Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς παίχτηκε η συνεδρίαση του 1,1 δισ. ευρώ!

Κυνήγι για μετοχές της Εθνικής μετά την τεράστια υπερκάλυψη. Παράλληλη κίνηση για Viohalco και ElvalHalcor. Στις 1.250 μονάδες ο ΓΔ. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα. Γιατί είναι κρίσιμη η Τρίτη.

Χρηματιστήριο: Πώς παίχτηκε η συνεδρίαση του 1,1 δισ. ευρώ!

Συνεδρίαση Τραπεζοκεντρικού ενδιαφέροντος, η τελευταία της εβδομάδας, που κινήθηκε στον απόηχο της υπερκάλυψης του placement της Εθνικής, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, να απασχολούν το 94% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης και το πέρασμα των “πακέτων” της Εθνικής μέσω του Χ.Α., με αποτέλεσμα την εκτόξευση του τζίρου πάνω από 1,1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τζίρους μεγαλύτερους του 1 δισ., στην εποχή του ευρώ, το Χ.Α. είχε “δει” άλλες τέσσερις φορές και πιο συγκεκριμένα στις 15/5/2008, 29/6/2007, 2/3/2006 και 20/7/2005.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, κατά 8,04 φορές υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά για το 22% της Εθνικής. Το ΤΧΣ άσκησε πλήρως το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς και ο τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρθηκαν μέσω της προσφοράς είναι 201.237.334 μετοχές, με τιμή €5,30 ανά προσφερόμενη μετοχή, τόσο για τη Διεθνή προσφορά, όσο και για την Ελληνική δημόσια προσφορά.

Να σημειωθεί ότι μετά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, με ήπιες απώλειες, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η αισθητή υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων, από τα υψηλά ημέρας.

Επίσης, αξίζει αναφοράς το πρωινό “flying start” της Εθνικής, με τον τίτλο να ανηφορίζει μέχρι τα 6,35 ευρώ (+9,86%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρουν ότι στους αρχικούς αγοραστές ήταν χαρτοφυλάκια που, λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης που ανακοινώθηκε, έσπευσαν να πάρουν θέσεις και μέσα από το ταμπλώ, για να καλύψουν μέρος των μετοχών που, τελικά, δεν θα πάρουν από τη δημόσια εγγραφή.

Στη συνέχεια βέβαια επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εκθέτοντας τους πρωινούς αγοραστές, που ελπίζουν σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης, στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, όχι μόνο γιατί η σημερινή ανοδική διαφυγή και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε υψηλά διμήνου (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 18/9, 1251,66 μονάδες) βελτίωσε σημαντικά την τεχνική εικόνα, αλλά και λόγω του ότι “μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η Εγχώρια Αγορά έχει σαν επόμενη Τραπεζική ‘εκκρεμότητα’, μόνο την διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού της ΕΤΕ, αλλά και αυτού της ΠΕΙΡ, προκειμένου να γίνουν ξανά Ιδιωτικές οι συστημικές Τράπεζες.

Εκείνο που μένει να φανεί, είναι ο επενδυτικός ορίζοντας των ισχυρών, Ξένων, χαρτοφυλακίων που παίρνουν θέσεις και αν αυτές οι κινήσεις θα ανοίξουν μεγαλύτερο πεδίο ενδιαφέροντος για Ελληνικές μετοχές, με καταλυτική συνεδρίαση αυτή της Τρίτης, 21 τρέχοντος.

Το μεγάλο ερωτηματικό στην Αγορά θα απαντηθεί την Τρίτη, όταν και θα γίνουν διαθέσιμα τα ‘χαρτιά’ της ΕΤΕ στους επενδυτικούς λογαριασμούς όσων συμμετείχαν στο placement. Διότι η τιμή κτήσης τους είναι στο 5,30 και η τιμή στο ταμπλώ σαφώς ψηλότερα. Ελπίζουμε να μην είναι πολλοί αυτοί που θα πάρουν τα κέρδη τους, ή έστω να είναι περισσότεροι εκείνοι που θέλουν να μπουν και σε αυτά τα επίπεδα τιμών” αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Παράλληλα, η διατήρηση του θετικού κλίματος θα βοηθήσει και τα επόμενα αναμενόμενα, μη Τραπεζικά, placements, όπως την πιθανολογούμενη διάθεση μετοχών από τα Ελ. Πετρέλαια, ενώ όλα δείχνουν ότι και ο Δ.Α.Α. θα πάρει το δρόμο για το Χ.Α., στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και αυξάνεται και το ενδιαφέρον για το προγραμματισμένο road show των Morgan Stanley – EXAE στο Λονδίνο (27 – 28/11).

Παρά την αισθητή υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα αρχικά υψηλά, όπως προαναφέρθηκε και η οποία έγινε περισσότερο αισθητή μετά τις 14.00 και αφού είχε ολοκληρωθεί η λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων, δεν ήταν λίγοι οι traders που αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιηθούν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, δίνοντας ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, πάντα με ζητούμενο την διάρκεια και την συνέπεια.

Με ηπιότερους ρυθμούς, συνεχίζεται και σήμερα η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,83% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,41% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,766% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1239,03 (-0,03%) και 1263,82 μονάδων (+1,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1247,92 (+0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1250,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 1,1 δισ., από τα οποία τα 883,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΦΡΛΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΟΠΑΠ), ενώ ο τίτλος της ΕΤΕ απασχόλησε το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 1,1 δισ., τα 1,097 δισ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 3,94%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 11,54%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 34,49% και ο ΔΤΡ κέρδη 65,45%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Περιμένουμε πως το θετικό momentum θα συνεχιστεί, με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Εθνική Τράπεζα και Cenergy θα είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Η Αγορά να καλωσόρισε το αποτέλεσμα της πώλησης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ειδικά την κάλυψη από το εξωτερικό. Τα αποτελέσματα επίσης είναι υποστηρικτικά και δείχνουν μία ακόμη χρονιά κερδοφορίας ρεκόρ”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Ανακοινώνονται σήμερα οι διεθνείς μεταβολές στους δείκτες FTSE που θα εφαρμοστούν από τη 18η Δεκεμβρίου. Η επίσημη αναγγελία των αποτελεσμάτων της επιτυχούς δημόσιας προσφοράς για τις μετοχές της Εθνικής του ΤΧΣ, αποτέλεσε τον καταλύτη που αναβάθμισε τις συναλλαγές και οδήγησε στην αποφασιστική υπέρβαση των 1240 μονάδων του ΓΔ", επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η ΛΑΜΔΑ κατάφερε να κάνει την διαφορά μετά από καιρό κερδίζοντας ήδη 20% από τα χαμηλά της. Λέτε να έχει και καλά νέα, μιας και πρώτη φορά βιάζεται τόσο; Τη ΜΙΓ δύσκολα θα την αφήσουν τόσο χαμηλά, από την τελευταία δημόσια πρόταση, μέχρι τέλους του έτους. Μιλάμε για τεράστιο ‘χάσμα’ που αξίζει το ‘στοίχημα’. Επιμένουμε ότι αρκετά κεφάλαια είναι εκτός Αγοράς μετά την τελευταία διορθωτική κίνηση και το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά, ή γρήγορα θα αναγκαστούν να εισέλθουν. Για τον Όμιλο Vihalco, παίρνει σάρκα και οστά η συνηθισμένη κίνηση βελτίωσης των αποτιμήσεων Νοέμβριου – Δεκεμβρίου. H καρδιά της Αγοράς είναι ο Τραπεζικός εδώ και καιρό. Υπέρ απόδοση με όλη την σημασία έναντι των υπολοίπων με κέρδη 11,5% την εβδομάδα που πέρασε”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με σημαντική άνοδο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την συναλλακτική δραστηριότητα να είναι σημαντικά αυξημένη. Η μεγάλη επιτυχία που σημειώθηκε στο placement της Εθνικής, καθώς και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της AEGEAN και της OPTIMA BANK βοήθησαν στην διατήρηση του θετικού momentum. Ιδιαίτερα θετική ήταν και η ανακοίνωση των μακροοικονομικών προβλέψεων της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ‘η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη μεγέθυνση του ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης’. Τέλος καλύτερα από το αναμενόμενο ήταν τα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού των ΗΠΑ του μήνα Οκτωβρίου, που έδειξαν την μικρότερη ετήσια αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2021, γεγονός που ίσως αποκλείσει νέες αυξήσεις στα επιτόκια από την FED. Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1182 και 1111 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1258 και 1345 μονάδες. Την Τρίτη 21/11 θα ανακοινωθούν τα πρακτικά συνεδρίας της FOMC, την Πέμπτη 23/11 ο βιομηχανικός και υπηρεσιών PMI για την Ευρωζώνη και την Παρασκευή 24/11 το ΑΕΠ της Γερμανίας και η ομιλία της Προέδρου της ΕΚΤ. Στο εσωτερικό αποτελέσματα 9μήνου δημοσιεύουν την Δευτέρα 20/11 η EXAE και την Τρίτη 21/11 o OΠΑΠ και η MOTOR OIL. Παραμένουμε σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι για την γενικότερη πορεία της Αγοράς μας, αλλά ο ΓΔ προσεγγίζει κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, τα οποία απαιτούν αυξανόμενους τζίρους και θετικά νέα για να διασπαστούν”, σημειώνει η Merit Sec.

Η ολοκλήρωση της διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας απελευθέρωσε δυνάμεις, επαναφέροντας την ανοδική δυναμική στο Χ.Α., σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Οι Τράπεζες είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτή την άνοδο η οποία αποτιμά α) την πλήρη Ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank και της Eurobank β) την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Alpha Bank και γ) το ενδιαφέρον ρεκόρ στην διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Εν προκειμένω η συγκέντρωση ρευστότητας άνω των 8 δισ. ευρώ για την ΕΤΕ, αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για την αίσια έκβαση των απαιτητικών εγχειρημάτων διάθεσης μετοχών του Ελ. Βενιζέλος και της Τράπεζας Πειραιώς.

Αποτελεί επίσης μια “ένεση εμπιστοσύνης” από το εξωτερικό, ως προς τις προοπτικές της Χώρας, αφού ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της προοπτικής για την ανάπτυξη της Οικονομίας.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση δυνάμεων, η λήξη της αναμονής στο θέμα της κάλυψης της προσφοράς των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, τιμολόγησε μια σειρά νέων που είχαν περάσει στην διάρκεια της εβδομάδας “κάτω από το ραντάρ” της Αγοράς.

Τα ισχυρά πλεονάσματα της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, η θετική οπτική του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΑΕΠ του 2024 (2,0 - 2,5%) και φυσικά τα αποτελέσματα των Εταιρειών, βρήκαν “παράθυρο ευκαιρίας” για να αποτυπωθούν στις τιμές, στην πανηγυρική συνεδρίαση της Παρασκευής, η οποία είχε τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ (με τα πακέτα του ΤΧΣ), τον υψηλότερο από τις 15 Μαΐου του 2008 (3,03 δισ. ευρώ) όταν είχαν περάσει τα πακέτα του ΟΤΕ στην DT.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε την ανοδική δυναμική, διασπώντας με εμφατικό τρόπο την αντίσταση των 1240 μονάδων. Η διόρθωση από την γρήγορη κίνηση ως τις 1240 μονάδες, είχε σαν πέρας τις 1194 μονάδες, από τις οποίες πλέον ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες παρέμειναν αγορασμένοι, ενώ η μεσοπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς παραπέμπει σε εκκίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 1300 μονάδων. Οι ταλαντωτές συνηγορούν σε αυτό το ανοδικό περιθώριο, πριν μπουν σε υπερτιμημένες ζώνες, ενώ και τα επιμέρους διαγράμματα αφήνουν χώρο για την συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς την εν λόγω αντίσταση.

Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών δημιουργεί επίσης ένα “μαξιλαράκι” ασφαλείας, καθώς η διαφυγή από την συσσώρευση έχει πραγματοποιηθεί πλειοψηφικά από τις μετοχές των Τραπεζών.

Η δυναμική της συνεδρίασης της Παρασκευής πάντως, δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές για την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία λόγω των ειδικών συνθηκών που συνεπάγεται η είσοδος των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να έχει αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Γεμάτη η εβδομάδα που ακολουθεί για την Εγχώρια Αγορά. Από πλευράς αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου θα ανακοινώσουν οι Πλαστικά Θράκης, Premia Properties, ΕΧΑΕ (20/11), Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελβαλχαλκόρ, Φουρλής, E-Net (21/11), Lamda Development (22/11) Aegean (τηλεδιάσκεψη), Quest, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (23/11) και Intralot (24/11).

Σε άλλες σημαντικές εξελίξεις, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024, οι συνελεύσεις έγκρισης της συγχώνευσης των ΑΝΕΚ και Attica Holdings θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα η Interlife έχει προγραμματισμένη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών.

Χωρίς το ειδικό μέρισμα των 1,47 ευρώ ανά μετοχή, θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Jumbo από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Στο εξωτερικό η αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών (23/11) και η ημιαργία της ερχόμενης Παρασκευής στις Αγορές των ΗΠΑ θα περιορίσουν το ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές θα εστιάσουν στις πωλήσεις του εκπτωτικού τετραημέρου που ακολουθεί (24 - 27/11).

Ωστόσο σε επίπεδο νέων, τα πρακτικά της FED και τα αποτελέσματα της NVIDIA (21/11), οι δείκτες δραστηριότητας στην Ευρώπη (23/11) και τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου της Γερμανίας (24/11, Εκτ. -0,8%) ενδέχεται να ξεχωρίσουν από πλευράς ειδησεογραφίας”, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9), ακολουθούμενη από Eurobank (6,2), Εθνική (5,6), ΟΠΑΠ (5,5), ΟΤΕ (5,4), Μυτιληναίο (4,9), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,9), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,6), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8) και TITC (1,5 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Πειραιώς (+2,28%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,92%), Εθνική (+5,88%) και Eurobank (+4,37%).

Μεταξύ 1018,69 (-0,24%) και 1071,92 μονάδων (+4,97%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1051,85 (+3,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1059,82 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,79%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ παραπέμπει σε υψηλά δυόμιση μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 31/8 (1063,13 μονάδες).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 932 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 939 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 917 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Αν και στα υψηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 με αρνητικό πρόσημο (μοναδική αμετάβλητη μετοχή αυτή του ΟΠΑΠ), η λήξη των συναλλαγών βρήκε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους με αρνητική μεταβολή και πιο συγκεκριμένα τους MOH (-0,27%), ΜΠΕΛΑ (-0,22%), MYTIΛ (-0,98%), OΠΑΠ (-2,12%), ΟΤΕ (-0,08%), CENER (-1,88%), TITC (-0,73%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,23%).

Όπως προαναφέρθηκε, η μοναδική μετοχή του FTSE25 που δεν “πρασίνισε” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν αυτή του ΟΠΑΠ (-2,12%), που ολοκλήρωσε και τις συναλλαγές σε χαμηλά 7μηνου. Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο πωλητικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 16,25 ευρώ (θα κατέβει στις επόμενες συνεδριάσεις) και με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 15,08 – 15,33 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί αν ο τίτλος συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη στα 14,80 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Προγνωστικών, “μετά την ολοκλήρωση του ειδικού φορολογικού ελέγχου για τη χρήση 2022 που διενεργήθηκε από τους νόμιμους ελεγκτές, έλαβε φορολογικό πιστοποιητικό με συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη, όπως και οι Θυγατρικές ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε., ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ Α.Ε., TORA DIRECT A.E., TORA WALLET Α.Ε. και NEUROSOFT A.E”.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+1,17%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 24,99 ευρώ και με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 25,47 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,99 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+317,28%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+162,13%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+145,81%), ΙΝΚΑΤ (+139,04%), ΓΚΜΕΖΖ (+131,83%), ΚΛΜ (+131,45%), ΑΡΑΙΓ (+126,47%), CENER (+125,17%), ΜΟΝΤΑ (+122,39%), ΠΕΙΡ (+118,36%) και ΕΚΤΕΡ (+114,29%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΑΝΑΚ (+3,21%), ΣΙΔΜΑ (+3,57%), ΑΣΤΑΚ (+1,44%), ΜΕΡΚΟ (+0,43%), ΒΟΣΥΣ (+1,72%), ΔΡΟΜΕ (+2,40%), ΜΠΤΚ (+8,16%), ΙΝΤΕΤ (+0,38%), ΜΙΝ (+2,97%) και ΧΑΙΔΕ (+8,13%).

Σε υψηλά διμήνου ο ΜΑΘΙΟ (+14,02%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Trade Estates (+1,40%), αλλά απέχει ακόμα από την τιμή εισαγωγής.

Επιστροφή αγοραστών σε ACAG (+3,48%), CPI (+3,01%) και Frigoglass (+5,56%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 13/11 για DIMAND (+5,26%).

Αύξησαν συναλλαγές Τεχν. Ολυμπιακή (+3,80%), Unibios (+3,20%), Lavipharm (+2,69%), Moda Bagno (+0,69%), ΞΥΛΚ (+4,36%).

Σε υψηλά διμήνου η MIG (+4,13%). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που απομένει να επιβεβαιωθούν και μετά τις εγκρίσεις της γ.σ., η διεύρυνση των εργασιών θα περάσει μέσα από την απόκτηση Ακινήτων - άνοιγμα στο real estate, αλλά και μέσα από την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό την “ομπρέλα” της θα περάσει και Ακίνητη Περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ελέγχει, επισήμως, το 87,8% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Δεν έχουν τελειώσει οι μετοχές προς εκποίηση.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1189 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1171 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2890 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2845 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3050 και 3100 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με ήπια διόρθωση οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0876 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $1980 ο Χρυσός, προς τα $23,75 διορθώνει το Ασήμι.

Προς τα $35900 πιέζεται το Bitcoin, προς τα $1915 το Ethereum.

Κατά 0,3% υποχώρησε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, όπως ενημέρωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Στο 2,9% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ τον Οκτώβριο, από 4,3% τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,6%.

“Η Ευρώπη χρειάζεται μια ένωση Κεφαλαιαγορών, συμπεριλαμβανομένης μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, για να χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβασή της”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν άνοδο 1,9% τον περασμένο μήνα στα 1,372 εκατ., από 1,358 εκατ. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στα 1,35 εκατ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 85,5 δισ. ευρώ.

“Η Ελλάδα (BBB-/Stable) πιθανότατα θα αποδειχτεί πιο ανθεκτική από την Ιταλία στο σενάριο υψηλότερου πληθωρισμού”, αναφέρει η Scope Ratings.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 106,4 μονάδες, έναντι 107,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 99,3 μονάδων ένα έτος πριν, σύμφωνα με το “Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία”, του ΙΟΒΕ.

Για τη Χώρα μας, η Eurostat εκτιμά ότι ο ΔΤΚ, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενισχύθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση, από 3,9% που ήταν η πρώτη της εκτίμηση.

Στα 101,7 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το τρίτο τρίμηνο, από 118,1 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προβλέπει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή - στόχο των 17,1 ευρώ. Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα στις 21 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ και ΛΑΜΔΑ και με το θετικό ο ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Autohellas, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Motor Oil, Cenergy, TITC, ΟΠΑΠ.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 76 ανοδικούς τίτλους, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (80.244 συμβόλαια).

Στα 2.821 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.536 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.844 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.849 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 23 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 23 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.483, 580 για τον Νοέμβριο, 1.881 για τον Δεκέμβριο και 22 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.040,25), κινήθηκε μεταξύ 3.028 και 3.088 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 115, 115 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.060), κινήθηκε μεταξύ 1.045 και 1.075 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 160, 80 για τον Νοέμβριο και 80 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.019,75), κινήθηκε μεταξύ 5.019,75 και 5.019,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (84.806 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.665), Πειραιώς (14.072), Εθνική (29.056), ΔΕΗ (1.117), Alpha Bank (22.943), Αεροπορία Αιγαίου (362), Ιντρακόμ (1.561), Ιντρακάτ (101), Viohalco (421), Άβαξ (102), ΑΔΜΗΕ (217), ΕΧΑΕ (590), ΕΛΧΑ (202), ΟΠΑΠ (271), ΟΤΕ (537), Jumbo (103), Μυτιληναίο (377), Τέρνα Ενεργειακή (167).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 195.555, Πειραιώς 78.278, Eurobank 34.923, Εθνική 25.040, ΔΕΗ 24.105, ΑΔΜΗΕ 24.785, Τέρνα Ενεργειακή 15.286.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.589.791 τεμ. (1.589.791), Εθνική 24.576.828 τεμ. (22.572.466), ΟΤΕ 1.496.162 τεμ. (1.499.874), Πειραιώς 1.234.962 τεμ. (1.283.277).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v