Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γενικό ξεπούλημα" στη Σοφοκλέους

Έως και στις 3.390 μονάδες "κύλησε" η αγορά, όπου τότε μαζεύτηκε υπερβάλλουσα προσφορά με "ζεστό χρήμα" ισχυρών κύκλων. Άλλοι παίκτες βλέπουν αντίδραση από τα χαμηλά και άλλοι μιλούν για έναν επόμενο πτωτικό κύκλο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στη γενικευμένη εκποίηση, στην οποία αναφέρονταν αρκετοί παίκτες, παραπέμπει το "ξεπούλημα" της αγοράς προς τα μέσα της συνεδρίασης.

Είναι το σημείο όπου λίγο μετά τις 12:00 ο Γενικός Δείκτης "πιάνει πάτο" στις 3.390 μονάδες, σημείο όπου υπήρχε ουσιαστική παρέμβαση ισχυρών κύκλων, καθώς απορροφήθηκαν… τόνοι προσφοράς σε τραπεζικές μετοχές και σε χαρτιά του 20άρη.

Πρόκειται για μάζεμα με "ζεστό χρήμα", που προφανώς κατέχουν ισχυροί παίκτες. Πρόκειται για ξένους, για εγχώριους, για κρατικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια, για κάτι απ’ όλα; Θα φανεί στην πορεία.

Είναι όμως γεγονός πως, για παράδειγμα, εκείνη την ώρα στη μετοχή της Eurobank πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 10 - 15 λεπτά συναλλαγές αξίας που έφταναν στο μισό του συνόλου της συνεδρίασης (μέχρι εκείνη την ώρα).

Στα 15,06 - 15,10 ευρώ της Eurobank απορροφήθηκε πολύ μεγάλο μέρος από υπερβάλλουσα προσφορά στον τίτλο.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε σε ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, δίνοντας την εντύπωση πως χαμηλότερα των 3.400 μονάδων μπορεί να διαμορφώνεται ο πυθμένας αυτού του καθοδικού κύκλου.

Ορισμένοι παίκτες κάνουν λόγο για συνεδρίαση που, τουλάχιστον από πλευράς διακύμανσης, μεταβλητότητας και σύνθεσης πωλητών - αγοραστών, παραπέμπει στα μέσα Μαρτίου. Τότε που ο Γενικός Δείκτης μετά την καθοδική διάσπαση των 4.000 μονάδων έπιασε στις 13/3 - 17/3 δύο φορές τον πυθμένα στις 3.742 - 3.745 μονάδες, δίνοντας στη συνέχεια αντίδραση που τον έφερε μέχρι και 7% - 8% υψηλότερα, προς τις 4.193 μονάδες.

Χαρακτηριστικά κοινά με εκείνα των συνεδριάσεων στα μέσα Μαρτίου υπάρχουν, ωστόσο τους παίκτες προβληματίζει η επιβάρυνση της εικόνας και της τάσης όπως αυτές διαμορφώνονται στα ξένα χρηματιστήρια.

Τον Μάρτιο δεν είχαν χαθεί στηρίξεις στις ξένες αγορές και βασικοί δείκτες και μετοχές βρίσκονταν σε μια σχετική απόσταση από τα υψηλά έτους. Τώρα η κατάσταση και η εικόνα είναι τελείως διαφορετικές και αυτό προβληματίζει τους ίδιους παράγοντες.

Η συνεδρίαση έχει σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα χαρακτηριστικά ενός sell-off, πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί το αρνητικό σερί 11 στα 11, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για το… σπυρί που σπάει σήμερα και ποντάρουν σε αντίδραση δεικτών και μετοχών.

Ωστόσο, πάρα πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν επιφυλακτικοί και κάνουν λόγο ακόμη και για το διχίλιαρο.

Στην αγορά σύνθετων προϊόντων, εάν εξαιρέσουμε τον ΟΤΕ όπου υπήρχαν ανοιχτά περί τα 45.000 συμβόλαια (που αντιστοιχούν σε 4,5 εκατ. μετοχές), σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank οι ανοιχτές θέσεις ήταν μάλλον λογικές για μια συνεδρίαση με την αγριάδα της σημερινής.

Λιγότερο από 32.000 ήταν τα ανοιχτά συμβόλαια (στην πρώτη περίοδο λήξης) στον FTSE 20, ενώ περίπου μέχρι τις 13:30 είχαν γίνει 7.490 συμβόλαια στον 20άρη.

Ένα ερώτημα που βασανίζει ορισμένους αφορά στην Εθνική και στο ενδεχόμενο μέρος της προσφοράς να οφείλεται στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου (στην αμερικανική αγορά) και της έκδοσης ομολογιών.

Είναι πράγματι ένα ζητούμενο οι τιμές όπου έγιναν αυτές οι συναλλαγές σε ποιο πραγματικά επίπεδο απέκτησαν τα αμερικανικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια μετοχές της Εθνικής και αν αυτές θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν άμεσα στην αγορά μας.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 3.438 μονάδες, να παραμένει δηλαδή χαμηλότερα μέχρι και 2,5%, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που διασώζονταν από τον 20άρη.

Συγκριτικά, η Coca Cola Hellenic στα 18,94 ευρώ (-0,53%), Τ.Τ. (σταθερό στα 10,10 ευρώ) και Motor Oil στα 13,68 ευρώ (-0,15%) είχαν καλύτερη παρουσία στο ταμπλό.

Από τις μόλις 30 - 35 μετοχές που επέμεναν ανοδικά, ξεχώριζαν, με βάση τις συναλλαγές τους, η Αγροτική Ασφαλιστική (3,66 ευρώ), η Αστικά Ακίνητα (7,80 ευρώ), τα Κλωστήρια Ναυπάκτου (0,79 ευρώ), ο Κορρές (9,20 ευρώ), ο Μπουτάρης (0,51 ευρώ), ο Χαϊδεμένος (1,66 ευρώ), η Lavipharm (1,80 ευρώ, με συναλλαγές 130.000 τεμαχίων), η Blue Star (2,66 ευρώ) και ο Βωβός (20,80 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v