Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται νέος καταλύτης για υψηλότερα

Η τεχνική ανοδική αντίδραση έδωσε ανάσες και έφερε τις αγορές σε νέο σταυροδρόμι. Αυτή τη φορά υψηλότερα από τα τελευταία χαμηλά και με Εθνική - Eurobank να έχουν υπεραποδώσει σημαντικά, σε μόλις 2 - 3 συνεδριάσεις.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τον καταλύτη που θα διαμορφώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση αναμένουν οι παίκτες.

Η διάθεση αναμονής αποτυπώνεται στη διακύμανση βασικών δεικτών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και στην τεχνική εικόνα βασικών δεικτών της αμερικανικής αγοράς.

Η εβδομάδα έχει λίγο απ' όλα: Οικονομικά αποτελέσματα, πετρέλαιο, κόστος πρώτων υλών, οικονομικούς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, προσδοκίες, αλλά και επιφυλάξεις για τη συνέχεια.

Καταρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση φέρνει βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέο σημείο καμπής, υψηλότερο αυτή τη φορά και με ελπίδες πως η συντήρηση της ανοδικής τάσης είναι εφικτή.

Από επιχειρηματικής πλευράς στο Χ.Α. ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στα λιμενικά, καθώς τόσο στον ΟΛΠ όσο και στον ΟΛΘ θα έχουμε νεότερα από αύριο κιόλας.

Αύριο κληρώνει για τον πλειοδότη του ΟΛΘ, το όνομα του οποίου πιθανότατα θα γίνει γνωστό πριν από την Τετάρτη, ενώ στον ΟΛΠ η διοίκηση του οργανισμού κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Cosco, έχοντας αρκετούς άσους στο μανίκι της.

Στον τραπεζικό κλάδο, η τελευταία αντίδραση διευκολύνει εκτός των άλλων τη διαμόρφωση καλύτερης αποτίμησης για θυγατρικά χαρτοφυλάκια, αλλά και ενίσχυσης της εγγύησης μετοχοδανείων.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον η στάση κυρίως βραχυπρόθεσμων δεικτών που αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες από μετοχές των Εθνικής, Eurobank, αλλά και Alpha Bank, Πειραιώς.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών αφορά σε πολύ συγκεκριμένους και ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους, όπως επίσης και λόγω του χαρακτήρα της αντίδρασης, οι αγοραστές της Τετάρτης - Πέμπτης έχουν την ευχέρεια να «τραβήξουν» υψηλότερα την τιμή των μετοχών.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις και από το μέτωπο του ΟΤΕ, καθώς και σε διοικητικό επίπεδο παράγοντες της αγοράς θεωρούν ανοιχτά πολλά… ενδεχόμενα.

Ο Μυτιληναίος εξασφαλίζει το "πράσινο φως" από το ΣτΕ για τη συνέχιση κατασκευής του σταθμού στον Άγιο Νικόλαο, η Εθνική ανακοινώνει την αγορά 506.573 ιδίων μετοχών, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για τους… τίτλους τέλους για τον Θωμά Λαναρά.

Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε την αποσαφήνιση της τάσης εγχώριων επενδυτικών κύκλων, πιθανόν στην αρχή της συνεδρίασης, τη διαμόρφωση της φοράς στις ευρωπαϊκές αγορές, ειδικότερα για τον DAX στη Φρανκφούρτη, και την πιθανή επανεμφάνιση ξένων παικτών από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Μένει να φανεί εάν θα ενεργοποιηθούν εντολές που είχαν μείνει από την Παρασκευή ανεξέλεγκτες, σε μετοχές κυρίως των Εθνικής, Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v