Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βλέπει" το θετικό πρόσημο η Σοφοκλέους

Το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street, τα κέρδη των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων και τα futures των ευρωπαϊκών αγορών συνηγορούν σε πιθανή επιστροφή θετικού προσήμου. Και πάλι το βάρος στις τράπεζες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Το διεθνές κλίμα φαίνεται να συντάσσεται με τους συγκρατημένα αισιόδοξους που προβλέπουν την επιστροφή του θετικού προσήμου και υποστηρίζουν ότι η μικρή βελτίωση της ψυχολογίας που σημειώθηκε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις (πλην της χθεσινής) στη Σοφοκλέους θα συνεχιστεί.

Το γύρισμα σε θετικό πρόσημο και μάλιστα το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας της Wall Street, μετά και τη νέα αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου αλλά και την έκθεση της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το χρηματοπιστωτικό σύστημα δείχνει να ξεπερνάει την κρίση των επισφαλειών, αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας, κάτι για το οποίο φάνηκε να συμφωνούν τόσο τα μεγάλα χρηματιστήρια του Ειρηνικού όσο και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Τεχνικά θεωρείται θετικό ότι ο Dow Jones όχι απλώς έκλεισε υψηλότερα των 11.430 μονάδων αλλά αύξησε και την απόσταση ασφαλείας από αυτές, ενώ εξίσου καλό θεωρείται και το χθεσινό γύρισμα σε θετικό πρόσημο του DAX, που και αυτός αύξησε την απόσταση ασφαλείας από τη στήριξη των 6.390 μονάδων.

Σαφώς σημαντικό ρόλο έπαιξε η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Μάλιστα αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν δοθούν τρία κλεισίματα χαμηλότερα των 128,3 δολ./βαρέλι, πιθανότατα η διορθωτική τάση θα ανεβάσει στροφές, με minimum στόχο τα 120 δολ./βαρέλι.

Και στη σημερινή συνεδρίαση το βάρος για τη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων πέφτει στον τραπεζικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση όλοι οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες.

Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το αποτέλεσμα των συζητήσεων που διεξάγουν ΟΠΑΠ και Intralot με τουρκικούς ομίλους, ενώ αντίθετα καμία απολύτως εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν από πλευράς συμπεριφοράς οι τίτλοι των ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Στην περίπτωση της πρώτης συνεχίζεται η εντυπωσιακή κίνηση-«ασανσέρ», ενώ στον δεύτερο, και παρά το γεγονός ότι κινείται σε χαμηλά 38 μηνών, το πλαγιοκαθοδικό σενάριο συνεχίζει να δείχνει ότι έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες. 

Tεχνικά και όσον αφορά στον Γ.Δ. πρέπει σήμερα κιόλας να επιστρέψει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3.400 μονάδων (1η αντίσταση 3.406) και ει δυνατόν υψηλότερα των 3.426 και 3.444 μονάδων.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η περαιτέρω συμπεριφορά μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που μπορεί στο προηγούμενο κύμα αντίδρασης να υποαπέδωσαν, όμως αργά αλλά σταθερά επισημαίνεται η διάθεση κινητικότητας σε άκρως επιλεκτικούς κύκλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v