Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφικτή η συνέχεια της αντίδρασης στο Χ.Α.

Με ΕΤΕ - Eurobank και αρωγό τη Wall το Χ.Α. αντέδρασε για 2η φορά μέσα στον Ιούλιο κατά 300 και κάτι μονάδες. Εφικτή υπό προϋποθέσεις η συνέχεια. Tι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δύο φορές από την αρχή του μήνα χρειάστηκε να συντονιστούν οι δυνάμεις των Εθνικής - Eurobank και ισάριθμες φορές το αποτέλεσμα της ενεργοποίησής τους κρίνεται εκ του αποτελέσματος επιτυχές.

Και στις αρχές Ιουλίου αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα συντονίστηκαν σχεδόν άψογα και συγχρονίστηκαν σχεδόν άμεσα με τον ανοδικό βηματισμό της Wall.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 3.406 μονάδες γράφοντας έτσι περιθώριο αντίδρασης από τα χαμηλά της Τετάρτης 300 και κάτι μονάδων.

Όπως περίπου και στις αρχές Ιουλίου.

Η τελευταία όμως ανοδική αντίδραση διαφέρει από την προηγούμενη σε αρκετά επιμέρους στοιχεία, που ίσως κάνουν τη διαφορά στη συνέχεια. Σημειώνεται σε μία περίοδο όπου η τιμή του πετρελαίου δείχνει σημάδια «κόπωσης», η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρεμβαίνει για να προειδοποιήσει τους ανεξέλεγκτους πτωτικούς παίκτες και ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα εξάμηνου.

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη, φαίνεται πως αυτά τυγχάνουν διπλής ερμηνείας από τους παίκτες. Η Citigroup ανακοινώνει ζημίες 2,5 δισ. δολαρίων από 3,6 δισ. δολάρια που περίμεναν οι αναλυτές, απομείωση ενεργητικού στα 7,2 δισ. δολάρια και αντιδρά από τον «πυθμένα» των τελευταίων ετών.

Μία μέρα πιο νωρίς η Google ανακοινώνει καλά κέρδη, λίγο χαμηλότερα όμως από την πρόβλεψη των αναλυτών, και η μετοχή της… διασύρεται για μία συνεδρίαση.

Τα περισσότερα και στη συνέχεια θα εξαρτηθούν από την πορεία της αμερικανικής αγοράς. Θα επιμείνουμε στην αναφορά του κ. Carl Futia ο οποίος εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου μόνο εάν παραμείνει υψηλότερα των 133 δολαρίων (για 3 - 4 συνεδριάσεις) μπορεί να κινηθεί στα 160 - 165 δολάρια το βαρέλι.

Όσον αφορά στον S&P 500 θεωρεί πιθανή τη διόρθωση από τις 1.270 μονάδες για 20 - 30 μονάδες χαμηλότερα και ενδεχομένως μια επόμενη ανοδική αντίδραση αυτή τη φορά προς τις 1.500 μονάδες.

Με άξονα τις ξένες αγορές θα κινηθεί και η Ελληνική. Η αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά της Τετάρτης μέχρι τις 3.406 μονάδες με ηγέτες τις Εθνική - Eurobank μπορεί να έχει συνέχεια, υπό προϋποθέσεις.

Βασική και απαραίτητη η έξωθεν συνδρομή. Η συντήρηση των προγραμμάτων αγοράς σε Εθνική - Eurobank, δεδομένου ότι από τα τελευταία χαμηλά τους αντιδρούν κατά περίπου 21,4% και 18,1% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ομάδας του eZMarket είναι εφικτή η προσέγγιση των 3.420 μονάδων ως συνέχεια της τρέχουσας αντίδρασης. Εάν λυθεί ανοδικά ο σχηματισμός τότε η αγορά «βλέπει» τις 3.740 μονάδες.

Στο ενδεχόμενο συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης συνηγορεί και η ομάδα της Εμπορικής Χρηματιστηριακής.

Kαι τα παιδιά της Εμπορικής θεωρούν υπό προϋποθέσεις εφικτή τη συνέχιση της ανόδου προς τις 3.640 μονάδες. Αυτή τη φορά με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών και κάποιες ουσιαστικού χαρακτήρα επιχειρηματικές κινήσεις, με ενδεικτικότερη αυτήν που αφορά στον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση εγκαταστάσεων του ΟΛΘ.

-------------------------------

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η αίσθηση των αποτιμήσεων και της μη διάθεσης για πώληση μετοχών από τους βασικούς μετόχους όχι μόνο δεν επιτρέπει πια την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών, αλλά σταδιακά αποσύρει μέρος των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία είτε με τη μορφή αγορών από τις ίδιες τις εταιρίες και τους βασικούς μετόχους είτε με την είσοδο πιο συντηρητικών επενδυτικών σχημάτων (Qatar, Dubai, Forgendo κ.λπ.).

Το γεγονός αυτό είναι πολύ πιθανό να αναστείλει τα δυσμενή σενάρια για την πορεία της αγοράς.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού κράτησε το ανοδικό σήμα από το MACD διατηρεί ανέπαφο το σενάριο άμεσης εκτόνωσης προς τις 3.700 μονάδες, αν και πλέον η ενδιάμεση ζώνη των 3.480 μονάδων θα «απαιτήσει» την αύξηση των συναλλαγών και τη σταθεροποίησή τους στα 230 με 250 εκατ. ευρώ.

Η περιοχή των 3.100 μονάδων απορρόφησε την προσφορά και ο σχηματισμός του διπλού πάτου παραπέμπει σε αντίστοιχη κίνηση «καρμπόν» κατά την περίοδο του φετινού Μαρτίου όπου ο Γενικός Δείκτης είχε φλερτάρει με το αγοραστικό σήμα του κινητού μέσου των 30 ημερών.

Αυτή τη φορά η χρονοσειρά κινείται στην περιοχή των 3.480 μονάδων καθιστώντας το εν λόγω επίπεδο κομβικό για την εξέλιξη της διόρθωσης.

Οι πιθανότητες υπέρβασής του και η προσέγγιση της αντίστασης των 3.700 μονάδων παραμένουν ακόμα υπέρ των αγοραστών και δεν αποκλείεται η έναρξη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου (Τρ. Κύπρου 24/7) να βοηθήσει την ελληνική αγορά.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.406 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,53%, ο FT 20 σημείωσε άνοδο 5,75%, ο Mid 40 κατέγραψε απώλειες 0,56%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,99%.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν 8,49%, οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 0,53%, ενώ απώλειες 7,39% σημείωσε ο δείκτης τροφίμων και ποτών.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι οι: ΑΝΕΚ (π -48,29%), ΕΛΦΙΚΟ (15,53%), Ελβιεμέκ (15,44%), Εθνική (14,83%), Ιπποτούρ (12%), ΟΛΘ (11,98%), Ιασώ (10,77%), ΔΕΗ (10,66%), Κορδέλλου (9,52%) και Καρδασιλάρης (9,41%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι οι: Κλωνατέξ (π -30,77%), Κλωνατέξ (κ -25%), Μεσοχωρίτη (16,67%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (16,67%), Σάος (15,12%), ΑΕΓΕΚ (14,81%), Ηρακλής (14,76%), Μύλοι Λούλη (13,06%), Vivere (12,08%) και Σφακιανάκης (11,41%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v