Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 10% γράφει το κοντέρ των τραπεζών

Νέα μεγάλη διολίσθηση καταγράφει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με το Γενικό Δείκτη κάτω και από τις 1.900 μονάδες. Απώλειες 10% για τις τράπεζες, βουτιά 12% για την ΤτΕ. Κάτω από τα 14 ευρώ η Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δικαίωμα στην ελπίδα μιας επόμενης ανοδικής αντίδρασης ζητούν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Όμως και σε αυτή τη φάση της κρίσης οι αγορές εξαρτώνται από την διακύμανση βασικών δεικτών, μετοχών της Wall Street.

Τα συμβόλαια για τους Dow Jones και S&P 500 παρέπεμπαν σε απώλειες μέχρι και 0,4% και 0,8% αντίστοιχα στο άνοιγμα. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη βασικοί δείκτες των κυριότερων χρηματιστηρίων υποχωρούσαν κατά μέσο όρο 2,5-3%.

Βέβαια, στο ΧΑ η αγορά μας παραμένει εγκλωβισμένη στο δικό της ρυθμό, στα δικά της προβλήματα, καθώς δέχεται τα αλλεπάλληλα χτυπήματα κυρίως ξένων διαχειριστών που αποχωρούν αναγκαστικά.

Ενδεικτική της πίεσης που ασκείται θεωρείται η συνεχιζόμενη… διόρθωση της Coca Cola, σήμερα μέχρι 8,6% χαμηλότερα, την αξία των συναλλαγών στα 9 εκατ. ευρώ, η Intralot 10,2% με τζίρο 1,9 εκατ. ευρώ, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια κατά 10% 700.000 ευρώ, η Μηχανική κατά 11,5% και 1,2 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως θυγατρικές συγκεκριμένων χατροφυλακίων πωλούν όπως-όπως και άλλες μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πλην τραπεζών.

Στις τράπεζες η κατάσταση παραμένει δυσοίωνη για τη συνέχεια, καθώς η διόρθωση συνεχίζεται με απώλειες της τάξεως του 7%. Μέχρι 8,6% χαμηλότερα η Εθνική στα 14,8 ευρώ, κατά 7,8% η Eurobank στα 7,84 ευρώ, κατά 7,6% η Πειραιώς στα 8,60 ευρώ, κατά 3,9% η Alpha Bank στα 9,8 ευρώ.

Από τις μετρημένες, ελάχιστες θα λέγαμε, περιπτώσεις εισηγμένων που αντιδρούν, αναφοράς χρήζει η Proton Bank, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις επαναφέρουν την… μόχλευση στο προσκήνιο, οι αυξημένες συναλλαγές στα 2,60 ευρώ στη μετοχή του ΟΛΘ, οι συνεχιζόμενες αγορές του Γκριμάλντι στα 5,14 ευρώ των Μινωικών, ο γνωστός-άγνωστος αγοραστής στα χαμηλά της Σιδενόρ, οι προσυμφωνημένες πράξεις πέριξ των 3,5 ευρώ στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής.

Πρόκειται για μεμονωμένες βέβαια περιπτώσεις όπου όμως υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και πιθανώς εξελίξεις μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v