Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΟΤΕ βάρυναν το κλίμα στο ΧΑ

Πτωτική συνεδρίαση που οι τελικές απώλειες δείχνουν υπερβολικές σε σχέση με τη τελική αξία των συναλλαγών. Η αγορά δεν έχασε τα ψήγματα ψυχραιμίας των προηγούμενων συνεδριάσεων. Σημαντική πτώση για αργό.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πτωτική συνεδρίαση που άφησε αναπάντητα ερωτήματα και που οι τελικές απώλειες δείχνουν μάλλον υπερβολικές σε σχέση με την τελική μικτή αξία συναλλαγών, σε μία εικόνα Αγοράς που διόρθωσε αλλά δεν “σκόρπισε” ή έστω δεν έχασε τα ψήγματα ψυχραιμίας που είχε ανακτήσει στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Έτσι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η σημερινή πτωτική κίνηση που έφερε τον Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3400 μονάδων ήταν αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο, ή επιστροφής των επιθετικών πωλήσεων.

Εννοείται ότι το -2,90% του Τραπεζικού δείκτη σε συνδυασμό με το -3,98% του ΟΤΕ και το -4,42% της ΔΕΗ, δεν άφησαν περιθώρια ούτε για συγκρατημένη αισιοδοξία αναστροφής της σημερινής εικόνας. Μάλιστα ίσως πρέπει να υποσημειωθεί ότι ΟΤΕ, Αγροτική και Alpha Bank έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, ενώ πολύ κοντά σε αυτό η Εθνική.

Και πάλι ο πρώτος λόγος μεταφέρεται στο διεθνές κλίμα (ουσιαστικά δεν έφυγε και ποτέ), όπου DAX και Dow Jones καλό θα είναι να μην δώσουν κλεισίματα χαμηλότερα των 6390 και 11430 μονάδων αντίστοιχα.

Στην σημερινή αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημαντικό ρόλο έπαιξαν αποτελέσματα και εκτιμήσεις εταιρειών από την πέραν του Ατλαντικού όχθη, όπου Wachovia, American Express, Vodafone, Ericsson, Apple και Texas Instruments ανέλαβαν ρόλους αρνητικών πρωταγωνιστών.

Επιστρέφοντας στα δικά μας σαφώς καλύτερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (είχαν υποαποδώσει σαφώς στην ανοδική αντίδραση που προηγήθηκε), κάτι που επιβεβαιώνεται από το – 0,60% του FTSES, έναντι του -0,80% του FTSEM και του -2,20% του FTSE, αλλά και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,4 και που έδωσε την ευκαιρία σε επιλεκτικούς τίτλους να σημειώσουν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, πολλά θα “παιχτούν” στις 1847 μονάδες (κλείσιμο), καθοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να επαναφέρει τον εν λόγω δείκτη στις 1797 μονάδες, με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1842, 1830 και 1820 μονάδες. Αντίθετα αν γρήγορα ο 20αρης δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1904 μονάδων, διατηρεί ελπίδες για κίνηση προς την ζώνη 1931-1940.

Ασφαλώς από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργεί το -4,98% της Εθνικής, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν Alpha Bank, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB (φήμες για πιθανή στρατηγική συνεργασία με ξένο όμιλο).

Αξιοσημείωτες απώλειες για Κύπρου, Πειραιώς, Eurobank και αρνητική μεταβολή για την MIG.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE και πλην των ΟΤΕ (ασταμάτητη διολίσθηση παρά το γεγονός ότι ο τίτλος κινείται σε χαμηλά 38 μηνών) και ΔΕΗ, απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για την Ελ. Τεχνοδομικήτων δύο ποσοστιαίων μονάδων για τον Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για την Coca-Cola.

Αντίθετα με κέρδη 4,09% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας η Βιοχάλκο, του 2% οι Intralot και ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Ο Γενικός Δείκτης αν και κινήθηκε σε ένα εύρος 50 μονάδων (χαμηλό ημέρας 3382,65 και υψηλό 3432,9) όλη η κίνηση ήταν με αρνητικό πρόσημο, ενώ το τελικό κλείσιμο πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό και συγκεκριμένα στις 3384,99 μονάδες με απώλειες 1,79%, ενώ ο τζίρος σημαντικότατα κατεβασμένος έφθασε τα 189 εκατ. από τα οποία μάλιστα τα 6,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποκαρδιωτική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 129 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 20%.

Ιδιαίτερης σημασίας ίσως αποδειχθεί η νέα σημαντική υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς καθοδική διάσπαση των 128,3 δολαρίων ανά βαρέλι θα επιταχύνει τη διόρθωση, με πιθανό στόχο τα 120 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v