Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή μάχη στα 29 ευρώ της Εθνικής

Βραχυπρόθεσμες υπεραξίες κατοχυρώνονται από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Κλειδί για τον Γ.Δ. οι 3.424 μονάδες, αλλά και η διαφαινόμενη υποχώρηση του S&P 500 στις 1.248 μονάδες με βάση τα futures. Πτώση για ΔΕΗ, ΕΤΕ, MPB.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται η διόρθωση, καθώς κατοχυρώνονται κυρίως κερδοφόρες βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Μία κατάσταση που λίγο έως πολύ παρατηρείται από Αθήνα και Φρανκφούρτη μέχρι Ν. Υόρκη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 1,5% προς τις 3.390 μονάδες, κατά 1,4% ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ τα Συμβόλαια του S&P 500 παραπέμπουν σε αρχικές απώλειες 1,06%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση για το εύρος της αναμενόμενης διόρθωσης του S&P 500, καθώς «φέρνει» τον εν λόγω δείκτη στις 1.248 μονάδες.

Δηλαδή περί τις 18 - 20 μονάδες χαμηλότερα από την τελευταία «κορυφή» του 500άρη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αιρετικών Αμερικανών αναλυτών, μετά την τελευταία προσέγγιση των 1.270 μονάδων διαμορφωνόταν εύρος πιθανής διόρθωσης 40 - 50 μονάδων χαμηλότερα.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά λεπτομερώς, καθώς αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγιση συγκεκριμένων αιρετικών Αμερικανών αναλυτών (δεδομένου ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τώρα επιβεβαιώνονται σχεδόν απόλυτα).

Δεδομένου του βαθμού εξάρτησης της ελληνικής αγοράς από τις ξένες, δηλαδή την αμερικανική, θεωρούμε αυτές τις συνεδριάσεις ιδιαίτερα κρίσιμες.

Το Χ.Α. θα ακολουθήσει τον όποιο ρυθμό και τάση λάβουν οι ξένες αγορές, καθώς η τελευταία ανοδική αντίδραση έδωσε υπεραξίες περίπου 300 μονάδων (σε επίπεδο Γ.Δ.).

Μερίδα παικτών εκτιμά πως εάν σήμερα ή στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ο Γ.Δ. διαμορφωθεί σε κλείσιμο υψηλότερα των 3.424 μονάδων, θα δημιουργούνταν τεχνικός σχηματισμός που θα παρέπεμπε σε νέα ανοδική κίνηση.

Κρατάμε στα υπόψη την εν λόγω περιοχή των 3.424 μονάδων, καθώς ο Γ.Δ. κυμαίνεται σήμερα από το υψηλό των 3.432 μέχρι το χαμηλό (για την ώρα) των 3.382 μονάδων.

Το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που κατοχυρώνονται σημειώνεται στην Εθνική (που κυρίως είχε σηκώσει το βάρος της αντίδρασης από τα χαμηλά της Τετάρτης), η οποία «χάνει» 3,3% στα 29,08 ευρώ (με μέγιστη τιμή τα 29,58 και ελάχιστη τα 28,58 ευρώ), ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξισορροπητική πορεία της μετοχής της Eurobank, που υποχωρεί μόλις 0,38%, στα 15,66 ευρώ.

Θεωρούμε από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και τώρα σχεδόν… παράλληλη την κίνηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών δυνάμεων της αγοράς, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Από την κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά σημειώνεται για ΟΠΑΠ (1,8%), Intralot (2,8%), Αttica (στα 4,24 ευρώ), Μηχανική (3,24 ευρώ).

Στα 13,40 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Motor Oil (0,15%), της Κύπρου στα 8,92 ευρώ (0,45%), του Τιτάνα στα 23,38 ευρώ (0,34%).

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, πολύ κοντά στα χαμηλά τους διαμορφώνονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΛΤΕΧ, ΕΛΠΕ.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ η ταλαιπωρία συνεχίζεται, καθώς σήμερα έγραψε χαμηλό στα 14,14 ευρώ, αφού συνεχίζονται οι πωλήσεις (η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 9 εκατ. ευρώ) σε ένα ασταμάτητα πτωτικό, και απαξιωτικό συνάμα, σερί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v