Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι το "πακέτο 28 δισ." για το ΧΑ

Ο διεθνής περίγυρος «ευθύνεται» για την υποχώρηση και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο τραγέλαφος όμως μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζιτών για το περιβόητο «πακέτο 28» είναι αυτός που βυθίζει περισσότερο την τραπεζοβαρή αγορά μας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ξεπέρασαν το 9% οι απώλειες του Nikkei στο Τόκιο, με απώλειες 5,7% χαμηλότερα ξεκινά ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στην Wall Street η μετοχή-σύμβολο του αμερικανικού Συστήματος, η Citigroup, πλησιάζει όλο και πιο πολύ, επικίνδυνα τα 13 δολάρια.

Το εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της αμερικανικής οικονομίας, έχει περάσει εδώ και καιρό στην Ηπειρωτική Ευρώπη, με την κρίση να βρίσκει ανοχύρωτες τις αναδυόμενες αγορές.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρεται η «άτακτη φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές». Το παιχνίδι όμως έχει πρωτίστως και πολιτική σημασία, με ότι αυτό μπορεί να αφορά στην υποβάθμιση των προοπτικών της ρωσικής οικονομίας, της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον S&P.

Αυτό εξηγεί και την σημαντική πίεση που δέχεται εδώ και καιρό η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και εν μέρει την υποβάθμιση των προβλέψεων που γίνεται από Coca Cola Hellenic και Frigoglass.

Πέρα όμως από όλα αυτά, που αφορούν στον διεθνή περίγυρο, στην εγχώρια αγορά συμβαίνουν πρωτόγνωρες, τραγελαφικές καταστάσεις, κυρίως όσον αφορά το περιβόητο πλέον «πακέτο 28».

Τον επικίνδυνο τραγέλαφο περιγράφει και σήμερα ο Γιώργος Παπανικολάου, ενώ ο Dr. Money αναφέρεται «στο οξύμωρο του σχεδίου διάσωσης/θωράκισης».

Δεδομένης της κατάστασης κυρίως στο συγκεκριμένο πρόβλημα, η θέση μας είναι ξεκάθαρη από την αρχή της εκδήλωσης του φαινομένου.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται δικαιολογημένα σε μεγάλο ποσοστό τα πυρά των ξένων, θα συνεχίσει να δεινοπαθεί και λόγω της κρίσης που θα σαρώσει τις οικονομίες αναδυόμενων αγορών και θα εκτεθεί σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αναφερόμαστε στο χειρότερο σενάριο, αυτό που παραπέμπει σε επαναφορά της αποτίμησης των τραπεζικών ομίλων στις χαμηλές τιμές του 2003.

Σε αυτή την περίπτωση, τα τραπεζικά χαρτιά μαζεύονται σε ομολογουμένως χαμηλές τιμές, με πολλαπλασιαστές κερδών της τάξης του 3 και 4 και από αυτές τις τιμές θα επιχειρηθεί να γίνει η επόμενη διανομή μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν τελικά στο «πακέτο 28» και την εκχώρηση εκ νέου τραπεζικών θέσεων σε ξένους παίκτες.

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος αφορά στην επιπρόσθετη πίεση που προκαλείται από τον έμμεσο μηχανισμό ανοικτών πωλήσεων (παρά την προσωρινή αναστολή του short-selling) που δίνει ένα επιπλέον όπλο στα χέρια των υποτιμητών της υποκείμενης αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v