Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση της Wall προάγγελος απωλειών στο ΧΑ

Στο φθινόπωρο του 2003 επιστρέφει ο ΓΔ, που παρουσιάζει μακράν τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη αναπτυγμένη αγορά. Στη δίνη συνεχόμενων αναγκαστικών-εσπευσμένων πωλήσεων τράπεζες και ΧΑ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με… τεχνητές αναπνοές συντηρούνται μετοχές εταιρειών-σηματωρών του Συστήματος, διεθνώς. Και αν ο Νίκος Γ. Δρόσος επέμενε να προσεγγίζει μακροπρόθεσμα τις αγορές στο χαρακτηριστικό άρθρο του «Dow Jones: Επένδυση στο μέλλον…», η Citigroup βρίσκεται σε οριακό σημείο. Μάλιστα, ορισμένοι ακραίοι αμερικανοί αναλυτές, θέτουν ως όριο «επιβίωσης» για την μετοχή του αμερικανικού οίκοι –συμβόλου του Συστήματος- τα 13 δολάρια. Χαμηλότερα αυτής της στήριξης, πάντα κατά την εκτίμηση των ίδιων ακραίων αναλυτών, η επιστροφή στο… απώτερο παρελθόν.

Σε ανάλογη εκτίμηση καταφεύγει και η ομάδα του eZMarket που θεωρεί τα 22 δολάρια κρίσιμη αντίσταση για τη μετοχή της Citigroup που προς ώρας αδυνατεί να υπερβεί και σημείο καμπής τα 13 δολάρια.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές παίζουν με… μειονέκτημα έδρας, γιατί πέραν όλων των άλλων εξωγενών παραγόντων, υπάρχει και ο αστάθμητος εσωτερικός… κίνδυνος, που φέρνει το ελληνικό χρηματιστήριο πρώτο από πλευράς αρνητικής απόδοσης μεταξύ των αναπτυγμένων της Ευρώπης.

Σε τιμές Σεπτεμβρίου του 2003 απειλείται να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης, με την βραχυμεσοπρόθεσμη θέση της στήλης να είναι ξεκάθαρη τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε αναφορά μας της 10ης Οκτωβρίου 2008 γίνονταν ξεκάθαρος λόγος για «έξοδο κινδύνου από την πτώση που ψάχνει η Σοφοκλέους». Με γνώμονα κυρίως την τεχνική προσέγγιση φαίνεται πως δυστυχώς σε αυτή τη φάση της αγοράς μας οι τραπεζικές μετοχές κλίνουν προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Το αρνητικό είναι πως για το ΧΑ «κάηκε» και η προοπτική της τεχνικής αντίδρασης μετά τον πρόσφατο σχηματισμό W στη ζώνη των 2.260-2.220 μονάδων.

Δυστυχώς στο ΧΑ δεν έχει σημειωθεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες ούτε μια τεχνική ανοδική εκτόνωση του Γενικού Δείκτη ακόλουθη με αυτήν των ευρωπαϊκών αναπτυγμένων χρηματιστηρίων και της Wall Street.

Κατά την εκτίμησή μας στις τράπεζες μπορεί να σχεδιάζονται «πακέτα ισορροπιών για τη στήριξή τους» και να εμφανίζονται «κρυφοί αγοραστές στον κλάδο», ωστόσο είναι πρόδηλη η βούληση των φανερών πωλητών, οι οποίοι επιμένουν να αποχωρούν από την ελληνική αγορά.

Αποχωρούν για έναν επιπλέον λόγο από το ΧΑ και από αναδυόμενα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής, καθώς πλησιάζει το τέλος της χρήσης και ο κίνδυνος «σκασίματος της φούσκας» των hedge funds είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v