Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες δυνάμεις στο παιχνίδι της ανάκαμψης

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γ.Δ. με μείωση του τζίρου και διεύρυνση του ενδιαφέροντος. Κινητικότητα σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους. Σε χαμηλό 38 μηνών ο ΟΤΕ. Υπεραπόδοση για ΜΡΒ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, δίνοντας μάλιστα την τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της οποίας ήταν η μείωση του τζίρου και η αύξηση του ενδιαφέροντος σε μετοχές εκτός 20άρη.

Άλλωστε αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το +1,64% του FTSE/M και το +1,19% του FTSE/S, ενώ το +1,76% του τραπεζικού δείκτη ασφαλώς για μία ακόμα συνεδρίαση δείχνει ποιος ανέλαβε να διατηρήσει θετικό κλίμα και διαθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του τελευταίου, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Bank of America, τα οποία έδωσαν ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές και διατήρησαν το καλό κλίμα στη Σοφοκλέους.

Παρά ταύτα οι συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως ό,τι συμβαίνει και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους είναι καθαρά αποτέλεσμα "ανακωχής" των πωλήσεων, σε συνδυασμό με short covering σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Άξια λόγου και η έκθεση της Morgan Stanley, που έπειτα από αρκετό καιρό γυρίζει σε "overweight" όσον αφορά στις ευρωπαϊκές μετοχές, εκτιμώντας ότι οι ελκυστικές αποτιμήσεις και οι υπερπουλημένες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα χρηματιστήρια δικαιολογούν ένα bear market ράλι, το οποίο δεν αποκλείεται να ενταθεί μόλις αρχίσει να περιορίζεται ο πληθωρισμός.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους και όσον αφορά στον FTSE, παρά πολλά θα κριθούν στη ζώνη 1.904 - 1.914 και στην αντίσταση των 1.932 μονάδων. Ανοδική διάσπαση και της δεύτερης αντίστασης δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς τη ζώνη 1.940 - 1.950 και αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι διεθνείς αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναρρίχηση προς την επόμενη ζώνη που οριοθετείται μεταξύ 1.973 και 1.990 μονάδων. Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 1.870 - 1.863 μονάδες και στη θεωρητικά ισχυρή ζώνη των 1.852 - 1.840 μονάδων.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, σε χαμηλό 38 μηνών και εν μέσω φημών για πιθανές διοικητικές εξελίξεις ο τίτλος του ΟΤΕ (-2,28%), αξιοσημείωτες απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τα Ελληνικά Πετρέλαια (-1,45%), αρνητική μεταβολή για Intralot, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Εθνική και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα, από τους θετικούς πρωταγωνιστές σχεδόν εντυπωσιακό το +9,42% για τον τίτλο της MPB, ενώ με κέρδη 5,63% ακολούθησε η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας, κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, MIG, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Alpha Bank (έκλεισε στο υψηλό ημέρας, επιστρέφοντας στα 20 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από τη συνεδρίαση της 17ης/6/2008).

Επίσης, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνική Τεχνοδομική, Μυτιληναίο (μετά τη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προώθηση της επένδυσης της Endesa Hellas στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας) και Κύπρου και θετικό τελικό πρόσημο για Eurobank, Βιοχάλκο και Coca Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ακριβώς όπως έπρεπε, δηλαδή ξεκίνησε με διαθέσεις διόρθωσης, υποχώρησε μέχρι τις 3.371,41 μονάδες, όμως λίγο μετά τις 12:08 και αφού απορροφήθηκε η υπάρχουσα προσφορά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσέκρουσε τρεις φορές στις παρυφές των 3.460 μονάδων (υψηλό ημέρας 3.458,37) και έκλεισε τελικά στις 3.446,75 μονάδες, με κέρδη 1,17%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος ξεπέρασε τα 241 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 4,9 αφορούσαν σε πακέτα.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα, με 185 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7% έως 20%.

Από τη μέση και χαμηλότερα ξεχώρισαν Φουρλής, Altec, Αλουμύλ, Intracom, Kleemann και ακόμα πιο χαμηλά Imperio, ΕΒΖ, Rilken, Μαΐλλης, Blue Star, ενώ συνέχισε ανοδικά και ο ΟΛΘ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v