγοραστές χρειάζονται κάποιες συμφέρουσες τιμές για να τοποθετηθούν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο κλάδος πιέζεται. Τεχνικά όλοι ποντάρουν ότι η Αγορά, με τον σχηματισμό ΩΚΩ (Ώμος – Κεφάλι – Ώμος) που έχει κάνει θα οδηγηθεί αισθητά χαμηλότερα. Τo ‘stop short’ σε ημερήσιο είναι στο 1267 πλέον, σε κλείσιμο μέρας”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι Αγορές αναμένεται να παραμείνουν νευρικές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση της FED για τα επιτόκια σήμερα το βράδυ”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Οι αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων 4 μεγάλων Τραπεζών ίσως περιορίσει την πτώση. Παρόλα αυτά η τάση θα δοθεί από τις Αγορές του εξωτερικού, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι καταγράφονται αυξημένες πιέσεις σε μετοχές αξίας, έναντι των κυκλικών, γεγονός που δίνει σημαντική ευκαιρία, κατά την εκτίμησή μας, στους επενδυτές για δημιουργία ενός περισσότερου αμυντικού χαρτοφυλακίου. Η σημερινή ατζέντα αναμφισβήτητα επικεντρώνεται στην συνεδρίαση της FED το βράδυ και στις λεπτομέρειες που θα αποκαλύψει ο κεντρικός τραπεζίτης, καθώς η άνοδος του Πετρελαίου το προηγούμενο διάστημα δυσκολεύει την καταπολέμηση του πληθωρισμού”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Θετικά πρόσημα καταγράφουν σήμερα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τα επιτόκια (21.00) και κυρίως με την αναφορά του προέδρου της για το μέλλον (21.30). Η Ελληνική Αγορά συνεχίζει για βρίσκεται για 6η εβδομάδα σε ‘sell status’. Η απώλειες της στήριξης στις 1210 μονάδες, θα μπορούσε να την οδηγήσει προς την επόμενη σημαντική περιοχή στις 1130 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη το 1175±. Αλλαγή της κατάστασης αυτής θα μπορούσε να συμβεί με τα σημερινά δεδομένα, με την κατοχύρωση της περιοχής του 1310”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την διορθωτική κίνηση από το υψηλό οκταετίας και τις 1350 μονάδες, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστική διόρθωση του Γενικού Δείκτη, μετά από αυτή του Μαρτίου, αν και αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη τόσο χρονικά όσο και ποσοστιαία. Σε αυτό το διάστημα, η Αγορά έχει “κάψει” δύο σημαντικές αναβαθμίσεις από την DBRS και την Moody’s.

Ακόμα και το Ελληνικό δεκαετές μάλλον έχει υποχωρήσει, μετά τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις της Lagarde, που δημιούργησε ανησυχίες όσον αφορά το κόστος δανεισμού των Χωρών της ΕΕ.

Όλα αυτά, σε μια περίοδο που η Αγορά επιχειρεί κυρίως να αποτιμήσει της επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Χώρα μας τις τελευταίες μέρες, αλλά και τις συνέπειες από την αύξηση των τιμών του Πετρελαίου που έφτασε σε υψηλά εξαμήνου, σε συνδυασμό με την πτώση του Ευρώ.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, υπάρχει ένα μούδιασμα μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, καθώς για τις Εταιρείες που είχαν ευνοηθεί σημαντικά πέρυσι από τις πολύ υψηλές τιμές της Ενέργειας, του Πετρελαίου και των Μετάλλων, αλλά και από τον κορωνοϊό, η μείωση των κερδών είναι υψηλότερη και σε μερικές περιπτώσεις πολύ υψηλότερη, από την αναμενόμενη, σύμφωνα με τον κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος HellenicAmerican Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,8), ΟΤΕ (5,7), Eurobank (5,4), Μυτιληναίο (5), Εθνική (4,9), ΔΕΗ (3,6), Jumbo (3,4), Πειραιώς (3,4), Alpha Bank (3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,2) και ΤΕΝΕΡΓ (1,8 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, πλην ίσως της πιθανότητας αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα (Alpha Bank -4,36%, Εθνική -3,13%, Eurobank -2,05%, Πειραιώς -6,12%).

Μεταξύ 964,14 (+1,60%) και 907,73 μονάδων (-4,34%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 916,17 (-3,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 914,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,60%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 999 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 899 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1026 1083, 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι EEE (+0,23%), ΟΤΟΕΛ (+0,16%) και ΣΑΡ (+0,53%).

Παρά τις εκτιμήσεις για τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα, ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΜΠΕΛΑ (-5,05%).

Η μετοχή συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έχει υποχωρήσει σε χαμηλά τριμήνου. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη στην ζώνη 24,18 – 24,04 ευρώ και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 27,90 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για την μετοχή της TITC (-0,82%). Και εδώ κλείσιμο σε χαμηλά τριμήνου.

Στα 18,14 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 16,05 – 15,68 ευρώ η επόμενη στήριξη (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΧΑΙΔΕ (+5,08%), ΜΟΝΤΑ (+3,61%), ΚΕΠΕΝ (+3,51%), ΦΟΥΝΤΛ (+3,13%), ΦΙΕΡ (+1,97%), ΑΒΕ (+0,74%) και ΛΑΜΨΑ (+0,68%).

Απαράδεκτη συμπεριφορά ασανσέρ, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, από ΜΕΡΚΟ (-13,62%).

Προσπάθεια ανάδυσης από τα χαμηλά τριμήνου για Αλουμύλ (+4,89%) και από τα χαμηλά τετραμήνου για Fourli (+2,44%).

Δικαιώθηκαν όσοι δεν ακολούθησαν την χθεσινή ανοδική κίνηση της MIG (-11,83%).

Αναρριχήθηκε μέχρι τα 21,55 ευρώ (+2,13%), αλλά έπεσε στην περίπτωση ο ΟΛΠ (+0,71%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1267 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165 και 1159 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1220, 1237, 1282, 1326, 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3088 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2810 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2960, 3000, 3219, 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση στα υψηλά 10 μηνών το Πετρέλαιο, προς το 1,0717 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Ανεβάζει τις προβλέψεις της για την τιμή του Πετρελαίου η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι θα φτάσει τα $100 ανά βαρέλι, καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται και οι περιορισμοί της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ συσφίγγουν την Αγορά.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $1960 ο Χρυσός, προς τα $23,75 αντιδρά το Ασήμι.

Προς τα $27100 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1630 το Ethereum.

“Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά διεθνών προκλήσεων, ενώ η Οικονομία της έχει εισέλθει σε ύφεση”, προειδοποίησε η Goldman Sachs.

Αναπάντεχη πτώση στο 6,7% σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, μια ημέρα πριν την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ). Είναι το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 18 μηνών. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στο 7,0%, από το 6,8% του Ιουλίου.

Η εποχικά προσαρμοσμένη Κατασκευαστική παραγωγή στη Ζώνη του Ευρώ αυξήθηκε 0,8% τον Ιούλιο, σε μηνιαία βάση, όπως ενημέρωσε στην προκαταρκτική έκθεση της η Eurostat. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,0%. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και 0,9% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την πρόσφατη αύξηση των τιμών Πετρελαίου, εκτιμώντας ότι θα επέλθει έγκαιρη σταθεροποίησή τους και ότι η Αμερικανική Οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ήπιας προσγείωσης.

Ακριβός ο Αμερικανικός S&P, σύμφωνα με την JP Morgan. “Παραμένουμε με θέσεις ‘overweight’ σε Ενέργεια και Εμπορεύματα, καθώς βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών των Εμπορευμάτων και οι κατανομές των επενδυτών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα”, τονίζει ο Οίκος.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,7 δισ. ευρώ, στα 82 δισ. ευρώ.

Νέες τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες προτείνει η JP Morgan, ενώ παράλληλα διατηρεί τις συστάσεις “overweight”. Οι νέες τιμές - στόχοι για το τέλος του 2024 είναι για την Alpha Bank στα €2,20, από €2, για τη Eurobank στα €2,25, από €1,90 προγενέστερα, για την Εθνική Τράπεζα στα €8,10, από €7,30 προγενέστερα και για την Τράπεζα Πειραιώς στα €4,65, από €3,90 προγενέστερα.

Από την άλλη και σύμφωνα με την Citigroup, η τιμή - στόχος για την Alpha Βank παραμένει στα 2 ευρώ. Για την Εθνική η τιμή - στόχος ανεβαίνει στα 7,6 ευρώ (από 7,3 ευρώ) και για την Πειραιώς στα 4,15 ευρώ (από 4 ευρώ). Και για τις τρεις μετοχές η σύσταση είναι “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικούς τίτλους, έναντι 99 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.017 συμβόλαια).

Στα 2.194 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.154 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.587 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.677 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.857, 1.702 για τον Οκτώβριο και 155 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.902), κινήθηκε μεταξύ 2.898,75 και 3.010 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 71, 71 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 928,25), κινήθηκε μεταξύ 926 και 936 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.771,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (22.856), Eurobank (7.000), Πειραιώς (10.039), Εθνική (3.785), ΔΕΗ (1.369), Ιντρακάτ (294), ΑΔΜΗΕ (781), Ιντρακόμ (108), Μυτιληναίο (299), Viohalco (296), Lamda Development (386), Αεροπορία Αιγαίου (380), ΟTE (341), Τέρνα Ενεργειακή (892), Cenergy (411), Jumbo (368), ΓΕΚ (465), ΕΧΑΕ (251), Ελ. Πετρέλαια (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 167.825, Πειραιώς 57.605, Eurobank 31.951, Εθνική 16.559, ΔΕΗ 22.161, ΑΔΜΗΕ 18.622, Τέρνα Ενεργειακή 15.845.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.475.875 τεμ., (από 57.399.861 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.324.347 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.560.706 τεμ. (1.560.706), Εθνική 9.551.437 τεμ. (9.500.867), ΟΤΕ 1.936.533 τεμ. (2.193.515), Πειραιώς 1.806.076 τεμ. (1.792.068).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v